Vallès Occidental

En aquesta secció trobaràs rutes que tenen el punt de sortida a Sant Cugat del Vallès, al Vallès Occidental.


Sant Cugat – Matadepera, pel Camí dels Monjos
Sant Cugat – Les Fonts – Riera de Gaià – Viladecavalls – Vacarisses – Rellinars – Casa Nova de l’Obac – Terrassa – Bellaterra – Sant Cugat
Sant Cugat – Sincotron – Cerdanyola – Sant Cugat
Sant Cugat – Sant Quirze del Vallés
Sant Cugat – Rellinars
Sant Cugat – Terrassa – l’Obac – Rellinars -Castellbell

Sant Cugat – Matadepera, pel Camí dels Monjos

El Camí dels Monjos és el camí històric que uneix Matadepera, Terrassa, Sant Quirze i Sant Cugat del Vallès. La llegenda diu que l’abat i els monjos de Sant Llorenç del Munt van demanar permís al bisbe de Barcelona per assentar-se en un altre indret, ja que les seves terres no eren gens productives i l’aïllament del monestir els feia patir el mal de la tristesa. El bisbe els va deixar marxar sempre i quan respectessin un mandat “que caminant sense travessar cap riu, torrent o riera, s’establissin on millor els anés”.

Punt de sortida: Sant Cugat. Punt d’arribada: Matadepera. Distancia: 23 km
Altura màxima: 450 m. Altura mínima: 120 m
Desnivell acumulat: 420 m
Exigència física: Turista. Dificultat tècnica: Cap
Observacions: Millor d’octubre a juny. Lineal. S’ha degradat molt en els últims anys però es un camí històric. Es pot anar a Terrassa per carretera a agafar las Renfe o els FGC. El track comença a l’estació FGC de Sant Cugat però el punt de partida ‘oficial’ és la porta del Monestir de Sant Cugat. Es pot unir Barcelona i Sant Cugat fent servir la radial dels seu nom. Es pot continuar cap a Manresa per la radial que surt de Sant Cugat coincident en el 95% de l’itinerari fins les afores de Terrassa.

 

 

Sant Cugat – Les Fonts – Riera de Gaià – Viladecavalls – Vacarisses – Rellinars – Casa Nova de l’Obac – Terrassa – Bellaterra – Sant Cugat

Sortim de l’estació FGC de Sant Cugat. Després d’un breu recorregut urbà i de creuar la B-20, anem a buscar Can Barata, creuar la carretera que uneix Sant Quirze i Rubí. Carenem i anem a buscar Les Fonts (estació FGC, serveis), creuem l’autopista que uneix Barcelona amb Terrassa i Manresa, serra de Can Guilera i els Quatre Vents (carretera de Terrassa a Martorell, benzinera, bar restaurant). Anem a buscar un corriol que ens porta a la carretera d’Ullastrell i a l’alçada de la hípica La Vinya anem a buscar la Riera de Gaià. Una vegada a la riera la creuem i remuntem cap a una masia. Ens trobem les obres del nou eix (ull el recorregut pot canviar en funció del traçat final) i seguim remuntant cap al poble de Viladecavalls que travessem i passem per sota de la via del tren. Remuntem cap a la gran masia de Can Boixeres i a la seva porta seguim cap a la dreta fel la collada de Can Margarit i creuem la carretera a l’alçada de Coll Cardús (gran abocador). Baixem cap a Vacarisses i les seves urbanitzacions (alguns bars), passem a tocar el baixador de la RENFE. Fent de més i de menys per carrers urbanitzats i pistes i sempre pujant arribem a La Farinera, el Planet i Rellinars (restaurant Can Toni i bar). Remuntem uns metres per carretera i poc desprès la deixem per la nostre esquerra i prenem una pista que poc a poc, i amb trams molt intensos, ens pujarà fins Casa Nova de l’Obac (bar restaurant, restes d’un forn de vidre). Des de Rellinars estem al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l’Obac. Creuem la carretera i de seguida a la urbanització dels Caus estem al punt més alt (660 m). Comencem a davallar, agafem un corriol trialer i poc desprès creuem de nou la Riera de Gaià que ha nascut a prop de Can Guitard de la Muntanya. Ara ens trobem unes obres del gas (ull al track, el recorregut pot canviar en funció de com cobreixin la canonada) i seguim les indicacions del Camí vell de Terrassa a Rellinars per arribar a la rambla. Podem seguir-la cara avall fins l’estació FGC de Terrassa (cicles Trujillo: 93 736 46 40) però nosaltres anem a buscar el cementeri i el Camí dels Monjos. Passem per sota de l’autopista, pugem a la carena, i coincidim amb l’anada una estona però aquesta vegada entrem a Sant Cugat per Bellaterra, el Centre d’Alt Rendiment Esportiu i els nous barris de Sant Cugat. El track acaba a la porta del Monestir.

