Ribes i Planoles

En aquesta secció trobaràs rutes i tracks btt per la comarca del Ripollès, amb punts de sortida a poblacions com Planoles o Ribes de Freser.

Pots trobar més rutes pel Ripollès a diferents territoris de la web. A la secció de Transfrontereres pel Ripollès – Vallespir. Les transfrontereres són les rutes que uneixen les dues vessants dels Pirineus; aquestes, en particular, uneixen el Ripollès amb la comarca històrica del Vallespir, pràcticament equivalent als cantons actuals de Prats de Molló, Céret i Prades de Conflent. Altre secció a on trobaràs rutes pel Ripollès és la secció d’ascensions als cims emblemàtics per les comarques de Girona. Altres territoris de la comarca són Ripollès i al Parc Natural del Ter.


El Pas del Lladres
El Taga des de Ribes de Freser
El Balandrau des de Ribes de Freser

El Pas del Lladres

Cursa organitzada per l’Ajuntament de Planoles i el Club BTT Pas dels Lladres amb motiu de la festa major de Planoles al mes d’agost. Recorregut molt exigent, de alta muntanya amb una alçada màxima de 2.530 m.

Sortim de Planoles per pista cap al Coll de les Barraques però la deixem per prendre un camí /corriol tècnic fins Dòrria. Travessem el poble i seguim per una pista franca, amb un curt tram de roderes al final fins la Creu de Meians. Seguim per la pista /roderes amb fortes rampes fins sortir a la pista que puja per la banda francesa. Seguim aquesta pista fins el pas del Lladres (2.530 m) i comencem a baixar per un corriol fantàstic fins el Coll de les Barraques. Seguim el GR fins la Font de l’Home mort. Prenem la pista, deixem enrere les mines abandonades i arribem a les afores de Vilamanya. Comencem a remuntar per pista fins la pista asfaltada que baixa del Coll de les Barraques i del Refugi (restaurant i pernocta), fem un parell de talls i arribem a la Plaça del Casino.

La baixada des del Pas del Lladres és una trialera espectacular i possible de més de 1.000 m de desnivell. Aquesta ruta coincideix amb l’etapa d’Osseja a Setcases de la Transpirenaica Axial al tram carener del Pas del Lladres fins les afores de Vilamanya.

Punt de sortida i arribada: Planoles
Distància: 44 km. Ascens acumulat: 1740 m.
Estacions: Planoles, Creu de Meians, Pas del Lladres, Coll de les Barraques (refugi Corral Blanc), Vilamanya
Observacions: Circular. El track és de la cursa d’agost de 2010

El Taga des de Ribes de Freser

Ens dirigim cap a Bruguera (1.200 m) per la carretera. Continuem pujant per la pista encimentada fins el Coll de Jou (1.630 m). Al coll comencem a caminar seguint el corriol clàssic de pujada al Taga (2.030 m), uns 40 -50 minuts d’arrossegar la bici o porta-la en creu a l’esquena. Una vegada al cim retornem pel mateix corriol fins l’últim coll a on canviem de vessant. Seguim el corriol fins trobar una pista que seguim cara avall fins Cal Sastre (casa rural). Deixem la pista principal per una secundària que ens porta a Pardines (1.220 m) desprès de connectar amb la pista que baixa de la Collada Verda. Sortim del poble per la carretera però a uns 200 m trenquem a la dreta per la pista/camí a Can Nofre. La seguim fins Ribesaltes i la pista de Tregurà. Seguim la pista amunt fins que en una corba pronunciada a dretes prenem una pista en mig del bosc bastant planera. Abans d’arribar al refugi, abandonem la pista per un corriol en baixada, creuem el torrent i pugem fins el poble de Serrat (1.340 m). Tirem avall per la carretera d’accés però la deixem per una pista encimentada que passa per un par de masies i una casa de turisme rural per arribar a la carretera que seguim cara avall fins Ribes. Aquesta és una excursió complerta amb pujades per pistes en bon estat que travessa camps de pastura i un bosc per passejades romàntiques.

