Costat Mediterrani

La Mediterrània pedala al llarg de la mar Mediterrània des de Cap de Creus fins el riu Sènia per pistes i camins practicables en BTT. La travessa Mediterrània s’inicia a Cap de Creus, en el vèrtex dels Pirineus i voreja la costa mediterrània fins les Cases d’Alcanar i la desembocadura del riu Sènia.

 

La ruta és una adaptació del GR-92 de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya a la btt. El recorregut viu espais com el Parc Natural de Cap de Creus, els Aiguamolls de l’Empordà, la Collserola i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i visitarem localitats com Cadaqués, Castelló d’Empúries  Pals, Begur, Sant Feliu de Guíxols o Sitges. Les balises blanques i vermelles del GR- 92 són la referència malgrat ens separem d’elles per buscar camins més ciclables i sabem que sempre ens podran portar a destí. Només ens separem substancialment de l’itinerari mare desprès de l’Ampolla; el GR-92 segueix cap a Amposta i Ulldecona, però nosaltres ens endinsarem al Delta de l’Ebre i seguirem més a prop de la mar fins Sant Carles de la Ràpita i Les Cases d’Alcanar. Una vegada a Les Cases d’Alcanar pots seguir fins els Pirineus seguint la travessa Ponent o la Franja. La Mediterrània és una travessa d’hivern.


Fitxa tècnica

Punt de sortida: Llança. Punt final: Riu Sénia.
Distància: 574 km. Desnivell acumulat: 4950 m
Durada: Turista: 11 dies; Esport: 7- 8 dies. Extrem: 4 dies.
Dificultat: Baixa, pel desnivell i per l’entorn marí.
Època recomanable: d’octubre a juny.


Estacions del recorregut
Llança
Cap de Creus
Cadaqués
Roses
Castelló d’Empuries
Sant Pere Pescador
L’Escala
Torroella de Montgrí
Pals
Begur
Tamariu
Calella de Palafrugell
Palamós
Platja d’Aro
Sant Feliu de Guíxols
Tossa
Lloret de Mar
Blanes
Tordera
Vallgorguina
Barcelona
Tarragona
L’Hospitalet de l’Infant
L’Ampolla
Les Cases d’Alcanar
(Ulldecona)
Segmentació recomanada
1. Llança/Cap de Creus – Roses
2. Roses – Estartit
3. Estartit – Palamós
4. Palamós- Tossa
5. Tossa – Vallgorguina
6. Vallgorguina- Barcelona
7. Barcelona- Sitges/Vilanova
8. Sitges- Tarragona
9. Tarragona- L’Hospitalet
10. L’Hospitalet – Ampolla
11. L’Ampolla- Les Cases d’Alcanar
12. Ampliació a Ulldecona
Breu descripció de la segmentació recomanada del Mediterrani
1. Llança / Cap de Creus – Roses.
Sortim de Llança en direcció a Port de la Selva carretera. Bordegem el Port de la Selva per la Punta de la Creu i ens dirigim cap a Mas Bufadors per buscar el camí antic de Cadaqués. Desprès d’ un petit coll entre parets seques seguim pel corriol de l’esquerra (per la dreta, aniríem directament a Cadaqués). Seguim la pista a l’esquerra, travessem una tanca que barra el pas a motos i cotxes i seguim cap el mas, el GR-11 ens entra per l’esquerra, ens desviem cap a l’esquerra i seguim fins el Mas dels de Baix, a dos kilòmetres del Cap de Creus seguint la pista asfaltada que ve de Cadaqués.
Sortim de Cap de Creus per la mateixa pista que ve de Cadaqués. Des de la platja central del poble i resseguint el mar iniciem l’ascens a un collet a partir del qual la pista està tallada per vehicles a motor. Les vistes són espectaculars. Iniciem el descens fins Cala Jóncols a on recuperem l’asfalt i el tràfic de vehicles per apropar-nos a Cala Montjoi (seu del famós restaurant El Bulli), seguim l’asfalt fins Roses.
Distància: 51 km. Ascens acumulat: 1185 m.
2. Roses – Estartit.
Sortim de Roses per darrera de l’antiga fortalesa i seguim en principi l’itinerari que ens portaria a Figueres. L’abandonem pròxims a l’estany de Vilaut i seguim la carretera a Castelló d’Empúries. A Castelló busquem la pista al Cortalet (centre d’informació dels Aiguamolls) que s’ha d’abandonar perquè no podem travessar amb la bici alguns trams del parc.
Per anar de Sant Pere Pescador a Sant Martí d’Empúries travessem l’Armentera i Cinclaus. A l’Escala anem a buscar la pista (asfaltada a l’inici i al final) que pel bell mig d’antics terrenys militars en porta a L’Estartit. La part més dura es remuntar la duna de Begur i travessar L’Escala. Longitud: 46 km. Ascens acumulat: 240 m.

