Montseny Sud

En aquesta pàgina teniu tracks circulars que tenen el punt de partida a poblacions del sud del Montseny com Cànoves i Sant Celoni.

Els Colls d’Uixola i Palestrins
Pujada al Castanyer de Can Cuc, a la Casa del Bosc i a Mas Deu.
El Sui i el Coll d’Uixola
Els Castells del Montseny

 

Els Colls d’Uixola i Palestrins

Sortim de Cànoves (340 m) per la pista d’accés al pantà i al Montseny però superats els dos km ens desviem a la dreta per una pista en bon estat que passa per diferents masos i un restaurant i  seguim pujant, Coll d’Uixola (948 m), Coll de Palestrins (1.008 m). Pràcticament sobre la carena (1.100 m) girem a l’esquerra i comencem una zigzaguejant entre alzines. Arribem a una pista que prendrem a la dreta però primer pugem uns metres per visitar l’impressionant Castanyer de Can Cuc (780 m). Baixem, bordegem Can Cuc i anem a visitar el restaurant de Can Quintana i la Capella de Sant Salvador de Terrades. Retrocedim i busquem la pista d’accés a Can Cuc (actualment un Hotel) i baixem al Pantà de Vallforneres i Cànoves.

Pujada al Castanyer de Can Cuc, Casa del Bosc i  Mas Deu

Sortim de Cànoves (340 m) per la pista d’accés al pantà i al Montseny però ens acabem desviant per pujar al Castanyer de Can Cuc (780 m), a la Cas del Bosc (bar restaurant) i les runes de Mas Deu (980 m). Tornem pel mateix camí.

El Sui i el Coll d’Uixola

Sortim de Cànoves (340 m)  per la pista d’accés al pantà, el superem (620 m), passem per Mas Vallforneres (700 m), la Casanova de Vallforneres (1.250 m) i abans del Collet del Serrat de la Creu  girem a la dreta per enfilar el Sui (1.318 m). Baixem a peu fins el Coll del Pi Novell (1.191 m) i trobem una pista que amb les seves vicissituds ens porta a la pista de Can Quintana (ull cadena). Seguim avall a l’esquerra fins la pista del pantà i Cànoves.

 

Els Castells del Montseny

El disseny original és de Bàrbara Giros que ens anima així: El Montseny és terra d’encanteris, llegendes i un passat esplendorós. Puja al teu cavall de foc i surt a empaitar bruixes, cavallers i princeses, bèsties fantàstiques i tresors amagats! Ànim, nobles cavallers i intrèpides donzelles: cor fort i força al pedal!

 Aquesta circular té el punt de partida a Sant Celoni. Altres poblacions que podria ser punt de sortida són Santa Maria de Palautordera, Riells i Breda. Sortim de l’estació de Sant Celoni i anem a buscar el carril bici cap a Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera. Sortim de Sant Esteve per carretera que abandonarem per l’esquerra per anar a buscar un petit pantà i desprès el castell de Fluvià (una petita decepció) que actualment és una casa de colònies. Creuem la carretera, seguim per la pista i als voltants d’una gran hípica prenem una pista que baixa al riu de la Tordera. Remuntem per un camí fins el castell de Montclús. El castell enrunat té la restauració aturada. Seguim per un corriol poc ciclable fins una font (seca?) i l’Ermita de Santa Magdalena. Ara per pistes en bon estat ens dirigim cap a Campins i Gualba. Anem pujant fins els voltants del 600 m i baixem a Riells. Sortim de Riells per la pista que puja a Santa Fe i la deixem per un corriol balitzat GR-83. Anem a petar per sobre de Can Merlot i prenem un pits que deixem per un camí emboscat i poc fressat que ens porta a l’urbanització de Folgueres de Montsoriu.  La travessem i baixem per carretera fins l’entrada a la dreta al Castell de Montsoriu. Pugem al castell, baixem pel mateix camí i anem a buscar la pista cap al Coll de n’Orri i Breda i la seva estació. A l’estació anem a buscar la pista paral·lela a l’autopista que ens porta al punt de sortida. Es tracta d’una excusa per donar-se una volta pel Montseny i visitar tres castells. El tram de connexió entre Breda i Sant Celoni és el més avorrit; sempre es pot evitar amb el tren o amb dos cotxes.

 

Serveis per a una aventura autònoma …

Bar restaurant Masia Can Quintana. Dissabtes, diumenges i festius. 653 33 35 99
Casa del Bosc. Bar restaurant.  937 445 092. www.casadelbosc.com. Obert de dimecres a diumenge, prèvia reserva.
Cànoves. Bar restaurants i caixer automàtic

Fent el tafaner …

Castanyer Gros de la Baga d’en Cuc. Saps que a Catalunya tenim el castanyer més impressionant de tota Espanya. Es tracta del castanyer Gros de la Baga d’en Cuc, que s’aixeca enmig del bosc del Montseny, molt a prop de Can Quintana. Els seus 15 metres d’alçària i 12 de circumferència el fan únic, motiu pel qual la Generalitat l’ha catalogat com a arbre monumental. El castanyer impressiona molt per fora però també per dins. Sí, i és que el seu interior és buit i en ell hi caben diverses persones de peu.

Dintre el terme de Cànoves i Samalús, molt separada de la població, enfilada vers el pla de la Calma, a uns 800 m d’altitud, hi ha l’antiga Capella de Sant Salvador de Terrades. La seva proximitat a Can Quintana fa que se la conegui també per Sant Salvador de Can Quintana. Existia ja el 1226. El 1930 es va construir una nova capella neogòtica, molt gran i vistent, segons el projecte de Josep M. Pericas. Desproporcionada amb relació al lloc on es troba?