Montseny Central Nord

En Montseny central teniu tracks circulars pel territori central i nord del Montseny, amb el punt de sortida a poblacions com de Montseny, el Brull i Viladrau.

Montseny, Costa del Montseny, Santa Fe, Sant Marçal, Montseny
Montseny, Costa del Montseny, Turo de l’Home, Passavets, Coll de Te, Sant Marçal, Montseny
El Matagalls des del Brull
Matagalls expert
El  Montseny dolç
Sant Segimon des de Viladrau

 

Montseny, Costa del Montseny,  Turo de l’Home, Passavets, Coll de Te, Sant Marçal, Montseny

Volta exigent de casi 50 km amb el punt de sortida al pàrking del poble de Montseny amb una llarga pujada per la Costa del Montseny fins el Turó de l’Home. Baixem per cami i corriol fins la font de Passavets, fem una mica de carretera i anem cap al Coll de Te pel Convent. Aquí comença la part més innovadora per camins i corriols cap el Coll de Sant Marçal del que ens dirigim al punt de partida explorant camins de llenyataires.

Montseny, Costa del Montseny, Santa Fe, Sant Marçal, Montseny

Aquesta excursió té un plantejament molt més suau que l’anterior. Sortim del mateix pàrquing del poble del Montseny, arribem a la Costa del  Montseny però en lloc de pujar al Turó, el bordegem i arribem a Santa Fe. Per carretera ens dirigim a Sant Marçal. Comencem la baixada cap a Montseny buscant un itinerari diferent a l’anterior.

El Matagalls des del Brull

Una pujada suau passant per la Font de la Pomereta fins el moment de deixar la pista i carregar-se la bici a l’esquena i una de les baixades més delicioses que es poden fer en bicicleta per corriol i pistes en bon estat en mig d’un bosc de castanyers. En lloc d’arribar a Viladrau anem a buscar El Pujol i Can Sala per bordejar el camp de polo, seguir la carretera fins Seva i apropar-nos al Brull per pista.
Observacions: S’ha de demanar permís al Parc  Natural del Montseny per sortir de qualsevol pista.

El Matagalls expert

Es tracta bàsicament de la mateixa excursió anterior en la que hem complicat la baixada del matagalls pel corriol de la Font de Llops i en lloc de tornar per la carretera fins Seva, tornem pel que als mapes s’anomena Matagalls xic.
Observacions: S’ha de demanar permís al Parc  Natural del Montseny per sortir de qualsevol pista.

El  Montseny dolç

Aquesta excursió té punt de partida a Viladrau. Ens donarem una volta tranquil·la per boscos del Montseny, amb la major part per pistes en bon estat. La pujada més llarga és la de coll Bordoriol. Tenim un tram de camí en mal estat baixant de coll Bordoriol i un trosset de caminar desprès del castanyer de les nou branques, al costat de Viladrau. Tindrem l’oportunitat de veure el boix grèvol de Can Rigau i el castanyer de les 9 branques de Mas Vila, al costat de Viladrau.

Sant Segimon des de Viladrau

Aquesta és una volta curta però intensa. Sortim de Viladrau i baixem per carretera en direcció Seva fins trobar la desviació que puja cap el que els mapes anomenen el Matagalls xic, seguim pujant, superem la font de la Pomereta i trobem la pista a l’esquerra que ens porta a Sant Segimon (el propietari és poc amic de visites). Trobem un corriol no ciclable que ens porta als castanyers de l’Erola i a l’ermita de l’Erola. Passem per Can Gat i busquem corriols que ens porten a Viladrau,

Fent el tafaner …

El castanyer de les nou branques

El boix grèvol és un arbust gros o un arbre petit d’uns 6 o 7 metres d’alçada. El tronc és recte, el port piramidal, i es ramifica des de la base. Pot arribar a viure uns 500 anys, tot i que no hi sol arribar. Té l’escorça llisa al llarg de tota la seva vida. Primer és d’un color verdós i a partir del segon o tercer any va prenent un to gris fosc. Les seves fulles són perennes, simples, peciolades, alternes, amb forma ovalada i amb una vora fortament espinosa en els exemplars joves i a les branques més baixes en els adults, mancat d’espines a les fulles de les branques superiors. Les fulles duren uns cinc anys i són de color verd molt brillant per l’anvers i verd groguenc mat pel revers, molt rígides i coriàcies.
És planta dioica. En els exemplars masculins, les flors apareixen en grups axil·lars de color groguenc. En els femenins, aïllades o en grups de tres i són petites i de color blanc o lleument rosat. Es componen de quatre pètals i quatre sèpals parcialment fusionats a la base.
grevol1

Les branques amb fruits les produeixen els exemplars femenins. El fruit és carnós (drupa), d’un color vermell brillant o groc viu, que madura molt tard, cap a octubre o novembre, i que roman molt de temps a l’arbre, sovint durant tot l’hivern. Conté en el seu interior 4 o 5 pinyols que són les llavors. No germinaran fins al segon any, en cas de ser ingeries per algun ocell com les merles. És un arbust que brota molt bé de la soca i molt poc de l’arrel.