 

3. Estartit – Palamós. 50 km.
De l’Estartit sortim en direcció a la gola del Ter i remuntem el riu perquè no trobem cap pont fins l’alçada de Torroella de Montgrí. Des del pont anem a buscar Gualta, Fontanilles, Palau Sator, Fontclara i Pals. Per anar de Pals a Begur travessem una duna, fixada pels pins, què és una veritable trampa per bicicletes. La rodegem un tros, però no podem evitar caminar per la pista de sorra uns 400 metres, fins que la compactació ens permet ciclar fins el poble. Sortim de Begur per la GI-6531 en direcció Aiguablava i Palafrugell. A un kilòmetre i mig abandonem la carretera per una pista a l’esquerra que ens porta a Tamariu. Remuntem per la carretera que abandonem desprès d’unes cases per buscar primer una pista i desprès un corriol que ens porta al Far de Sant Sebastià (haurem de fer un petit tram a peu a unes escales). Del far davallem a Calella de Palafrugell i passant a tocar el Jardí Botànic de Cap Roig, ens dirigim cap a Cala Estreta, Cala Castell, Cala S’Alguer, Cala Fosca i Passeig Marítim de Palamós.
Hem travessat els antics aiguamolls de Pals, amb el Delta, el territori més pla de la ruta. Hem vist petits pobles de la plana com Castelló d’Empúries i poblacions costaneres com Sant Pere Pescador, Sant Martí d’Empúries, L’Escala, Torroella, Begur, Calella de Palafrugell i cales com Cala Estreta, Cala Castell, Cala S’Alguer i Cala Fosca. Longitud: 50 km. Ascens acumulat: 640 m.
4. Palamós – Tossa. 36,4 Km
Sortim de Palamós pel Passeig Marítim fins Torre Valentina, a on anem a buscar la carretera C-253 fins l’entrada de Platja d’Aro. Seguim pel passeig marítim fins el Riudaura que remuntem fins de nou la carretera. Seguim un tram de carretera fins trobar una desviació que ens porta a S’Agaró, creuem la duna de Sant Pol i pel carrer principal arribarem a Sant Feliu de Guíxols. De Sant Feliu anem a buscar l’estació d’autobusos i la desviació cap a la riera. Poc a poc ens endinsem en sureres fins les runes de Sant Benet, a on ens desviem a la dreta per buscar el Coll de la Creu d’en Barraquer (330 m). Anem seguint Can Cabanyes de Montagut (masia fortificada enrunada) i la carretera GIV-6821. Seguim la carretera a l’esquerra uns 250 m per prendre una pista a la dreta que va direcció sud-oest. Seguim la pista principal fins la cruïlla que dona accés al Puig Cadiretes (Pla de les Pinyaques, 485 m). Seguirem la pista principal que desprès de molts giravolts ens portarà directament a la riera de Tossa i a TossaLongitud: 36 km. Ascens acumulat: 830  m.
5. Tossa – Vallgorguina. 60 km
Sortim de Tossa cap a la Torre dels Moros i anem a parar a la carretera GE-682 que seguim a la esquerra durant 2,200 km. L’abandonem per un camí que anem seguint per urbanitzacions fins Cala Canyelles i desprès la urbanització de La Llevantina. Mig perduts pels seus carrers trobem la manera d’arribar a l’inici del passeig marítim de Lloret desprès de superar un tram d’escales. Seguim fins l’altre punta del passeig i seguim per urbanitzacions (Santa Clotilde) amb algun tram dur de pujada per un corriol. Passem al costat dels jardins tropicals de Pinya de Rosa i es davalla cap a Blanes. Es segueix per la primera part del passeig marítim fins tombar a la dreta, tot deixant a l’esquerra el poliesportiu i el camp de futbol. Es travessa la carretera B-6001, i es passa sota el pont del tren i per un pontet es travessa el torrent de la Vall de Burg per entrar aviat en un terreny d’horta. Fem un bucle estrany a la B-682 i seguim remuntant el riu Tordera per la seva vora esquerra fins un pontde carretera que en ajuda a creuar-lo. Abandonem la carretera per la pista que veiem a sota nostre a la dreta i entrem a Tordera. Sortim direcció Hostalric i de seguida trobem uns indicadors cap a Parc del Corredor i del Montnegre i Hortsavinyà. Seguirem sempre la pista principal, a trams asfaltada i a trams de terra passant a tocar el restaurant de Les Ferreres i la urbanització de Sant Llop. Uns metres abans de Hortsavinyà, comencem una curta baixada que anuncia la pujada al coll de Sant Benet (505 m). Hi ha una casa de colònies. Es deixa el vessant de marina per entrar al que mira al Montseny. Es segueix en direcció al Montnegre, oest..Poc desprès trobem la Font de la Brinxa i més enllà Sant Martí del Montnegre (467 m), seguim en clara tendència a baixada però amb freqüents tobogans, a una cruïlla de camins prenem el de l’esquerra (per la dreta aniríem a Olzinelles) i cada vegada en baixada més franca arribem a Vallgorguina (222 m).
La pujada al Coll de la Creu d’en Barraquer és remarcable, com també ho és la travessia urbana de Platja d’Aro. Bones vistes. Desprès d’uns km d’urbanitzacions i grans poblacions turístiques, travessem un zona d’horta fluvial i ens enfilem i gaudim dels boscos d’alzina del Parc Natural del Montnegre- Corredor. Hem passat de l’ambient marí al de mitja muntanya mediterrània. Longitud: 60km. Ascens acumulat: 1520 m.

