Massís de l’Orri

En aquesta pagina trobaràs tracks i rutes per la comarca de l’Alt Urgell, per la zona del Massís de l’Orri i el Parc Natural de l’Alt Pirineu.

El Massís de l’Orri, al Parc Natural de l’Alt Pirineu, és molt ric en diversitat de paisatges de muntanya. Aquí s’hi troba un dels nuclis més importants de gall fer al Pirineu, espècie emblemàtica i en perill d’extinció.

Del refugi de la Basseta a Sant Joan de l’Erm Vell pel barranc del Forcat. 16 km. 400 m desnivell positiu
Els refugis de la Basseta i de Rubió. 30 km, 900 m desnivell positiu
De la Basseta al refugi de Ras de Conques. 37 km, 1.200 m desnivell positiu
Pujada a la torreta de l’Orri des del poble de Rubió. 12 km, 800 m desnivell positiu
Pujada a la torreta de l’Orri des del refugi de la Basseta. 30 km, 1.000 m desnivell positiu
Pujada a la torreta del l’Orri  des de Castellbò. 33 km, 1.850 m desnivell positiu
De la Basseta a Tírvia tornant per Santa Magdalena. 60 km, 2.000 m desnivell positiu
El prat Muntaner des del refugi de Rubió. 20 km, 600 m desnivell positiu
De Canturri al Prat Muntaner i al Refugi de comes de Rubió

Del refugi de la Basseta a Sant Joan de l’Erm Vell pel barranc del Forcat

Aquesta és una matinal per fer sense presses. Des del refugi de la Basseta (1.720 m) comencem baixant suament per la pista que baixa del refugi al riu Santa Magdalena. A uns 4.6 km hem d’estar pendents d’un corriol que surt a la nostre esquerra balisat amb unes fites de pedra però que no es veu al anar  baixant per la pista. El corriol pel mig del bosc és ensissador, absolutament cicleble excepte per alguns troncs caiguts (estiu 2014), balisat pel Parc Natural. Aquest corriol ens porta al barranc del Forcat, l’atravesssem i seguim fins la pista que des de Montenartró passa per Sant Joan de l’Erm Vell. Tornem al refugi per la pista que a l’hivern és una pista d’esqui de fons.

Els refugis de la Basseta i de Rubió

Aquesta és altre matinal més complerta que l’anterior. L’itinerari fins Sant Joan de l’Erm Vell és el mateix però ara el que fem es dirigir-nos cap el refugi de Rubió pel Coll de la Culla i les comes de Rubió. Al refugi podem menjar i veure, sortim pel mateixa pista que hem arribat però ens dirigim cap a l’esquerra al coll de Leix, remuntem una mica i arribem al refugi per una trialera.

De la Basseta al refugi de Ras de Conques

Altre excursió que ens permet unir refugis del Parc Natural de l’Alt Pirineu. Visitarem llocs emblemàtics com l’ermita de Santa Magdalena. Sortim del refugi de la Basseta (1.720 m) i ens dirigim cap a l’ermita de Santa Magdalena (1.550 m). En lloc de pujar directes al coll de Ras de Conques ens dirigim cap a les bordes de Jussa per la vall del riu de l’Olla. A les bordes pugem cap el coll d’Ares (1.860 m; mirador i bunker), pugem suament cap al coll de Grau (1.970 m) i baixem al de Ras de Conques (1.920 m). Baixem al refugi Ras de Conques a menjar i veure i tornem al coll per prendre unes roderes i un corriol que carenant i pel mig de boscos i collades de herba ens portarà a la Basseta. Observacions: Hem de ser molt curosos al corriol que uneix el coll de Solanell amb la Basseta, zona de protecció del gall fer. La resta són pistes en bon estat. Podem igualment iniciar la ruta al refugi de Ras de Conques, amb accés pavimentat fins el poble d’Ars.

