La Franja

La Franja uneix la mar Mediterrània i l’extrem occidental dels Pirineus catalans per pistes i camins practicables en BTT. Per dissenyar la Franja, es va prendre com a punt de partida el llibre de Josep Insa, Per la Franja en btt, de la Mediterrània a l’Aneto, que discorre per les comarques aragoneses del Matarranya, el Baix Cinca, la Litera i la Ribagorça fins arribar al Circ de Benasc. El llibre de Josep Insa data de l’any 2002 i el nostre primer recorregut per la Franja de la primavera del 2003. Quan vam repassar el recorregut a l’hivern del 2010-11 vam trobar massa trams per carretera i es va redissenyar l’etapa Mequinensa – Tamarit de Litera.

La Franja és una de les dues alternatives per unir la mar Mediterrània i els Pirineus; l’altre opció és la Travessa Ponent.

 
 
Fitxa tècnica:
Punt de sortida: Riu Sénia/Les Cases d’Alcanar
Punt final: Benasc.
Distància: 405km
Desnivell acumulat: 8.400 m
Durada: 6 dies
Dificultat: Esport
Època recomanable: Tot l’any, preferentment d’octubre a juny
 
 
 
Estacions del recorregut
Les Cases d’Alcanar
La Sénia
Refugi de la Font Ferrera
Beseit
Arenys de Lledó
Caseres
 Mequinensa
Tamarit de Litera
Campell
Baells
Nachà
Tolva
Queixegar
La Pobla de Roda
Benasc
 
 
 
Segmentació recomanada
1. Les Cases d’Alcanar- Refugi de la Font Ferrera
2. Refugi Font Ferrera – Arenys de Lledó
3. Arenys de Lledò – Mequinensa
4. Mequinensa – Tamarit de Litera
5. Tamarit de Litera – Queixegar
6. Queixigar – Benasc
 
 
Vídeo de l’inici de la travessa del Joan Vilajoan al 2011: http://youtu.be/DAUnk5lzkNI
Vídeo de la travessa Ulldecona – Binefar del Joan Vilajoan a la pasqua 2013: http://youtu.be/tSm6ISMISvk
 
Breu descripció de les etapes de La Franja
 
 
1. Les Cases d’Alcanar – Refugi de la Font Ferrera. 62 km, ascens acumulat, 2.072 m.
Per arribar a la desembocadura del Riu Sénia, hem de seguir el Passeig Marítim i el camí rural fins la desembocadura del riu, frontera amb les terres de Castelló i comencem a remuntar el riu per la vessant catalana. Travessem la N-340 i ens dirigim cap a Alcanar (80 m). Sortim del poble pel camí de les Planes (Poliesportiu), sortim a la carretera que va a San Rafael del Rio i l’abandonem per una pista (Camí de la Fusta o dels Hostalets) rodejada de tarongers i mandariners, que es transformarà en camí i en corriol, però que ens acabarà portant a la carretera que uneix La Sénia amb El Rosell. Una vegada a la Sénia seguim remuntant el riu per una carretera que ens port al Moli de l’Abat i al pantà d’Ulldecona (500 m). Desprès del pont abandonem la carretera i seguim una pista que remunta el Barranc de la Fou i ens anem endinsant al Ports. Seguim la pista principal deixant a l’esquerra la pista al Barranc de Salt i a la dreta la casa dels Forestals. Trobarem una cadena que barra el pas als vehicles a motor i poc desprès, deixarem a la dreta la pista que va a les Casetes Velles, seguim pujant, passem el Mas de Vallcaneres (1.180 m) i la Font del Faig. A l’inici de la baixada trobem una altra cadena i seguim cap a la pista que va al Refugi de la Font Ferrera (ull! el track no passa pel refugi; esteu a la guaita de les indicacions del GR-7 i del Parc).
 
 
 
 
2. Refugi de la Font Ferrera – Arenys de Lledó. 45 km, ascens acumulat, 675 m.
Tornem a la pista i ens dirigim cap el Coll de la Creu (1.240 m). Al Coll iniciem la baixada. Més tard deixarem a la dreta el mas del Platero i el de Formenta, i entrarem als estrets de Marraixa. Hem de remuntar alguns trams però poc desprès creuarem el riu Matarranya molt a prop de Beseit (580 m). A Beseit, prenem la pista, asfaltada a l’inici i al final, cap a Arnes. A la sortida d’Arnes creuem la carretera que va d’Horta a Vallderoures (Valderrobres) i seguim una senyalització de les vies verdes de la Terra Alta fins arribar a la carretera que va a Lledó, just a sota de l’antiga via de tren (via verda) que prenem en direcció oest fins l’estació de Lledó. A l’estació seguim una senyalització de les vies verdes de la Terra Alta que ens aproparà a Arenys de Lledó.
 