Punt de sortida/ arribada: Ribes de Freser. Distancia: 40 km
Altura màxima: 2.030 m; Altura mínima: 900 m. Desnivell acumulat: 1.360 m
Observacions: Podem retallar l’excursió baixant directament des de Pardines a Ribes per la carretera. També es pot  buscar la carena des del Taga i baixar pels camps fins Ribes. Els caps de setmana la pista esta força transitada. Circular. De maig a desembre. Pots passar un cap de setmana de luxe si la combines amb la pujada al Balandrau.

El Balandrau des de Ribes de Freser

Sortim de Ribes de Freser (1000 m) i anem a buscar la pista que porta a l’hotel Bellresguard i a Casa Rural La Ventaoila. Superada aquesta trobem una pista encimentada que ens ajuda a guanyar alçada. Seguim pujant sense pràcticament descans fins la Collada Meianell (2000 m) a la que tornarem de baixada. La pista ara és planera, superem el refugi forestal i desprès d’una corba a dretes trobem un corriol que es transforma en roderes. La pendent és salvatge en alguns trams. Trobem aigua a la Font Lletera i fem el penúltim esforç per arribar al Coll dels Tres Pics (2400 m)que dona accés a Núria. Nosaltres acabem de pujar al Balandrau (2580 m). Per baixar ens dirigim cap el sud al principi per un corriol en mal estat balisat en vermell. Ens dirigim cap a la Collada dels Llenyasers en la que divisem una tanca de filferro i unes roderes que l’acompanyen. Poc desprès les roderes es transformen un camí fins la Collada Meianell (2000 m). Baixem uns metres per la pista que em pujat però en la corba a dretes prenem un camí planer que seguirem fins un plans. Deixem les roderes i anem a buscar un corriol que al principi planeja i que ens portarà al costat d’una tanca de filferro fins la Collada Verda (1611 m). Prenem la pista que baixa a la dreta fins el poble de Pardines i seguim la carretera d’accés fins Ribes.

Punt de sortida/ arribada: Ribes de Freser. Distancia: 50 km
Altura màxima: 2.580 m; Altura mínima: 900 m. Desnivell acumulat: 1.730 m
Dificultat tècnica: Els trams de pujada de la pista de la Collada Fonda al Coll i trams de la baixada fins la Collada Verda.

Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya: Balandrau

Observacions: Recordeu que en aquesta zona van morir un grup de excursionistes per culpa del torb i uns ciclistes per culpa d’un allau. Es pot passar del paradís a l’infern molt ràpidament. Els caps de setmana d’estiu la pista esta força transitada. En cas de problemes es pot seguir la pista principal cap a Tregurà (quatre cases i un hotel-restaurant acollidor). Circular, en vuit. De juny a octubre.

 

Serveis per a una aventura autònoma

Ajuntament de Planoles: http://webspobles.ddgi.cat/sites/planoles/default.aspx

Refugi Corral Blanchttp://www.corralblanc.com/portal/refugi_corral_blanc

Tregurà. Hotel-Restaurant Fonda Rigà. Tel. 972 13 60 00
Camprodon. Hostal La Placeta. 972 74 08 07
Llanars: Casa rural Can Gallo: 972 740199 (a uns 2 km del nucli urbà)
Setcases.
web: http://www.setcases.org/serveis/index.html

Hostals/Restaurants
Can Falera  972 13 60 93
Can Musiques **  972 13 60 58
Can Tiranda **  972 13 60 52
El Molí *  972 13 60 49
El Ter **  972 13 60 96
La Cabanya **  972 13 60 65
Pastuira  972 13 60 43

Coll de Ares/ Prats de Mollo/ Lamanère
Ermitage Notre Dame du Coral (gîte d’étape): 04 68 55 33 94
Restaurant Molló l’Enclusa: 972 74 02 65
Ajuntament Lamanère:  04 68 39 62 52.
Bar restaurant El Cingle. 033 04 68 87 12 83

 

Autobushttp://www.teisa-bus.com/