Pujada al pic de l’Orri desde Rubió

Aquesta és un track curt que forma part de la trilogia de pujades al pic o tosseta de l’Orri, en aquest cas des de l’est. Sorim del poble de Rubió a la carretera del port del Cantó (1.660 m), passem pel refugi Comes de Rubió (1.980 m) i arribem al pic de l’Orri (2.440 m), sempre circulant per pistes en bon estat. Observacions: Líneal. La podem combinar amb altres rutes pel massís. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001.

Pujada a l’Orri des del refugi de la Basseta

En aquesta cas pujarem a la torreta o pic de l’Orri des del refugi de la Basseta (1.720 m). Ens dirigima Sant Joan de l’Erm Vell, busquem una pista que arriba a l’estació d’esqui de Port Ainé, a uns 2.000 m d’alçada sense tocar l’asfalt i per les pistes de l’estació seguim guanyant alçada bordejant el Tossal fins arribar, al mirador i les antenes (2.440 m). Baixem cap el coll de la Culla i el refugi pel camí més ràpid. Observacions: Circular. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001.

Pujada a l l’Orri des de Castellbò

En aquest cas pujarem a l’Orri des de Castellbò (820 m). Sortirem de Castellbò i com he fet altres vegades i per evitar l’asfalt, ens dirigim cap als massos de Cercèdol i Castellnovet (1.020 m), el poble de Carmeniu (1.120 m), coll de Pou, font, coll de leix (1.700 m), Roca Senyada i el tossal (2.440 m). Observacions: Líneal. La podem combinar amb altres rutes pel massís. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001.

De la Basseta a Tírvia tornant per Santa Magdalena

Aquesta és una bona excursió en la que aprofitem el recorregut de la transpirenenca per baixar a LLavorsí, anem a Tírvia per l’antic camí i remuntem la carretera pista cap a Burg, Farrera, el coll de So i de Jou i baixem cap a Santa Magdalena.

El prat Muntaner des del refugi de Rubió

Agradable matinal pels voltants del refugi de Rubió (1.950 m) que culmina al prat Muntaner (2.040 m).

De Canturri al Prat Muntaner i al Refugi de comes de Rubió

Pujarem a l’idíl·lic Prat Muntaner i menjarem al refugi de les comes de Rubió. Sortim de Canturri (1.400 m) pista amunt fins el refugi forestal de Pallerols (1.640 m; abandonat), cruïlla de camins. Prendrem la pista a l’esquerra i novament a l’esquerra (al principi baixa uns metres) per remuntar fins la font a sota de prat Muntaner (2040 m). Remuntem per les roderes fins arribar al prat i agafem una pista clara en baixada. Si volem anar al refugi (1.950 m; possibilitat de menjar i dormir) anem i tornem pel mateix camí. Comencem a tornar cap el coll de leix (1.700 m), coll de Pou, un nou collet i arribem al coll de Jou (1.417 m). Girem a l’esquerra, deixem la pista i pedalem per un corriol ben divertit fins trobar una pista per la que tornem a l’esquerra, desprès de creuar una línia elèctrica creuem la pista que baixàvem, baixem fortament fins la carretera del port del Cantó que remuntem a la dreta fins Canturri. Aquest últim bucle és evitable.

Observacions: Canturri és una entitat de població del municipi de Montferrer i Castellbò. Està situat a l’esquerra del riu de Pallerols; un branc de la carretera N-260, al seu pas pel port del Cantó, és la seva principal via de comunicació. Podem evitar l’últim bucle.

