Vallès Occidental III

En aquesta secció trobaràs rutes i tracks btt de Betetistes dels Pirineus que tenen el punt de sortida a Terrassa, al Vallès Occidental. A la secció Vallès Occidental trobaràs rutes que tenen el punt de sortida a Sant Cugat del Vallès i a Vallès Occidental II trobaràs rutes que tenen el punt de sortida Sabadell i Sant Llorenç Savall.

Terrassa – riera de Gaià – riera del Morral del Molí – Martorell
Terrassa – Sabadell (pel Camí Ral) – Terrassa
Terrassa – Sabadell per l’Obac
Terrassa – Rellinars – Pont de Vilomara – Manresa
Els castells de Guanta i Sentmenat des de Terrassa
Volta a Egara (PR-C13)

Terrassa – riera de Gaià – riera del Morral del Molí – Martorell

El focus de aquesta excursió es pedalar per la riera de Gaià i per la seva continuació, la riera del Morral del Molí. Farem trams per corriol, trams per pista dintre de la riera i trams directament per sobre de l’aigua, en un terreny i paisatge molt diferent del que estem acostumats a fer. Si t’agrada, t’agradarà molt. La excursió té el punt de sortida a Terrassa. Anem a buscar  la riera, la seguim quan la trobem fixant-nos en el track per anar lo m és còmoda possible i quan la riera desemboca en el riu Llobregat, seguim el curs del riu cara avall fins el pont del Diable i Martorell. Observacions: Tenir una mica de seny i evitar-la en cas de pluja. Més que convenient portar uns mitjons de recanvi i oli en abundància.

Terrassa – Sabadell (pel Camí Ral) – Terrassa

La primera part de la ruta és un enllaç senzill entre Terrassa i Sabadell per l’antic Camí Ral. Una vegada a Sabadell podem tornar en tren, tornar pel mateix camí o utilitzar la segona part del track.

Punt de sortida: Terrassa. Punt d’arribada: Sabadell
Distancia: 14 km
Altura màxima: 320 m. Altura mínima: 200 m. Desnivell acumulat: 120 m
Exigència física: Turista. Dificultat tècnica: Cap.
Observacions: Millor d’octubre a juny. Lineal. FGC i RENFE a Terrassa i a Sabadell. La primera part del track és un enllaç senzill entre Terrassa i Sabadell.Terrassa – Sabadell per l’Obac

Una possibilitat molt xula per unir Terrassa i Sabadell passant per l’Obac.

Terrassa – Rellinars – Pont de Vilomara – Manresa

Aquesta excursió ens permet connectar el Vallès Occidental amb la capital del Bages. Sortirem de Terrassa per la típica via cap a la Serra de l’Obac per la Pineda. Desprès de creuar una urbanització travessarem la carretera de Manresa a Rellinars per la Collada del l’Obac i seguirem cap a la Casanova de l’Obac i anirem baixant cap a Rellinars (Restaurant Can Toni i bar; caixer). Al principi evitem la carretera per un corriol paral·lel. Al mig del poble prenem el camí del cementiri i després ens desviem cap al mas de Casajoana (font) i trobem fortes rampes fins el coll. Ja no hem de fer res més que deixar-nos caure fins les afores del Pont de Vilomara. En aquest cas, remuntem el Llobregat per una pista per la seva esquerra fins que devant d’una caseta amb tina prenem un camí a l’esquerra que ens porta al riu i que creuem saltant de pedra en pedra (Gola del Bigaire). Seguim remuntant el riu fins la Casa de les Hortes i entrem a Manresa evitant la pujada a Viladordis. El track ens porta a l’estació de RENFE.

Fitxa tècnica
Punt de sortida: Terrassa. Punt d’arribada: Manresa. Distancia: 43 km
Altura màxima: 670 m. Altura mínima: 200 m. Desnivell acumulat: 1.200 m
Exigència física: Esportiva. Dificultat tècnica: Cap, hem evitat les trialeres del Camí Ral
Observacions: Millor d’octubre a juny. Lineal. FGC i RENFE a Terrassa i a Manresa

Els castells de Guanta i Sentmenat des de Terrassa

Circular amb sortida a Terrassa que ens permet visitar el castells de Guanta (o el castellet), el salt d’aigüa i el de castell de Sentmenat. És una guitage de la Unió Muntanyenca Eramprunyà (Gavà). La ventada de desembre de 2014 va fer molt mal per aquests territoris i les sevespistes i corriols.

Volta a Egara (PR C13)

Una  circular ben divertida que dona una volta a Terrassa seguint el PR C- 13, pràcticament tot ciclable. Nosaltres vam sortir de Les Fonts de Terrassa però es pot iniciar a on mes convingui:  Les Fonts -Matadepera – Can Torrella  -Can Guitart – Sant Miquel de Gonteres – Can Mir – Ullastrell. Si voleu estar informats dels llocs per on passeu existeix un llibret explicatiu. És sorprenent lo ben trobada que està la ruta, de la mateixa família que el GR-173 que teniu al Barcelonès. Observacions: L’inici de la pujada des de la riera de Gaia té trams molt durs. La baixada per la riera de Gaia es pot fer pel fons de la riera sinó t’importa mullar-te els peus (és el primer track d’aquesta pagina). Al final del corriol per sota de la carretera de Terrassa a Ullastrell, el track baixa i puja per la urbanització; és més fàcil pujar i arribar al coll de la benzinera i el restaurant pel lateral de la carretera.

Fent el tafaner …

Castell de Guanta. Sembla ser que el que la majoria creiem que és el castell de Guanta és en realitat el castellet de Guanta.Posiblement l’error bé del nom del restaurant Castell de Guanta que estaría al peu del castellet.
http://www.catalunyamedieval.es/castell-de-guanta-sentmenat-valles-occidental/

El castell de Sentmenat es troba en un lloc estratègic. La façana, orientada a ponent queda al marge del barranc que forma la riera de Sentmenat. El castell de Sentmenat es troba esmentat per primera vegada l’any 1065. En aquest moment, 1060-1070, surt documentat un llinatge cognominat de Sentmenat. El segle XIII continua el domini dels Montcada. L’any 1237, Garsenda, vídua de Guillem de Montcada, permuta amb el comanador de l’orde Hospitaler de Barcelona, uns masos a canvi dels drets que el comanador posseeix sobre el castell. El 1301, la fortalesa passà a Bearnèsia, casada amb Bernat de Centelles i aviat (de 1302 a 1315) començaran les discrepàncies entre els Centelles i els Sentmenat. El rei Jaume II intervé el 1315 per a resoldre el conflicte eximint al castlà de Sentmenat de prestar homenatge als senyors de Centelles però les desavinences continuaren. L’any 1328 es fa una acord de conveniència entre Francesc de Sentmenat i Eimeric de Centelles. Les disputes finiran l’any 1380, quan Pere de Sentmenat passa a tenir la senyoria del castell i del seu terme, després d’adquirir-lo a Eimeric II senyor de Centelles per 9.000 lliures.

Al segle XV, els Sentmenat esdevingueren senyors i barons del lloc. Actualment, el castell encara pertany a la família dels Sentmenat. Posteriorment, el castell va ser utilitzat com a masia, perdent tota referència defensiva. La imatge actual correspon a les reconstruccions dels segles XIV i XVI amb afegitons i canvis realitzats fins als nostres dies en el nou ús d’explotació agrícola.
http://www.castellscatalans.cat/imatges/sentmenat.pdf