Montseny Est

En aquest pàgina trobareu rutes i tracks que tenen el punt de partida a poblacions de l’est del Montseny com Arbúcies, Breda i Riells.

 

Montseny revirat
Arbúcies – Folgars – Castell de Montsoriu – Arbúcies
Arbúcies – Feixa Llarga – Coll de Te – Arbúcies
Breda – Sant Marçal – Montseny (poble) – Sant Celoni – Breda
Breda – Sant Marçal – Coll Formic – Aiguafreda

 

Montseny revirat

Aquesta ruta ens permet conèixer alguns camins i corriols del Montseny menys freqüentats, amb l’excepció de la sortida. Sortim del nucli de Riells (500 m) al costat d’una caseta d’informació del Parc. Anem pujant per una pista que acostuma a estar en bon estat i anem seguint la pista principal i passem per Can Pere Arna i els corrals de Pere Arnau. Ens trobem una pista en T (a uns 900 m), la seguim a l’esquerra i anem a buscar un camí que va pujant. Passem els Vimeters (1.000 m). Quan ja estem a dalt deixem la Casa de Natura de Can Lleonart (1.130 m) a l’esquerra i ens dirigim cap a Can Trompo. Aquest camí ens porta al Convent sense trepitjar carretera. Comencem a baixar per la pista principal cap a Arbúcies però en el primer revolt a esquerres prenem una pista/ camí de la que sortim per un sender poc marcat fins arribar a un nou camí que ens porta al Coll Samola (1.078 m). Seguim baixant i veiem Coll de Té a la nostre esquerra però preferim seguir fins trobar una pista que ens portarà al mas de Feixa Llarga. Seguim les indicacions del PR (haurem de caminar cara amunt uns 200 m) i ara si que arribem a Coll de Tè (1.000 m) i baixem una bona estona per la pista principal cap a Arbúcies però la deixem per una pista secundaria a la dreta. Seguim per aquesta pista fins trobar la que puja a Can Torrent i a Fontdellops. Abans d’arribar a aquesta Casa Rural prenem un camí a l’esquerra que es converteix en un corriol. Caminem uns 50 m i endevinem a la nostre esquerra un camí de treure llenya al que ens dirigim. De seguida trobarem la pista per la que hem pujat.

Arbúcies – Fogueres – Castell de Montsoriu – Arbúcies

Sortim d’Arbucies (275 m) per l’antiga carretera a Sant Celoni i, de seguida, prenem una pista al dreta en direcció a la deixalleria. Anem seguint les indicacions a la casa rural de Font de Llops però no acabem d’arribar perquè deixem la pista per una de secundària a la esquerra. Continuem pujant, trobem una pista més bona a la dreta i desprès a l’esquerra al punt més alt (675 m). Arribem a l’urbanització de Fogueres de Montsoriu i anem a buscar un camí bastant amagat que baixa cap a Can Merlot. Just abans del restaurant prenem un corriol a la dreta balitzat com a GR-83 que ens porta a Riells (500 m). Baixem per la carretera en direcció a Breda i uns 2.3 km desprès prenem una pista a la esquerra que seguim fins el Coll Castellar (465 m), a la carretera. Ens dirigim cap el Castell de Montsoriu, que deixarem a la nostre dreta (ens podem acostar, falten uns 2 km fins dalt) i ens deixem guiar per les senyals de la ruta 22 del centre btt de La Selva fins Arbúcies. Es aquest un recorregut tranquil pel mig del bosc, sense grans dificultats i amb un par de camins interessants.

Arbúcies- Castanyer Gros – Feixa Llarga – Coll de Tè – Arbúcies

Sortim d’Arbucies (275 m) per l’antiga carretera a Sant Celoni i, de seguida, prenem una pista al dreta en direcció a la deixalleria. Anem seguint les indicacions a la casa rural de Font de Llops (740 m) a la que arribarem uns 8 km desprès. Ens dirigim cap al castanyer gros (arbre monumental, digne d’una aturada i una foto) i arribem al mas dit Feixa Llarga (900 m). Seguim per la pista de sota del mas fins trobar un camí amagat a la dreta que ens porta al Coll de Tè (980 m). Prenem la pista principal cap a Arbúcies. Es tracta d’un recorregut per les pistes principals d’Arbúcies unides per una corriol amagat i una visita a l’arbre monumental del Castanyer Gros (l’altre gran castanyer és el de de Can Cuc, al que arribem des de Cànoves).

Breda – Coll de Tè – Sant Marçal – Montseny – Sant Celoni – Breda

Sortim de l’estació de RENFE de Riells – Viabreda -Breda (80 m) i anem a buscar una pista que ens acosta a Breda eludint la carretera. A Breda ens dirigim cap al Coll de n’Orri (241 m) i l’accès al Castell de Montsoriu (460 m). Per carretera accedim a l’urbanització de Fogars de Monsoriu i comencem un llarg tram de navegació que ens apropa a Casa Rural de Font de LLop (740 m), el castanyer gros (arbre monumental), immediacions del Coll de Tè (980 m), al Coll de Sesferreres (1.163 m) i per un camí/corriol fins la fabriqueta d’en Toni i la carretera de Coll Formic. Ara ja, anem a buscar lo més fàcil i baixem per la carretera per buscar Sant Celoni, desviant-nos a Santa Maria de Palautordera per un carril bici que ens porta a Sant Celoni. Podem agafar la RENFE o continuar pedalant  al costat de l’autopista cap a l’estació de Breda. Es tracta d’una ruta amb dos trams ben diferenciats. El primer és bon tram de navegació, en zona boscosa, i altre, més fàcil i menys interessant per retornar al punt de partida.

Breda – Coll de Tè – Sant Marçal – Coll Formic – Aiguafreda

Sortim de l’estació de RENFE de Riells – Viabreda – Breda (80 m) i anem a buscar una pista que ens acosta a Breda eludint la carretera. A Breda ens dirigim cap al Coll de n’Orri (241 m), l’accès al Castell de Montsoriu (460 m) i coll de Castellar. Per carretera accedim a l’urbanització de Fogars de Monsoriu i comencem un llarg tram de navegació que ens apropa a Casa Rural de Font de LLop (740 m), el castanyer gros (arbre monumental), immediacions del Coll de Tè (980 m), Coll de Sesferreres (1.163 m) i Sant Marçal (1.100 m). Busquem una pista principal que ens baixa a una font, la fabriqueta d’en Toni i l’entrada al càmping Les Illes. Ara la pista es asfaltada i ens porta a la carretera de Coll Formic. La seguim cara avall casi dos km i trobem una entrada a la dreta (640 m), la segona gran pujada del dia. POoc abans del mas del Vilar de la castanya trobem una font, passem alguns masos i arribarem a les portes del restaurant de Coll Formic (1.144 m). Una vegada al coll ens dirigim al pla de la Calma sense sorti a la carretera i prenem la primera pista que trobarem a la dreta que passant pel Clot ens portarà a Aiguafreda i Sant Martí Centelles (estació RENFE).

Observacions: Una de les nostres excursions favorites; amb un tram de navegació boscosa, pistes aèries, pujades exigents i condicions lumíniques específiques. Hem invertit molt temps en la seva preparació i en superar els 2.000 m de desnivell. Al gener de 2014 hem actualitzat el track per evitar passar per el Pujol perquè el propietari insisteix educada però amb fermesa que no passem per la seva finca.

Fent el tafaner …

A Arbúcies podeu preguntar pel Quico, un vigilant municipal que us pot donar indicacions molt útils per la btt.