 
 
3. Arenys de Lledó – Mequinensa. 75 km, ascens acumulat, 750 m.
Prenem la pista/museu cap a Caseres tot resseguint el riu Algars. A Caseres ens dirigim cap a la N-420 que creuem i pel camí antic fem via cap el poble abandonat de Pinyeres i a Nonasp. De fet d’Arenys a Nonasp ens orientarem pel riu Algars al que mantindrem sempre a la nostre esquerra fins la confluència amb el Matarranya. A partir de Nonasp hem modificat el recorregut original de Josep Insa perquè els aiguats del 2000 es van menjar el camí de la marge esquerra del Matarranya i per evitar un tram de carretera. A Nonasp prenem el camí de la marge dreta, passem el revolt de Ribers i creuem el riu aprofitant un gual. Remuntem la Vall de l’Asut fins l’ermita de Sant Jorge, travessem la carretera del Faió i seguim un camí fins la carretera comarcal A-2411de Nonasp a Mequinensa que seguim a la dreta fins el pantà de Mequinensa i Mequinensa.
 
Observacions: Podria haver dificultats per creuar els  guals del Matarranya depenent de com baixin les aigües. Una alternativa és prendre la poc transitada comarcal de Nonasp a Mequinensa.
 
 
 
4. Mequinensa – Tamarit de Litera. 76 km, ascens acumulat, 630 m
Sortim de Mequinensa creuant el pont sobre el riu Segre i ens dirigim cap a la Granja d’Escarp per la pista asfaltada. Abans d’arribar al poble, prenem una pista a la nostre esquerraque voreja el riu fins arribar al pont vell de l’antiga carretera a Serós que creuarem. Ens dirigim cap a la carretera nova a Seròs però abans d’arribar, prenem una pista al costat del canal d’Aragó i Catalunya. Utilitzarem la pista de servei del canal fins les rodalies del Mas del Jaumet (indicador Mas Blanc). En dos ocasions ens haurem de separar del canal perquè es soterra. A la primera, sortirem a una petita comarcal que prendrem a la dreta, creuarem la C-242 i, allà mateix, a l’esquerra. La segona vegada remuntem un desnivell per una pista asfaltada que seguirem fins trobar de nou el canal. Seguim per la pista asfaltada, baixem un barranc, seguint l’asfalt i ens desviem per prendre una pista a la dreta que ens portarà als masos de Valmanya. Dels masos seguim per la carretera fins a Gimenells que travessem. A la sortida de Gimenells ens desviem cap a el Pla de la Font, el travessem, i a l’alçada de la Torre Mir ens anem a l’esquerra pel camí d’Almacelles. Anem seguint la pista principal fins el Mas Villella a on trenquem 90 graus a l’esquerra. Entrem a l’Aragó en una zona de grans extensions de conreu. Entrem al camí de Ventafarines i anem al costat del Col·lector de Toradilla fins la Casilla del Canal, que rodegem i prenem en direcció a la carretera nacional, l’autovia i la via del tren. La zona està en obres interrompudes, però no tindrem problemes perquè el track ja utilitza el nou pont sobre l’autovia i creuem la via del tren per un pas amb barrera. El paisatge s’empobreix i arribem a Algayon (El Gaiò). A el Gaiò ens desviem a la dreta per seguir una pista asfaltada que ens portarà a Tamarit de Litera.
 
Observacions: En aquesta etapa tan rodadora, hem abandonat la proposta original de l’autor de la travessa perquè abusava dels trams de carretera, alguns d’ells molt transitats. Hem trobat molt arbre fruiter, poca pujada i pistes asfaltades.
 
 
 
5. Tamarit de Litera– Queixegar. 72.5 km, ascens acumulat, 1570 m.
Sortim per la carretera cap a Alcampell, i just desprès del safareig i abans d’entrar al poble, prenem un carrer que ens servirà per travessar el poble, sortir cap el cementeri i remuntar la Serra del Coscollar (pista) i baixar cap a Baells. Desprès de travessar el poble ens dirigim a la bàscula municipal per buscar un camí que anirà cap a la N-230 que creuarem pel túnel i seguirem per la pista asfaltada cap a Natja (Nacha Pop van pintar a un cartell de la nacional). Seguirem per carretera a Camporrells (600 m) i a Estopanyà (730 m). Abans d’una mina abandonada de manganès, prendrem una pista a la dreta que anirem seguint fins el Pont de la Panavera (510 m). Seguim la pista principal i sense deixar-la mai, ens farà passar a prop de pobles abandonats com Finestres, Fet i Estall. Seguim fins que per la dreta ens ve la súper pista de Montgai. Ara comencem a davallar cap el MasQuintillà (950 m), creuar el riu Viacamp (680 m) i fer l’esforç de remuntar fins Tolva (700 m). Anem a buscar la N-230 i la creuem en direcció a LLuçars (800 m). Poc desprès de Lluçars deixem la carretera per un pista a la dreta que ens aproparà a l’Almunia i Noguero. Travesem el poble i seguiim per la carretera fins Queixigar (1.031 m)(Cajigar). Si no  trobem lloc a la casa de turisme rural, podem continuar 13 km per pista, casi tot cara avall, cap a Sant Esteve del Mall i arribar a La Pobla de Roda o anar al primer poble de la etapa següent. El tram d’Estopanyà a Tolva és magnífic.
 
