Puigcerdà – Empuriabrava

De Puigcerdà a Empuriabrava. Aquesta és una nova travessa transversal amb un plantejament similar a les anteriors. Primeres etapes pirinenques i prepirinenques per acabar al mar. El punt de sortida de la travessa el situem a Puigcerdà, a la Cerdanya, desprès travessarem  la Serra del Cadí, una de les grans serres prepirinenques, la Serra del Catllaràs, entrarem a la comarca del Ripollès i arribarem al mar seguint, en aquest cas, el riu Muga.

 

Proposta de segmentació de les etapes
1. Puigcerdà – Refugi Rebost
2. Refugi Rebost – Ripoll
3. Ripoll – Camprodon
3. Ripoll – Camprodon, variant fàcil
4. Camprodon – Albanya
4. Camprodon – Albanya, variant de dificultat
5. Albanya – Empuriabrava

6. Empuriabrava – Figueres

 

Fitxa tècnica

o Punt de sortida: Puigcerdà
o Punt d’arribada: Empuriabrava
o Distància: 260 km i 110 km de variants
o Desnivell acumulat: 6000 m
o Punt més alt: Coll de Pal, 2.103 m
o Durada: 5 dies
o Dificultat física: Alta
o Època recomanable: tot l’any si ens abriguem a l’hivern.
o Tracks: 2.013

 

 

Punts de pas del recorregut

Puigcerdà
Queixans
La Molina
Refugi Rebost
Campdevànol
Ripoll
Sant Martí d’Ogassa
Camprodon
Rocabruna
Talaixa
Sadernes
Albanya
Sant Llorenç de la Muga
Pont de Molins
Castelló d’Empúries
Empuriabrava

 

1. Puigcerdà – Refugi Rebost

Per arribar al Refugi Rebost des de Puigcerdà el que fem es invertir el recorregut que hem seguit amb la transversal Riu Sénia – Puigcerdà. Sortim de Puigcerdà cap a Quixans, de Queixans cap a La Molina, travessem les pistes d’esquí, remuntem fins el Coll de Pal (2.104 m), baixem per la carretera fins prendre la pista de la dreta cap a la Collada de la Bòfia (1.984 m) i el Refugi del Rebost.

2. Refugi Rebost – Ripoll

Sortim del refugi (1.630 m) per la pista principal, creuem la carretera de Coll de Pal, seguim una pista secundària protegida per una barrera fins desembocar en una bona pista (1.309) per la que seguim baixant. Ens desviem a l’esquerra i remuntem cap el Coll Roig (1.400 m). Ara baixem, passem pel refugi d’Erols (possibilitat de pernocta) i anem a petar al Clot del Moro i les seves instal·lacions mineres i fabrils abandonades (940 m). Remuntem la carretera i, de seguida, prenem una pista que ens acosta a la Collada de Meranges (1.192 m) i baixem a la Collada de Montverdor a la B-402 que seguim fins el Coll de Merolla (1.110 m; possibilitat de pernocta). Prenem el Camí de la Palomera fins el Coll de l’Arc (1.129 m). Passem per sota de Gombrén i anem perdent alçada plàcidament, aprofitant vies per vianants i ciclistes fins Campdevànol. Una senyalització vertical ens ajuda a arribar a Ripoll (680 m) sense fer carretera.

3. Ripoll – Camprodon

Aquesta és una proposta en busca de nous recorreguts, amb força desnivell i trams tècnics. Si aquest recorregut no et sedueix pots utilitzar la variant, més fàcil per desnivell i per navegació. Sortim de Ripoll remuntant el Fresser, per enfilar-nos i baixar a Campdevànol (720 m). Anem a buscar una pista que va remuntant el Torrent de Can Maiols, superant varies masies, fins a uns 1.340 m, abans del coll de Canyemars a on seguim unes marques GR que ens portaran, per un corriol bastant ciclable, al Collet del Vent (1.384 m). Deixem el GR i per un corriol menys ciclable, arribem a una pista ampla, a un coll amb simbologia del Camí de la FEEC.  Pugem i a l’arribar a la pista formigonada la seguim cara avall cap a Sant Martí d’Ogassa i el Mas Mitjavila (1.334 m; possibilitat de pernocta). Seguim la pista principal superant diverses masies, amb tendència baixada, i al Mas Poner, deixem la pista, entrem al mas, passem per davant i busquem un corriol que ens porta a Camprodon. Observacions: Recorregut actualitzat a octubre 2013

3. Ripoll – Camprodon, variant fàcil

Aquesta variant disminueix considerablement el desnivell. Sortim de Ripoll cap a Sant Joan de les Abadesses (784 m) per la via verda, seguim per la mateixa via fins a Ogassa (956 m) i, fem una dura remuntada fins a un encreuament amb una pista formigonada que seguirem a la dreta (1.120 m). Seguim la pista principal superant diverses masies, amb tendència baixada, fins arribar a la Colònia Estevanell (900 m). En lloc de seguir per la carretera a Camprodon, anem a buscar la pista secundària que passa per un càmping, a l’altre costat del riu Ter.

