Clàssica

En aquesta pagina són els tracks de la transpirinenca Clàssica que és tal com denominem a la transpi  La travesía de los Pirineos en btt publicada per Alfons Valls i Jordi Laparra en 1992 i reeditada en 1994. La proposta original  uneix la mar Mediterrània i l’oceà Atlàntic  per pistes i camins practicables en btt. Jordi Laparra va publicar una revisió (Travesia de los Pirineos en BTT, Zaragoza: Prames, 3ª edició, 2008). Les dues edicions del llibre estan exhaurides i aquests tracks pretenen facilitar la vida a aquells que vulguin seguir aquesta ruta.

La transpi ha estat el llibre guia de molts betetistes per recorre els Pirineus en btt. Actualment algunes de les seves pistes més emblemàtiques són asfaltades però no això no segueix sent un recorregut magnífic per la travessa betetista. Dormint a hotels, a càmpings o al ras, la Clàssica no deixa indiferent. La Clàssica és una de les dues alternatives que us oferim per unir la mar Mediterrània  i l’oceà Atlàntic  per la vessant sud dels Pirineus. L’altre és  la Travessa Axial, dissenyada per nosaltres i absolutament innovadora. Per la vessant nord tenim la Crêtes et Vallés i l’Itaca. Totes són travesses pels més autèntics Pirineus, repte personal i fusió cultural.

Per la Clàssica no hem utilitzat els nostres tracks. Vam fer la transpirinenca original fa molts anys quan encara no teníem GPS. Per tant, i excepcionalment, hem utilitzat els tracks d’un no soci, ‘adeandres’ que las té penjades en wikiloc. L’apartat de serveis tampoc és una aportació original i hem linkat la informació facilitada per les webs http://www.transpirinaica.com/etp.htm i http://transpirenaica.blogspot.com/.
A la Clàssica hem afegit un track per anar de Llançà a Cap de Creus. És un recorregut opcional (i excepcional des de Port Bou al Cap de Creus) que ens permet gaudir d’un paisatge marí inoblidable i connectar la transpirinenca Clàssica amb l’Axial i la resta de travesses dels betetistes.
Fitxa tècnica
Punt de sortida: Cap de Creus – Llançà
Punt final: Hondarribia
Distància: Uns 950 km
Desnivell acumulat:
Durada: 14 – 15 dies
Dificultat: Esport
Època de l’any: de juny a octubre. El tram Cap de Creus – Camprodon, tot l’any
Observacions:  Creiem que també és podria fer en sentit Atlàntic – Mediterrani

Transpirinenca Clàssica

Possible segmentació 
0. LLançà – Cap de Creus
1. Llançà – Albanya
2. Albanyà – Camprodon
3. Camprodon – Planoles
4. Planoles – Bagà
5. Bagà – Sant Joan de l’Erm
6. Sant Joan de l’Erm – Espui
7. Espui – Pont de Suert
8. Pont de Suert – Escalona
9. Escalona – Senegüé
10. Senegüé – Aragüés del Puerto
11. Aragüés del Puerto – Isaba
12. Isaba – Elizondo
13. Elizondo – Hondarribia
 
Track, mapa, desnivell i distància de les etapes
 
0. Llançà – Cap de Creus
1. Llançà – Albanyà

2. Albanyà – Camprodon

3. Camprodon – Planoles

4. Planoles – Bagà

5. Bagà – Sant Joan de l’Erm

6. Sant Joan de l’Erm – Espui

7. Espui – Pont de Suert

8. Pont de Suert – Escalona

9. Escalona – Senegüé
9. Escalona – Senegüé, variant
Des del 2.010 les autoritats del Parque de Ordesa ha obert la pista de las Cutas a les bicicletes (i als taxis i a un autobús) i ara es possible circular des de Nerín fins Torla. Aquesta variant afegeix desnivell i kms però l’espectacularitat de les seves vistes compensa l’esforç afegit. A l’arribar a Torla (possibilitat de pernocta)  baixem per carretera a Broto (possibilitat de pernocta) i Sarvisé a on recuperem el recorregut original.
10. Senegüé – Aragüés del Puerto
11. Aragüés del Puerto – Isaba

12. Isaba – Elizondo

13. Elizondo – Hondarribia


Serveis de les estacions de la Clàssica


Disseny original

Pont de Suert – Llança: Jordi Laparra. Travesia de los Pirineos en BTT. Ed. Prames (3ª edició). Tracks: adeandres
LLança – Cap de Creus: Btt Pirineus