La Gran Volta a Catalunya


Si ens imaginem Catalunya com un triangle, el costat Nord serien els Pirineus, el costat Est la mar Mediterrània i el costat Oest, els límits amb el país valencià i Aragó. Aquesta imatge ens serveix per visualitzar la Gran Volta a Catalunya (GV Catalunya) conformada per tres costats, els Pirineus, el Mediterrani i Ponent. 

Costat Ponent: Ponent
Costat Pirineus: Axial
Costat Mediterrani: Mediterrània

La travessa es pot iniciar en qualsevol punt i es segueix en el sentit de les agulles del rellotge però pot invertir-se (excepte l’Axial que només es pot fer de la Vall d’Aran a la Mediterrània). Els vèrtexs són a Cap de Creus, Les Cases d’Alcanar i Bossost. Calculeu uns 1.300 km d’autèntic mountain bike de descobriment i aventura.

De la Mediterrània als Pirineus seguirem la travessa a la que hem denominat Ponent, que discorre per les comarques catalanes del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà, la Ribagorça i la Vall d’Aran i les aragoneses de la Litera i la Ribagorza. Ponent uneix  la zona més meridional de la Mediterrània catalana i els Pirineus per terrenys poc coneguts per la majoria dels betetistes. Una alternativa pràcticament paral·lela és la Franja.

Per recórrer el costat dels Pirineus seguirem la Transpirinenca Axial que surfeja la carena fronterera entre França i Espanya acreditant ciclabilitat i descobriment. Fuig de l’asfalt i d’arrossegar la bici a parts iguals malgrat ambdós apareixen un recorregut abrupte i vertical. Visita espais plens de natura de les comarques de la Vall d’Aran  el Pallars Sobirà, l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. Exigeix un bon estat de forma, sacrifici i disposició per descobrir nous colls. Una ruta alternativa, que permet escorçar temps, és utilitzar la Clàssica des de Pont de Suert fins Llança/Cap de Creus. 

Del costat mediterrani s’encarrega la Mediterrània. S’inicia a Cap de Creus, en el vèrtex dels Pirineus, discorre per la costa de la Mar Mediterrània fins les Cases d’Alcanar i la desembocadura del riu Sènia  al límit amb la Comunitat Valenciana. La Mediterrània és una adaptació per btt del GR-92 de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya. És un  recorregut en el que viurem espais com el Parc Natural de Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà, la Collserola i el Parc Natural del Delta del Ebre, visitarem localitats com Cadaqués, Castelló d’Empúries, Pals, Begur,  Sant Feliu de Guíxols o Sitges i pedalarem per les comarques de l’Alt Empordà, el baix Empordà, la Selva, el Vallés Oriental, el Barcelonès  el Garraf, l’Alt Penedès, l’Alt Camp, el Baix Camp, el baix Ebre i el Montsià. Les balises del GR- 92 són una referència constant malgrat en moltes ocasions ens separem per buscar camins més ciclables. En la descripció de la ruta no farem referència a les marques blanques i vermelles del GR per evitar repeticions i confusions però sabem que sempre ens poden portar a destí. Només ens separem clarament del GR-92, desprès de l’Ampolla. El GR-92 segueix cap a Amposta i Ulldecona però nosaltres ens endinsem en el Delta de l’Ebre i seguirem per la bora de la mar fins Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d’Alcanar.