6. Vallgorguina – Barcelona (Baixador de Vallvidrera). 74 km.
Creuem la carretera Sant Celoni – Arenys de Mar que talla el poble i discorrem pràcticament paral·lels a aquesta fins trobar la pista que porta al Parc del Corredor. Remuntem la pista fins el Santuari del Corredor (bar – restaurant) (632 m), i seguim la pista principal fins el Coll de Can Bordoi (315 m). Bordegem la masia i passem per darrera fins trobar la pista que porta a la carretera BV-5103, seguim fins el Coll de Parpers (295 m, C-1415, Granollers- Mataró) i anem seguint fins una cantera que ens obliga a perdre alçada per una pista que arriba a la carretera BV-5106 fins el Coll de Sant Bartomeu (385 m) anem seguint la pista cap a la Creu de Can Boquet, les rodalies de Sant Mateu i el Coll de la Font de Cera (270m) a la carretera de Granollers – El Masnou. Entrem al Parc de la Serralada de la Marina, es puja fins el Coll de galzeran (410 m) i el Coll de Montalegre (295 m). Només travessar la carretera trobem l’antic seminari menor, actualment un alberg de la Generalitat, i del que surt una pista de terra cap el Coll del Fra Rafel; seguim remuntant i desprès baixem per anar a buscar el Coll de la Vallençana i ens dirigim cap el Poblat Ibèric del Puig Castellar (monòlit dedicat al GR-92) que bordegem per la dreta. Poc desprès trobem un corriol que, quan comença a fer-se impracticable, tenim sort de poder abandonar per la esquerra fins una pista que ens porta a la carretera BV- 5001 (Sant Adrià – La Roca). La travessem al costat de la porta d’entrada de Ferrolan i darrera d’uns grans pins baixem pel terraplen fins la pista/ via verda a la riba esquerra del riu Besòs que remuntem fins Montcada i Reixac. Creuem el pont i bordegem el poble per la Riera de Sant Cugat per anar a buscar primer el cementiri de la Collserola i desprès Can Catà. Remuntem fins el Portell de Valldaura (370 m)(carretera BV- 1415, Horta- Cerdanyola) i anem seguint fins el Pas del Rei, la Font Groga i el Tibidabo (mirador). Baixem fins la primera desviació a l’esquerra, desprès deixem la pista per un corriol i baixem fins el Centre d’informació del Parc de la Collserola i l’estació de Ferrocarrils de Baixador de Vallvidrera a la carretera de Vallvidrera a Sant Cugat. Molt a prop de l’estació tenim l’alberg de la Generalitat In/Out gestionat per una empresa en la que treballen disminuïts psíquics. Pot ser un bon punt per dormir si no volem entrar a Barcelona amb la bici; es pot anar amb els ferrocarrils al centre.