4. Camprodon – Albanya

Sortim de Camprodon (950 m) deixant al costat dret el camp de golf, per la pista que puja a l’urbanització de Can Rubí. A l’arribar a la carretera la seguim a la dreta, superem el poble de Rocabruna (960 m) i a uns 860 m prenem una pista a l’esquerra en direcció a un dipòsit d’aigua visible des de la carretera. Es la pista de Can França a Monars (per la carretera també arribaríem a Beget). Seguim per la pista fins l’oratori de Sant Antoni a on trenquem a la dreta per un corriol tècnic balisat GR fins Beget (per la pista endavant arribaríem a Monars (veure variant de dificultat i rutes pel Ripollès i el Vallespir; per la dreta arribaríem al Coll de Malrem i Lamanère (transfrontereres). De Beget (520 m; possibilitat de pernocta) seguim el track que evita la carretera fins Oix (415 m; possibilitat de pernocta). De fet, és ben lògic fer etapa en aquest poble. Sortim d’Oix en direcció a Can Pei i seguim pista principal fins que a uns 4 km del poble, en un tram pla, abandonem la pista per un corriol balisat GR que ens porta a un pont de fusta que creua el riu. Caminem una mica i recuperem una pista per la que comencem a pujar fins el mas abandonat del Vaquer (610 m), passem davant la porta, la pista es prolonga una estona però la deixem per les balises GR que ens porten arrossegant la bici directes a Talaixa (780 m). Baixem pel GR fins el Mas de la Quera (en vies de rehabilitació?) i prenem la pista que ens baixa al riu. Seguim la pista cap a la dreta i arribem a Sadernes (o Galceran; 300 m; càmping i bar restaurant). Anem a buscar la pista que puja a Sant Andreu de Guitarriu (920 m) i al Coll de Faja (980 m). Comencem a baixar, fem una petita remuntada i a l’arribar al poc marcat coll de Teis (715) trobem una pista de formigó. La prenem a l’esquerra i sortim a la pista que puja d’Albanya a Bassegoda i la prenem a la dreta en baixada fins Albanya o Sant Llorenç de la Muga.

 

4. Camprodon – Albanya, variant de dificultat

Sortim de Camprodon (950 m) deixant al costat dret el camp de golf, per la pista que puja a l’urbanització de Can Rubí. A l’arribar a la carretera la seguim a la dreta, superem el poble de Rocabruna (960 m) i poc desprès prenem, a l’esquerra, la pista de Can França fins que s’acaba a les basses de Monars (1.200 m). A partir d’aquest punt s’inicia un tram a peu d’uns 8 km en el que invertirem uns 3 hores; anem seguint el corriol més clar i el track fins Talaixa (760 m). A Talaixa baixem pel GR al Mas de la Quera (en vies de rehabilitació?), seguim la pista d’accès, arribem a una tanca i an encreuament, anem cap a la dreta i arribem a Sadernes (o Galceran; 300 m; càmping i bar restaurant però no pernocta). Anem a buscar la pista que puja a Sant Andreu de Guitarriu (920 m) i al Coll de Faja (980 m). Comencem a baixar, fem una petita remuntada i a l’arribar al poc marcat coll de Teis (715) trobem una pista de formigó.A l’esquerra sortiríem a la pista que puja d’Albanya a Bassegoda i la prendríem a la dreta en baixada. Optem per una opció més innovadora i ens dirigim a la dreta cap a Lliurona, però abans d’arribar ens desviem a l’esquerra. Superem una casa i deixem la pista justa abans de creuar el riu Manol (460 m), remuntem fins el 500 m per un camí en mal estat i ara ja trobem una pista en bon estat per la que anem baixant fins sortir a la GI- 511 (230 m), entre Albanya i Sant Llorenç de la Muga. Observacions: Tram a peu molt llarg.

5. Albanya – Empuriabrava

Aquesta etapa és un regal desprès de les exigències de les etapes precedents. El que farem serà aprofitar el camí al costat del riu Muga. Encara queden algunes pujades intenses per són curtes i la perspectiva es arribar al mar. Passarem per Sant Llorenç de la Muga, Pont de Molins i Castelló d’Empúries abans d’arribar a la desembocadura del Muga, a l’urbanització d’Empuriabrava.

6. Empuriabrava – Figueres

En cas de no tenir transport, pots anar a Figueres a prendre el tren. Pots fer aquest enllaç i l’etapa anterior en una matinal.

Serveis per a una aventura autònoma

Puigcerdà
Hostal Estació. 972 88 03 50. hostalestació@hotmail.com
Hotel Terminus. www.hotelterminus.net  34 (972) 88 02 12

Refugi Rebost: Reserves: tel. 608 736 714; info@refugirebost.cat

Ripoll
HOTEL LA TROBADA (P**) C .Honorat Vilamanyà, 4 / Tel: 972 70 23 53
HOSTAL DEL RIPOLLÈS (P*) Pl. Nova, 11 Tel: 972 70 02 15
HABITACIONS CA LA PAULA (P*) C. Pirineus, 6 Tel: 972 70 00 11

Sant Joan de les Abadesses. Alberg Rural Ruta del Ferro. 972 72 04 95; alberg@santjoandelesabadesses.cat

Sant Martí d’Ogassa. Mas Mitjavila. 972 722 020. www.masmitjavila.es

Camprodon. Hostal La Placeta. 972 74 08 07

Albanya
Càmping Bassegoda. Lloguer de bungalows equipats. 972 542 020. Bar restaurant a dintre del càmping: 972 569 105. Tots són molt amables.
Can Carreras turisme rural. Dormir i esmorçar primavera 2013: 35 €. 972 56 91 99 i 620 33 58 62
Cal Music. Queviures i petit bar.

Sant Llorenç de la Muga.
L’Hostal de l’Aigua. 972 569 225
Botiga de queviures
Bar restaurants: Sa Muga, 972 56 92 98;