Cadí – Moixeró

Aquesta és la secció de rutes bi tracks pel Parc Natural del Cadí – Moixeró.

La ruta la van dissenyar Sergi de Campos, Lluís García, Joan Rovira i Probike. Aquesta ruta va néixer amb l’idea de promoure la creació del centre BTT del Parc del Segre a la Seu d’Urgell. El vessant nord del Cadí és abrupte, desafiador i amb nombroses valls i racons, contrasten amb el vessant sud, més amable, de grans valls i pendents més suaus. L’itinerari descrit discorre principalment per pistes i camins en bon estat, alternant amb alguns trams curts més tècnics de senderons o trialeres i amb un final espectacular de 15 km per trialeres (que sempre podrem evitar baixant per carretera).

L’itinerari s’inicia al Parc del Segre de la Seu d’Urgell. D’aquí, s‘enfila per carretera en direcció a Ortedó, de d’on ja per pista, ens endinsarem cap a les valls que duen a la cara nord del Cadí. Passarem pel coll de Vanses, la Mare de Deu del Boscal i Ansovell, un tram molt variat que ressegueix la complexa orografia d’aquesta zona. Baixarem fins a Arsèguel i ens tornarem a enfilar saltant pel coll de Jou i el coll de Se fins al poble del Querforadat. Baixarem i pujarem de nou, seguint la tònica general de la banda nord del Cadí, passant per boniques masies perdudes fins a Béixec, on ens espera un descens ràpid i sensacional per trialera que ens durà fins a Martinet. A partir d’aquí ens mantindrem per la zona baixa i resseguirem els nombrosos poblets, alternat trams de pista i carreteres locals, fins a enfilar-nos cap a La Molina.

Seguirem pujant, passant per un dels trams més durs de l’itinerari i saltar pel coll de Pal, al vessant sud del Cadí, amb una llarga baixada fins a Bagà. Remuntarem per la vall de Bastareny i, ja per una zona de paisatges més oberts, menys trencacames, anirem recorrent la banda sud del Cadí, passant per diversos colls i amb magnífiques vistes del Pedraforca, i per alguns dels pobles molt pintorescos, com Josa. Abans de tornar a saltar a la cara nord, encara passarem Cornellana i Fórnols, per acabar d’enfilar-nos cap el coll de bancs. A partir d’aquí ens espera un llarg tram de trialera amb trossos molt espectaculars. Finalment ens espera un darrer tram de descens ràpid per corriols espectaculars que ens durà directament a la Seu d’Urgell.

Proposta de segmentació Extrem
La Seu d’Urgell – Supermolina, 92 km, 3120 m de desnivell acumulat
Supermolina – La Seu d’Urgell, 94 km, 2492 m de desnivell acumulat

La Seu d’Urgell – Supermolina, 92 km, 3.120 m de desnivell acumulat 

Supermolina – La Seu d’Urgell, 94 km, 2.492 m de desnivell acumulat 

Proposta de segmentació Esport
La Seu d’Urgell – Bellver, 69 km, 2332 m de desnivell acumulat de pujada
Bellver – Bagà, 48 km, 1302 m de desnivell acumulat de pujada
Bagà – La Seu d’Urgell, 67 km, 1978 m de desnivell acumulat de pujada

Podeu consultar:
Rutes GRP. Volta al Cadí-Moixeró. Editorial Alpina. 2009

Fent el tafaner …

Les dues grans serralades del Cadí i el Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa en el punt d’unió entre el Prepirineu i el Pirineu. El Parc Natural de Cadí-Moixeró és un espai d’interès natural, que comprèn el conjunt de serres prepirinenques del Cadí: el puig de la canal Baridana o Vulturó de 2.648 m, el Moixeró (2 409 m), el Comanegre, el massís del Pedraforca (2 506 m) i gran part de la Tosa d’Alp (2 536 m) i el Puigllançada (2 409 m). Té una superfície de 41.342 ha i està situat en límit de les comarques del Berguedà, l’Alt Urgell i la Cerdanya. Protegit des de 1983 en ser declarat Parc Natural per decret del 15 de juliol de 1983 de la Generalitat de Catalunya.

Les seves altituds se situen entre els 900 m a les valls i els 2.648m del cim més alt, el Vulturó. És per tant un parc d’alta muntanya. Les serres del Cadí i del Moixeró unides en el port de Tancalaporta (2.357 m) formen una barrera d’impressionant alçada que separa la vall del Segre de la capçalera del riu Llobregat i és el punt d’unió entre el prePirineus i el Pirineu. Aquesta zona acull, a més d’una gran biodiversitat, llocs d’una bellesa i un atractiu especials.

Wikipedia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Parc_Natural_del_Cad%C3%AD-Moixer%C3%B3
Natura al Berguedà: http://www.naturabergueda.cat/EspaciosNaturales.aspx?Id=2