Longitud: 74km. Ascens acumulat:  1.600 m.

7. Barcelona (Baixador de Vallvidrera ) – Vilanova. 61 km.
A l’estació del baixador de Vallvidrera, creuem la carretera i prenem una pista asfaltada al recte tot deixant a l’esquerra el restaurant el parador de la Muntanya. Seguim pujant per la urbanitzaciófins una pista de terra que prenem a la dreta fins arribar als carrers d’altre urbanització que utilitzem per pujar fins que en una corba esquerres prenem un corriol que passa pel mig de la masia okupada de Can Pascual i ens porta a una pista que neix a la carretera de Vallvidrera a Molins de Rei. Arribarem a Molins per mitjà de la carretera, d’un corriol i, finalment, d’una pista que surt de la zona d’esbarjo de Santa Creu d’Olorda (380 m). Creuem Molins (37 m) i el riu Llobregat per un pont amb força circulació per anar a Sant Vicens dels Horts. Travessem el poble pel carrer paral·lel a l’antiga N-II, passem sota la via del tren, al costat de la Guardia Civil i anem a buscar la pista de l’ermita de la Mare de Deu del Remei. Entrem a la serra del l’Ordal, passem per Can Riera i busquem la pista cap a Torrelletes. Abans d’entrar al poble, ens desviem a la dreta, passem al costat d’una escola, entrem a una urbanització i enfilem per la pista de Begues. Passem el col·legi del Pare Manyanet i entrem al poble. Ens desviem a l’esquerra per la pista gran que ens acabarà emportant al Palau Novella (monestir budista) i enfilem cap a Sitges. Al arribar al mar girem a la dreta i abans d’acabar el Passeig Marítim anem a buscar la discoteca Atlàntida i ens movem per corriols entre el mar i la via fins les afores de Vilanova i la Geltrú (aquest tram és molt lent).
Sitges és un poble turístic i encisador però si l’etapa se’ns ha fet curta, i tenint en compte que al dia següent tindríem un tram molt lent d’inici, podem fer cap a Vilanova. Longitud:61km. Ascens acumulat: 1050 m.
8. Vilanova – Tarragona. 65 km
Pugem per la rambla i ens enfilem cap a la serra pel camí del Mas de l’Artís i el camí de les Mesquites fins arribar al Pla de les Palmeres. Al Coll ens desviem cap a la dreta i als pocs metres iniciem el descens fins Torrelletes i El Castellet, a tocar el Pantà de Foix. Per carretera seguim fins l’Arboç i per un terreny més planer ens apropem a Santa Oliva (parets de pedra seca i cabanes de vinya) i Albinyana. D’Albinyana sortim per la pista asfaltada que porta a Bonastre passant pel Coll de la Font del Benet; a la sortida de Bonastre ens desviem a la dreta per una pista que travessa a gual un rierol,una urbanització i ens dirigim cap a La Pobla de Montornés (50 m), a l’inici per un divertit corriol, desprès per un camí pedregós i després per una pista que acaba asfaltada. Sortim del poble pel camí de l’Ermita de la Mare de Deu que deixarem a la dreta, seguim al costat d’una via fèrria abandonada i anem a creuar l’accés a