Garraf Ordal

 

Aquest és el territori de les rutes circulars pel massís del Garraf. Altres rutes, lineals, per aquesta zona són l’etapa Barcelona – Sitges de la Gran Volta a Catalunya, la PROBIKE – Sitges i la Barcelona – Bruguers – Sitges de Radials.

Garraf delicious i Garraf delicious essential
Garraf indomitous
Volta al Garraf
L’estel d’Olesa de Bonesvalls
Pels voltants d’Olivella
Puig de la Mola
Serres de l’Ordal
Corriols de l’Ordal
Sitges – Morella – Garraf
Trekking per Olesa i el Puig de la Mola

Garraf delicious i Garraf delicious essential

Una ruta ‘deliciosa’ per els voltants d’Olessa de Bonesvalls plena de corriols i camins. Sense grans desnivells ni complicacions tècniques, excepte 25 metres. Una de les favorites del club. Obsrvacions: track actuliatzat a l’abril de 2014.


La versió ‘esencial’ de Garraf delicious. Més curta. Apropiada per iniciació.

Garraf indomitous

A diferència de Garraf delicious, el terreny que trepitgem és feroç i menys trepitjat. Alguns d’ells són corriols i camins amagats i per circular per ells fa falta força i tècnica. Sortirem de Begues (360 m), passarem per La Clota (420 m), pujarem fins a 500 m i baixarem pel Fondo de la Tronera, sortirem a la pista de Begues a la Plana Novella i de seguida prendrem al Riera de Jafre pràcticament fins el final, per pistes, camins, corriols i pedres. Sortim de la riera per pujar a Mas Vendrell i Jafre (200 m). Baixarem (120 m) per pujar al Coll de la LLebreta (237 m) i Quatrre Camins, Mas Bargalló i Olivella. Baixem per carretera a Mas Muntaner, prenem una pista camí pedregosa fins la pista d’Olesa de Bonesvalls a Can Grau, la prenem a l’esquerra, la deixem per un corriol (GR-5) que es transforma en un camí que ens porta fins les afores de l’Hospital d’Olesa. Allà mateix trobem un camí que ens porta a la pista que puja a la torre de guaita del Puig de la Mola però nosaltres tirem avall per buscar el camí que puja cap a Begues, estalviant pràcticament tota la carretera.

 

Volta al Garraf

Aquesta és una volta pel massís del Garraf des de la banda de Begues i Olesa a la de Vallcarca. És una excursió rodadora, per bones pistes, la major part del temps. Sortim d’Olesa de Bonesvalls (300 m), pel fondo d’un torrent i anem a buscar la riera de Begues per un corriol fins trobar la pista a l’avenc de l’Esquerrà i a Can Grau (arribem per un corriol). Seguim per la pista asfaltada que passa per sota de la masia de les Piques, pel Mas del Corral Nou i poc desprès es desvia per una pista de terra que puja a la Plana Novella. Passem pel costat del monestir budista (bar restaurant) i seguim cap a Jafre i fem una forta pujada. Al arribar al coll, podríem prendre a l’esquerra i enllaçar amb l’itinerari de tornada en 3,7 km i escorçar l’excursió (el track va i torna a aquest punt). Seguim recte i 460 m més endavant prenem la pista a l’esquerra que baixa a Mas Quadrell (bar) i a la planta de ciment d’Asland i la cantera. Seguim el track que troba la pista de Campdàsens. Passem una masia amb una torre fortificada, Campdàsens, Can lluça i  la Casa Vella (runes). Quatra-cents cinquanta metres desprès prenem una pista a la dreta protegida per una cadena (punt per escorçar l’excursió si hem sortit de Vallcarca) i ens dirigim al Coll de Vallgrassa (creuem la carretera de Port Ginesta a la Plana Novella) i al centre d’informació de Vallgrassa. Prenem el camí pel fons del torrent fins la pista de Begues a la Plana Novella que seguim a la dreta. és una pista massa ampla que remuntem fins el Coll de Fe a on ens desviem a l’esquerra per un camí que ens porta a mas Roig (protegit per una cadena). Tal com el travessem, prenem un corriol a l’esquerra que anem seguint fins trobar una hípica, d’on surt una pista a l’esquerra que ens portarà pràcticament fins Olesa. Veureu que el track deixa la pista tres o quatre vegades per corriols tècnics. Tanmateix, hi ha un moment que la pista pràcticament arriba a la carretera. Podem triar entre seguir per la carretera o seguir el track pel corriol i travessar la riera; el corriol acaba sortint a la carretera però podem prendre de nou una pista que puja a l’esquerra, superar una cadena, i, poc després, deixar-la i prendre un nou el corriol que ens portarà a l’Hospital d’Olesa.
Observacions: Altres punts de sortida poden ser Begues i la carretera del les costes de Garraf, a les instalacions de la fàbrica de ciment de Vallcarca. Al descomptar la part del track que ens permet reduir l’excursió, la distàcia total són uns 50 km i el desnivell positiu uns 900 m.

