Bcn – Grn – LLeida

La Indepedència 2014 es una ruta circular que uneix les principals ciutats catalanes en btt. Es la nostra manera de col.laborar tal com nosaltres ho sabem fer: pedalant. En aquesta pàgina trobaràs els mapes, desnivells, tracks i descripció del recorregut entre Barcelona, Girona i Lleida. En total són uns 600 km i uns 8.000 m de desnivell positiu acumulat. A més les variants sumen 325 km i 4.000 m de desnivell.

Segmentació recomanada
Barcelona – Vallgorguina: 64 km, 1.400 m desnivell positiu
Vallgorguina – Girona: 70 km, 1.000 m de desnivell positiu
Girona – Vic: 74 km; 1.300 m de desnivell positiu
Vic – Manresa: 65 km; 800 m de desnivell positiu
Manresa – Igualada: 50 km, 1.000 m de desnivell positiu
Igualada – Lleida: 101 km; 700 m de desnivell positiu
Lleida – L’Espluga de Francolí: 60 km; 600 m de desnivell positiu
L’Espluga de Francolí – Tarragona: 60 km; 550 m de desnivell positiu
Tarragona – Vilanova i la Geltrú: 65 km; 900 m de desnivell positiu
Vilanova i la Geltrú – Barcelona: 62 km; 1.000 m de desnivell positiu

Variants
Manresa – Igualada variant ràpida: 38 km; 750 m de desnivell positiu
Lleida – L’Espluga de Francolí: 63 km; 650 m de desnivell positiu
Lleida – Barcelona: 174 km; 2.040 m

INDEPENDÈNCIA 2014. 1. Barcelona – Vallgorguina Unirem Sant Celoni i Barcelona per una pista amb clara intenció carenera travessant el Parc del Corredor, el Parc de la Serralada del Litoral i el Parc de la Serralada de Marina. Sortim de la Plaça Catalunya i ens enfilem per Rambla Catalunya fins  trencar a la dreta a Còrsega i continuar per la Diagonal en direcció al Besos fins arribar al carrer Consell de Cent pel que tallem fins arribar a la Meridiana. Al superar l’Hipercor prenem el carrer Concepció Arenal, busquem Torres i Bages i girem a la dreta per superar el Besos pel Pont de Santa Coloma. Just superat trenquem a la esquerra i poc després dreta i esquerra per superar les dures rampes que donen accés al barri de Singuerlin. Prenem una pista senyalitzant l’entrada al Parc de la Serralada de Marina. Anem a buscar el Coll de la Vallençana, el Coll del Fra Rafel, i desprès de superar un alberg de la Generalitat travessem una carretera. Passem el Coll de Montalegre (295 m) i el Coll de Galzeran (410 m). Passem per les rodalies de Sant Mateu, el Coll de Sant Bertomeu i a la BV-5106 baixem a la dreta fins trobar una pista a l’esquerra que rodeja una cantera que ens porta al Coll de Parpers (295 m, C-1415, Granollers- Mataró), seguim per pista fins la BV-5103 i desprès arribem a  Can Bordoi (315 m); bordegem la masia, creuem una carretera i prenem la pista fins el Santuari del Corredor (bar – restaurant) (632 m). Baixem i a l’alçada d’altre bar restaurant abandonem al pista principal i trobem un camí que ens baixa a prop de Vallgorguina (200 m) a on arribem seguint un corriol i una pista. Punt de sortida: Barcelona. Punt d’arribada: Vallgorguina. Distancia: 64 km Altura màxima: 630 m. Altura mínima: 18 m. Desnivell acumulat: 1400 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap Observacions: Etapa trencacames. Pistes ràpides.

 

INDEPENDÈNCIA 2. Vallgorguina – Girona. Prenem una pista principal que ens porta al Parc del Montnegre- Corredor. Ens mantenim en ambient de mitja muntanya, al mig dels bosc mediterrani fins que poc desprès d’Hortsaviynà (500 m) baixem a Tordera (25 m). A partir de Tordera el recorregut canvia, es fa més planer, trobem camps de conreu i explotacions ramaderes. Passem a tocar la N-II i desprès la creuem, la seguim en descens uns 500 metres i ens desviem a la dreta per anar a buscar Vidreres (100 m), Caldes de Malavella (100 m), Riudellots (100 m) i Fornells de la Selva (95 m). Estem seguint les indicacions de la Via Augusta que ens portarà a Girona (75 m). Punt de sortida: Vallgorguina. Punt d’arribada: Girona. Distancia: 70 km Altura màxima: 535 m. Altura mínima:  60 m. Desnivell acumulat: 825 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: Una etapa amb dos trams ben diferenciats, mitja muntanya i plana. Es circula sempre per pistes ràpides.  Per arribar a Vallgorguina podem anar en tren fins Sant Celoni i remuntar per la carretera.