l’autopista, seguim pel seu costat i anem a creuar la Riera de Gaia per un gual. Pugem a la carreteraa la urbanització del Castellot, que bordegem per anar uns kilòmetres al costat de l’autopista. La nostra ruta va sortejant l’autopista, el ferrocarril, l’AVE i la nova autovia fins arribar a una urbanització. Ens deixem caure a l’esquerra pel carrer principal, girem a la dreta i desprès d’uns containers prenem una pista de terra que ens deixarà a l’entrada de la remodelada Via Augusta que seguim fins l’Hotel Imperial Tarraco i el Coliseu, el mar i, finalment, l’estació de tren. Longitud: 65km. Ascens acumulat: 860 m.
9. Tarragona – L’Hospitalet de l’Infant. 40 km.
De l’estació de tren ens dirigim cap el port, el barri del Serraló i el Pont sobre el Francolí.Passem una zona molt industrialitzada amb industries químiques pel voral de la C-31B fins trobar la carretera a la Pineda (ull obres, el recorregut pot variar a l’hora d’agafar la carretera). Comença una zona plena d’hotels i apartaments i amb aquest ambient passem Salou i Cambrils. Per no caminar per la sorra de la platja entrem al voral de la N-340 fins Miami platja. Creuem la carretera i la via de tren i seguim per un carrer que molta estona va paral·lel a la via de tren fins arribar a Hospitalet, travessant la riera per un pont peatonal de fusta. Longitud: 40km. Ascens acumulat: 120 m.
10. L’Hospitalet de l’Infant – L’Ampolla. 38 km.
Sortim d’Hospitalet de l’Infant pel Passeig Marítim. Quan s’acaba, seguim un tros per la sorra i remuntem per la pista asfaltada fins el càmping del Temple del Sol. Passem pel camí de ronda entre el càmping i la platja, seguim per un camí que dona servei a un xiringuito i desprès seguir uns metres per la bora de la sorra, amb vistes a la punta de les Rojales, fins trobar un túnel sota la via que ens porta a un aparcament. De l’aparcament surt una pista que remuntem i desprès baixem fins el Coll Balaguer a la N-340. Ens preparem per bordejar la central nuclear de Vandellòs, el que fem per una pista bastant ràpida. Ens tornem a apropar al mar a l’alçada de l’Almadrava. Seguim cap a les cales de Vidre, Forn,Mosques i Xelin, jugant amb el camí de ronda, pistes i urbanitzacions per no tenir que arrossegar la bici. A l’Ametlla seguim boramar, jugant de nou amb pistes avorrides i cales insospitades fins que desprès de la platja de l’Àguila ens decidim per seguir la pista fins l’Ampolla. Longitud: 37km. Ascens acumulat: 344 m.
11. L’Ampolla – Les Cases d’Alcanar/ Riu Sénia. 49 km