 
 
6. Queixegar/La Pobla de Roda – Benasc. 74 km, ascens acumulat, 1.763 m.
Comencem pujant per la nostre dreta per la Cañada de la Serra d’en Sis i al coll prenem a l’esquerra fins la carretera A-1605 en direcció Bonansa (un par de kms a l’esquerra per la carretera tenim un hostal). Passem la desviació cap a Beranuy, la del Monestir d’Ovarra, els cinc túnels del congost d’Ovarrai just abans de creuar el pont de damunt el riu Blanc (1.450 m), prenem a l’esquerra una pista asfaltada cap a Espés de Baix (1260 m), Espés de Dalt (1.431 m) i, a la cruilla, ens dirigim a Abella. Abans d’arribar però, prenem un camí a la dreta que ens permet arribar a les afores de Sant Feliu de Veri. Prenem a la dreta per l’asfalt fins el Coll de Fades (1.470 m) i iniciem el descens deixant a l’esquerra Renanué, Bissaüri (Bisagorri) fins prendre a la dreta la carretera del Solano. Passarem Arasan (1.240 m), Llire/Liri (1.325 m), Ramastué (1.350 m), Eressué fina arribar a la A-139 que prenem a la dreta. Noucents metres desprès, casi en front de la desviació cap a l’antic Santuari de Goient (Guayan) trobem un camí a la dreta que ens permetrà donar la volta al petit embassament de Llinsols. Davant del poble de Grist (Eriste) (1.090 m) prenem el camí antic a Benasc al que arribarem desprès de travessar Ansils (1.123 m).
 
Observacions: Creiem que per anar de Tolva fins Benasc trobem massa asfalt per una travessa BTT. Hem mantingut l’itinerari original però us suggerim utilitzar la Travessa Ponent per arribar a Benasc i a la Vall d’Aran.
 
 
 
 

Serveis per a una aventura autònoma de la Franja

Autocars HIFE
Barcelona- Alcanar
www.hife.es. 902 119 814
 
Les Cases d’Alcanar
Restaurant Casa Jesus. 977-73-50-79.
 
Pensió Maricel: 977 73 70 78
Pensió Montercarlo: 977 73 70 49
Hotel Carles III: 977 73 70 42
 
Turisme rural
Lo Pla: 977 73 02 82
Can Salvador: 977 73 11 85
Villa Carmen: 977 73 72 57
Tancat de Codorniu: 977 73 71 94
 
  
Refugi de la Font Ferrera
Gabriel Gutierrez Cartés (Refugi FONT FERRERA)
Telèfon mòbil: 647 847 105 – Refugi; Telèfon fixe: 977 588 668 – Guarda
Urbanització el Mascar (al peu del Mont Caro)
Hostal Pensió Els Ports: 977 267 143 i 607 852 376
Nou Refugi Caro: Guardes María i Mario.  977 267 128. 617 808 816
Refugi Mont Caro (UEC). 977 58 00 63. 609 790 321.
Arnes
Botigues, bar-restaurants, caixer automàtic
– Cal Badat:  639 584 814 / 977 435 690. calbadat@calbadat.org ; web: www.calbadat.org
– Cal Gorro: 977 435 164 / 660 590 101. calgorro@calgorro.com; web: www.calgorro.com
– La Premsa:  977 435 392 / 630 439 058. lapremsarnes@hotmail.com ; web: www.lapremsacasarural.net
– Lo Celler:  977 435 139 / 629 070 081. cellerclua@avired.com; web: www.cellerclua.cat
– Lo corral d’Arnes: 977 435 629 / 628 344 201. locorral.arnes@telefonica.net ; web: www.locorraldarnes.com
– Sant Roc: 977 435 155 / 608 697 898. santroc_arnes@eresmas.com; web: www.alternativarural.com
-Càmping Els Ports: 977 435 560. Carretera de Tortosa T-330, km.12
info@campingelsports.com; web: www.campingelsports.com
– Hostal Can Barrina: 977 435 137 / 608 035 412
noeliabb1@hotmail.com; web: www.canbarrina.net
– Hotel Vilar Rural d’Arnes: 977 435 737
infoarnes@vilarsrurals.com; web: www.vilarsrurals.com
 
 
Arenys de Lledó: Hostal La Sociedad: 978 853 160. www.hostallasociedad.com
 
Caseres: Bar restaurant
Nonasp: Bar restaurant
Mequinensa: Tots els serveis
Gimenelles: Bars restaurants
Tamarit de Litera: Tots els serveis
Tolva: Bar restaurants. Turisme rural
Queixigar (Cajigar): Turisme rural: 974 544 632
La Puebla de Rueda: Hostal Casa Custodio: 974 54 44 14/15 www.casacustodio.com
Castejón de Sos
Hostal Casa Juan: 974 55 35 42; 686 75 92 87
Hotel Plaza: 974 553 050
Hotel Pirineos: 974 55 32 51
 
 
Benasc
Hotel Avenida. 974 55 11 26