L’estel d’Olesa de Bonesvalls

Tenint Olesa (300 m) com a centre de l’Estel, farem tres pujades per pista i les baixades per corriol tècnic. Començarem pujant pel fondo del barranc de la Riera d’Olesta, cap a l’urbanització del Lledoner, tocarem l’antiga N-340 i per una pista carenera anirem a buscar el camí de ferradura vell que baixa a Olesa. Per la segona pujada, remuntarem cap al Coll d’Esteles. Començarem la tercera pujada ´per un camí al costat de l’Hospital d’Olesa. Remuntem fins arribar a la pista que seguirem cara amunt fins trobar una pista que ens baixa a les afores d’Olesa. Pujades i baixades concentrades. Observacions: track actualitzat al juny de 2013.

Pels voltants d’Olivella

Donarem una volta pels voltants del poble d’Olivella. Sortirem d ‘Olivella (200 m) baixarem a buscar mas Muntaner, farem una dura i pedregosa pujada fins la pista, girarem a la dreta i arribarem a Can Grau (340 m) per un corriol (balisat GR). Seguirem pel tècnic GR però ho deixarem per un camí més còmode per arribar a Quatre Camins. Baixarem i prendrem la riera de Jafre (120 m) a la dreta  que seguirem fins una urbanització de Sant Pere de Ribes. Remuntem per Can Pere de la Plana (granja escola) i el mas abandonat del Rourell.

Puig de la Mola

Pujarem al Puig de la Mola (537 m) des de Olesa de Bonesvalls (260 m) per una pista en bon estat. Per baixar podem tornar pel mateix camí o baixar pel GR. Si baixem pel GR haurem de caminar fins trobar la pista de l’avenç de l’esquerra a Olesa.

Serres de l’Ordal

Sortirem de l’urbanització del Lledoner (450 m), a la N-340, entre Vallirana i el poble de l’Ordal, molt a prop de l’antic Port de l’Ordal. Baixarem per la Riera d’Oleseta fin Olesa (300 m). Comencem una remuntada, suau al principi però que desprès es complica per pendent i per les pedres. Al Coll d’Esteles (486 m) baixem cap a l’urbanització de la Muntanya Rodona, remuntem suau, creuem la N-340, passem per Can Revella, ens entretenim pels boscos i tornem a creuar la N-340, aquesta vegada pel Barri del Vidre del poble de l’Ordal, ens desviem per un divertit corriol (balisat GR) i a l’arribar a la pista comencem una dura pujada fins els 560 m i davallem cap al punt de sortida.

Corriols de l’Ordal

Un recorregut molt interessant per tots els corriols al voltant del poble de l’Ordal. El track surt al peu de la N-340 i es dedica a corriolejar per la zona. A partir d’una proposta de David Sabata de ‘Fem algo en bisisi u que?’.

Sitges – Morella – Garraf

Sortirem de Sitges per la carretera de les costes fins trobar la desvisció a l’esquerra que porta a l’ermita de la Trinitat. La visitem i seguim remuntant per pistes dures fins connectar amb la pista clàsica que baixa a Sitges. Ens dirigim cap a mas Maiol, can Planes, Vallgrassa, baixem pel fondo, anem a sortir a la pista de la Plana Novella que seguim a la dreta, ens desviem per agafar un corriolpel que arribarem fins el coll de la Creu,passegem una mica abans d’enfilar la pujada a la Morella, baixem a la Pleta i seguim la fantàstica trialera marina fins el Garraf. Observacions: Per tornar a Sitges es pot agafar el tren o fer la carretera de les costes del Garraf.

Trekking per Olesa i el Puig de la Mola

Aquest trekking per Olesa i el Puig de la Mola és el fruit de buscar camins i corriols ciclables. El punt més interessant és el Puig de la Mola i els voltants dels Casals.