Punt de sortida: Sant Cugat. Punt d’arribada: Sant Cugat. Distancia: 81 km
Altura màxima: 670 m. Altura mínima: 118 m
Desnivell acumulat: 1.950 m
Exigència física: Esportiva. Dificultat tècnica: Cap
Observacions: Millor d’octubre a juny. Circular. Possibilitats de FGC a Terrassa i de Renfe a Vacarisses. Es pot escorçar a Terrassa. Es molt interessant conèixer aquets indrets del Vallès Occidental, tenint la Mola a una banda i serra de Montserrat a l’altra.

 

 

Sant Cugat – Sincotron – Cerdanyola – Sant Cugat


Sant Cugat – Sant Quirze del Vallés

Una ruta fàcil des de l’estació de Sant Cugat del Vallés fins l’estació de Sant Quirze del Vallés.

 

Sant Cugat – Rellinars

Sortim del Monestir de Sant Cugat. Després d’un breu recorregut urbà i de creuar la B-20, anem a buscar Can Barata, la carretera que uneix Sant Quirze i Rubí, carenem i anem a buscar Les Fonts (estació FGC, serveis), un parell d’urbanitzacions, Viladecavalls, Can Cardús, Vacarisses i Rellinars.

Punt de sortida: Sant Cugat. Punt d’arribada: Rellinars
Distancia: 47 km
Altura màxima: 525 m. Altura mínima: 118 m
Desnivell acumulat: 900 m
Exigència física: Turista/esportiva. Dificultat tècnica: Cap
Observacions: Millor d’octubre a juny.Lineal. Possibilitats de FGC a Sant Cugat i de Renfe a Vacarisses. Una bona manera der donar voltes pel Vallès Occidental. Lineal. Pendent de connexió amb Sabadell

Sant Cugat – Terrassa – l’Obac – Rellinars – Castellbell

Altre recorregut amb punt de sortida a Sant Cugat que travessa Terrassa, puja a l’Obac, se’n va cap a Rellinars i acaba a l’estació de tren de Castellbell i el Villar

Fent el tafaner …

El Vallès Occidental  limita amb el Bages (al nord), el Vallès Oriental (al nord i a l’est), el Baix Llobregat (a l’oest), el Barcelonès (al sud). Comparteixen la capitalitat de la comarca les ciutats de Sabadell i Terrassa. Amb el Vallès Oriental forma la gran comarca natural del Vallès. Geogràficament, el Vallès i el Penedès formen la Fossa tectònica del Vallès-Penedès, dins de la Depressió Prelitoral Catalana.
Es tracta d’una part de la Depressió Prelitoral limitada a l’oest pel Llobregat i a l’est per la riera de Caldes. El nord de la comarca és ocupat per diverses serres de la Serralada Prelitoral. Algunes d’aquestes conformen el sostre de la comarca. D’oest a est, en formen part la serra de l’Obac (924 m d’altitud al Castellsapera), el massís de Sant Llorenç del Munt (1.095 m a la Mola i 1053 m al Montcau), el puig de la Creu (664 m), els cingles de Sant Sadurní (954 m) i el Farell (789 m). Al sud de la comarca hi trobem la serra de Collserola (512 m), que forma part de la Serralada Litoral.

La zona central vallesana és ocupada per la vall que dóna nom a la comarca. Es tracta, en realitat, de dues unitats hidrogràfiques coincidents amb les conques del Llobregat i el Besòs.Les terres situades a l’oest de l’eix que va des de l’Obac fins al Tibidabo (punt culminant de la serra de Collserola), passant per Matadepera, Sant Quirze del Vallès, Bellaterra i Sant Cugat del Vallès, són tributàries del Llobregat. Diverses rieres, com la dels Canyamassos, la de Rubí o la de Vallvidrera, canalitzen les aigües cap al Llobregat. La part oriental de la depressió té com a principal receptor de les aigües d’aquesta zona el Besòs, a través de múltiples afluents, entre els quals destaquen el Ripoll i la riera de Caldes (que fa de límit oriental de la comarca).

Senders de gran recorregut que la travessen:
GR-5: Canet de Mar – Sant Llorenç Savall – Sitges
GR-6: Barcelona – Montserrat (camí clàssic de Montserrat)
GR-92: Portbou – Collserola – Ulldecona (sender del Mediterrani)
GR-96: Barcelona – Montserrat (camí romeu a Montserrat)
GR-97: Abrera – Sant Celoni (del Llobregat a la Tordera)
GR-173: Circumval·lació del Vallès Occidental