INDEPENDÈNCIA3. Girona – Vic. El track comença a l’estació de Renfe (75 m). Desprès d’un breu recorregut urbà en el que anem una estona contra direcció arribem al Parc de la Devesa a un trobem la via verda del carrilet Olot – Girona. Seguim el carrilet fins Bescanò, Anglès i la Cellera del Ter. Poc desprès , en la confluència amb el Ter i el Pantà del Pasteral (200 m), el comencem a remuntar.  El creuem poc abans del pantà de Susqueda i seguim per aquesta riba. Poc abans del Pantà de Sau, al desembre de 2011, per culpa d’un despreniment, vam canviar de banda i desprès vam tornar a la riba dreta) (450 m; bar- restaurant). Seguim al costat del pantà de Sau fins les immediacions del Parador Nacional (530 m) i prenem la carretera BV- 5213 fins poc desprès de Tavernoles (500 m; bar- restaurant) quan ens desviem a l’esquerra. Seguim per pista, creuem l’eix transversal, passem per el pont romànic i arribem a les afores de Vic (500 m). El track termina  a l’estació de Renfe. Punt de sortida: Girona. Punt d’arribada  Vic. Distancia: 75 km Altura màxima: 625 m. Altura mínima: 60 m. Desnivell acumulat: 950 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: Pistes ràpides. Una etapa en la que passarem 65 km remuntant. 

INDEPENDÈNCIA4. Vic  – Manresa Sortim remuntant el Riu Mèder per un corriol bastant entretingut. Sortim a la BV- 4317 la seguim  a l’esquerra uns 950 m i prenem la pista a la dreta. Deixem l’ambient de ribera i entrem al de bosc de mitja muntanya fins el poble de l’Estany (875 m; bar- restaurant). De seguida superem el Collet de Sant Pere (928 m) i comencem la baixada cap a Manresa passant per Artés (325 m), Navarcles (250 m) i el  monestir de Sant Benet del Bages (220 m).  A Sant Benet seguim el riu Llobregat però per entrar a Manresa (250 m) ens desviem a la dreta i desprès d’una aproximació urbana, travessem la ciutat i arribem  a l’estació de tren. Punt de sortida: Vic. Punt d’arribada  Manresa. Distancia: 65 km Altura màxima: 940 m. Altura mínima: 220 m. Desnivell acumulat: 600 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: Es circula sempre per pistes ràpides. Una etapa entretinguda a l’inici i desprès pistes ràpides. Molta baixada a partir de l’Estany.

INDEPENDÈNCIA5. Manresa – Igualada, pel Cogullò de la Torre Sortim de Manresa per la Riera de Rajadell, arribem al poble de Rajadell i ens dirigim a les masies de La Fabriqueta, Cal Pau i Valldoria. Comencem la remuntada forta per las Serra de Colomer i al coll (842 m) trobem l’entrant per arribar fins el Cogullò (890 m). Retornem al coll pel mateix camí i seguim la pista principal fins Castellfollit (690 m). Punt de sortida: Manresa. Punt d’arribada: Igualada. Distancia: 51 km Altura màxima:  m. Altura mínima: 220 m. Desnivell acumulat: 810 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: El Cogullò de la Torre (890 m) es considera el centre geogràfic de Catalunya. A Castellfollit no tenim possibilitat de pernocta.

INDEPENDÈNCIA5 Variant. Manresa – Igualada, variant ràpida. Anem a buscar la pista del Torrent de l’Infern i el Collet dels Morts que porta des de les afores de Manresa a Castellfollit del Boix (690 m) (bar restaurant l’Andorrà: 93 835 60 21). Sortim de Castellfollit per la carretera de Igualada que deixem poc desprès per la pista a cal Prat i Prats de Rei. Seguim aquesta pista principal que ens portaria a Odena i la carretera d’Igualada però nosaltres remuntem una mica la serra de Rubió, ens apropem als molins de vent  (780 m) i prenem una pista en calar baixada (ull l’haurem de deixar per prendre una a la dreta) i entrem a Igualada (300 m) per un polígon industrial on es troba la fàbrica Best. Punt de sortida: Manresa. Punt d’arribada  Igualada. Distancia: 38 km Altura màxima: 780 m. Altura mínima: 220 m. Desnivell acumulat: 680 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: Una etapa curta que es pot ajuntar a l’anterior i estalviar un dia. A Castellfollit no tenim possibilitat de pernocta. 

INDEPENDÈNCIA6. Igualada – Lleida Sortim d’Igualada (300 m) per la carretera a Santa Coloma de Queralt que abandonem abans d’un pont per una pista a la dreta. Superem l’Ermita de la Mare de Deu de la Sala, l’Ermita de Sant Narcís, els nuclis de Clariana i Rocamora i creuem la T-221 (775 m) a uns 3 km de La Panadella. Ha estat un continuo de pujar i baixar però ens espera una prolongada baixada fins els pobles de  Pallerols, Hostalets, Sant Pere dels Arquells, Cervera (470 m), el Tallàdell, Tàrrega (375 m), Vilagrassa, Ivars d’Urgell (260 m) i Anglesola (330 m); de fet hem seguit el riu D’Ondara. Desprès trobem un territori molt planer per Barbens, Ivars d’Urgell, passem pel estany recuperat d’Ivars i els pobles de Vila-Sana i Palau d’Anglesola (230 m) per encarar les afores industrials de Lleida (150 m). Punt de sortida: Igualada. Punt d’arribada  Lleida. Distancia: 101 km Altura màxima: 775 m. Altura mínima: 150 m. Desnivell acumulat: 800 m Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap. Observacions: Una etapa llarga però fàcil una vegada superada la serra de la Panadella a la que arribem desprès de molt trencacames . Possibilitats de pernocta a Cervera i Tàrrega i de jugar amb la longitud de les etapes.