Mentre el GR es dirigeix pel canal cap a Amposta i posteriorment Ulldecona, la nostra ruta s’endinsa al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Primer ens dirigim al Port de Punta de Mar, tot protegits per la Punta del Fangar, i desprès, seguint una pista asfaltada, cap a Deltebre, a on un pont ha substituït a l’antic transbordador per creuar a Sant Jaume d’Enveja. Ens dirigim cap a la Llacuna de la Tancada i arribem a Sant Carles de la Ràpita. Seguim el Passeig marítim, i quan s’acaba, entrem primer a l’antiga nacional i desprès, agraint l’ampli voral, circulem per laN-340 uns 3 kilòmetres. De seguida trobem l’indicador cap a les Cases d’Alcanar i creuem la carretera amb molta atenció. Seguim el Passeig Marítim i el camí rural fins la desembocadura del riu Sènia, frontera amb les terres de Castelló. Longitud: 45km. Ascens acumulat: 65 m.
12. Ampliació. Riu Sénia – Ulldecona. 14 km
A Ulldecona tenim la possibilitat d’agafar el tren. Seguim paral·lels al riu, creuem la N-340 i arribem a Alcanar (80 m). Sortim del poble pel camí de les Planes (Poliesportiu). Abandonem aquest camí (i el tram conjunt amb La Franja) pel Camí de Barranquets i desprès pel Camí del es Canals seguim uns indicadors de cicloturisme que ens faran travessar l’autopista per sota i ens aproparan a Ulldecona. Longitud: 14 km. Ascens acumulat: 125 m.
Serveis de les estacions de la Volta a Catalunya
Sarfa. Grup Sarbus. Autocars Barcelona – Sant Feliu de Guíxols – Platja d’Aro – Palamós- Palafrugell – Pals – Begur – L’Escala Barcelona – Roses – Cadaqués BCN: 93 1852851, Cadaqués: 972 258713, Palafrugell: 972 610006, Sant Feliu Guíxols: 972 324193
Autocars HIFE Barcelona- Alcanar www.hife.es. 902 119 814
Cap de Creus Restaurant i que esporàdicament lloga habitacions/apartament. Sense dubtes, ‘un lugar en el mundo’, un privilegi de la mar Mediterrània. 972 19 90 05
Empúries. L’Escala Adreça: C/ Puig i Cadafalch, 36 17130 – L’Escala www.xanascat.cat
Tossa de Mar Hotel Turissa
La Conreria. Tiana Alberg. www.xanascat.cat Adreça: La Conreria (antic seminari) Ctra. Badalona-Mollet km. 6 (BV-500) 08391 Tiana
Barcelona Alberg Mare de Déu de Montserrat. www.xanascat.cat Adreça: Psg. Mare de Déu del Coll, 41-51 08023 Barcelona
Alberg Center-Rambles. www.xanascat.cat Adreça: c/ Hospital 63, 08001 Barcelona
Alberg In/Out. www.xanascat.cat Adreça: C/ Major de Rectoret nº2 08017 Barcelona
Tarragona Alberg Sant Jordi. www.xanascat.cat Adreça: Lluís Companys 5 43005 Tarragona
L’ Hospitalet de l’Infant Alberg Residència Esportiva Àster. www.xanascat.cat Adreça: c/ Genessies, 3 Urb. Hifrensa 43890 L’Hospitalet de l’Infant
Hotel Sancho: 977 823 002
Tienda bicicletas
Deltebre Alberg Mn. Antoni Batlle. www.xanascat.cat Adreça: Av.Goles de ‘Ebre 43580 Deltebre. 977 480 136
Poble Nou del Delta Alberg L’Encanyissada. www.xanascat.cat 43549 Poble Nou del Delta. 934 838 363

Hotel Algadir. 43549 Poble Nou del Delta. 977 744 559/ 655 132 743 www.hotelalgadirdelta.com
Les Cases d’Alcanar Restaurant CASA JESUS. 977-73-50-79. Telefonear para reservar mesa.
Pensió Maricel: 977 73 70 78
Pensió Montercarlo: 977 73 70 49
Hotel Carles III : 977 73 70 42
Turisme rural
Lo Pla: 977 73 02 82
Can Salvador: 977 73 11 85
Villa Carmen: 977 73 72 57