Fent el tafaner …

Sant Joan de l’Erm Vell és un antic santuari situat al veïnat de Sant Joan de l’Erm, en el municipi de Montferrer i Castellbò (Alt Urgell). Destruït el 1936, es va edificar Sant Joan de l’Erm Nou a cinc quilòmetres de distància. Està protegit com a bé cultural d’interès local. Està situat en la pista a Montenartró, en el vessant del Pallars Sobirà, en l’antic camí públic que unia les dues comarques. Actualment només queden restes d’edificis en ruïnes. Les restes més significatives són d’una façana on s’obre una porta en arc de mig punt. Segons la tradició, al 1208 el vescomte Arnau de Castellbò hi va portar el Sant Graal, que abans es guardava a Besiers. Tot i que hom ha suposat uns orígens medievals per al santuari de Sant Joan de l’Erm, no hi ha documentació d’aquesta època que en parli d’una forma indiscutible. Segons les fotografies conservades, el temple anterior a l’incendi de 1936 semblava més aviat datable de l’edat moderna. L’esment explícit més antic que es coneix de l’hospici data de 1519, i fins a la seva destrucció conservà la seva funció d’hospital i lloc d’acolliment. El santuari era administrat pel cabiscol de la col—·legiata de Castellbò i el batlle i els regidors de la vila.

Sant Joan de l’Erm, o Sant Joan de l’Erm Nou, és un indret, una ermita i una estació d’esquí de fons, situat més amunt de la vall de Castellbò, al municipi de Montferrer i Castellbò. El 1959 s’hi va inaugurar un nou santuari, aquest al vessant que mira a Castellbò, a 1.690 metres d’altitud, prop de la font del Bosc i a tocar d’un bosc centenari de pins roigs i avets, en substitució del ruïnós edifici de Sant Joan de l’Erm Vell. El vell santuari es va destruir a la guerra civil; el nou està construït a l’Alt Urgell a diferència de l’anterior que estaba al Pallars. Sant Joan de l’Erm Nou és un edifici modern i escaient, obra de l’arquitecte Isidre Puig Boada amb un teulat de doble vessant, pronunciat, i un campanar triangular que s’aferra amb agudesa darrere seu. Uns 300 metres darrere la capella hi ha el coll de la Basseta, en un extens pla de pins, arranjat per a l’acampada, amb un xalet-refugi, amb 80 places d’allotjament, obert tot l’any. Des del principi dels setanta hi ha instal·lada en aquesta zona la pista d’esquí nòrdic de Sant Joan de l’Erm. A Sant Joan de l’Erm s’hi fa un aplec el 24 de juny, diada de Sant Joan, i se celebra la festa del patró el 28 i el 29 d’agost.

El Refugi Comes de Rubió, es troba situat dins del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a la comarca del Pallars Sobirà, a 1.980 m d’altitud i situat en el mateix circ glacera de “les Comes de Rubió” vessant est del Pic de l’Orri (2.440 m). SERVEIS DISPONIBLES: 50 places, wc, dutxes amb aigua calenta, mantes, matalassos, calefacció, llum, emissora d’emergència, espai per a cuinar, MENJARS I BEGUDES (cuina casolana de muntanya i carns a la llosa), refugi lliure de 6 a 8 places en absència del guarda.  ACCÉS A VEHICLE: agafar la carretera N-260 (Port del Cantó), que va de Sort a la Seu d’Urgell i viceversa, en el mateix port i a peu de carretera es troba el poble de Rubió (1687 m, el més alt de Catalunya), des d’aquí pujar 5 km. de pista senyalitzada fins al refugi. Els guardes són Aurora i Paco.

La Torreta de l’Orri (2.440 m), al cor del Pallars Sobirà, es el massís de transició entre les muntanyes baixes del sud de la comarca i les altes serralades del nord. Bona talaia, estratègicament situada entre Sort i la Seu d’Urgell, gaudeix d’unes vistes panoràmiques extraordinàries. És en el sector nord-est del terme, a prop del límit amb el terme de Rialp, que passa pel seu vessant nord-occidental. És el cim més alt de la zona, al nord de la Roca de Coma-sarrera. En els seus vessants septentrional s’estén l’Estació d’esquí de Port-Ainé. Podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001. Pertany al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Va ser escenari de cruentes batalles a la guerra civil i encare es conserven restes de trinxeres.