Els Ports V

Aquest és el territori de rutes i excursions btt pels Ports de Tortosa – Beseit de Betetistes dels Pirineus. En aquesta secció la majoria de tracks tenen el punt de sortida a la comarca de la Terra Alta a pobles com Horta de Sant Joan, Arnes o Prat del Compte

Que Dios reparta suerte
Volta a les Roques d’en Benet
Les Roques d’en Benet i el riu dels Estrets d’Arnes
Els rius Estrets i Algars pels colls de Miralles i Monfort
Els rius Estrets i Algars pels plans de Foies i Terranyes i coll de Monfort
Curiosa volta per Horta, Prat del Compte i Bot
Horta – Pauls per la sensata (mas del Sanxet, camins dels Masos i de les Vinyes)

Que Dios reparta suerte

Amb aquest títol donem la benvinguda a aquesta ruta que ens apropa a la zones de pastura dels bous braus de Terranyes i invoquem a la sort que necessitarem per completar-la perquè es tracta d’una excursió exigent. El track comença a Horta de Sant Joan però si sortim  d’Arnes o de Beseit la sortida s’escurça. Pujarem per la pista del barranc de la vall d’Uixó fins al coll, baixarem fins la bassa d’aigua i unes antigues construccions de la explotació forestal. Fins aquí arribava un arrossegador pel que es baixaven troncs del ports. La pista s’acaba al mig del riu però trobem uns fites que ens ajuden a remuntar, arrossegant la bicicleta uns 60 minuts, fins els plans de Terranyes a on pasturen els bous. Seguim fins trobar unes roderes i una antiga pista per la que baixem al fons d’un barranc. La pista s’acaba i seguim un corriol que ens portarà al barranc de Casserres. Sortim del barranc per una pista que ens porta al pi monumental de Casserres just al encreuament amb la pista del barranc de la paridora. Seguim a la dreta fins trobar la desviació al mas del Lino. Darrera del mas surt un corriol tècnic que ens porta al cap de la pista del riu Ulldemó. Seguim cap avall amb trams de pujada fins Beseit. Reculem per agafar aigua de la font a l’entrada del poble i encarem la pista cap a Arnes i, si és el cas, cap a Horta de Sant Joan. Observacions: No trobarem aigua; hem de carregar amb aigua suplementaria.

Volta a les Roques d’en Benet

En aquest cas el track comença a la cruïlla de la pista que puja al mas de la Franqueta amb la pista que puja al mas de les Eres però podem començar l’excursió als pobles d’Horta de Sant Joan o d’Arnes i apropar-nos amb la bici. Tindrem panoràmiques excepcionals de les roques d’en Benet. Comencem a pujar la pista del mas de les Eres però la deixem per la segona pista a l’esquerra que bordeja les roques d’en Benet (pista amb limitacions al trànsit imposades per la direcció del Parc). Com tantes pistes del ports, s’acaba, en aquest cas, al barranc de l’Avellanar. Trobem les fites d’un corriol que creua el riu i que ens obliga a baixar-nos de la bicicleta fins arribar als prats semi abandonats de les Eres. Seguim a la dreta per la pista fins trobar una entrada a l’esquerra que ens porta a una bassa d’aigua contra incendis d’on surt una pista molt malmesa que puja fins el coll d’en Pujol. Baixem per un corriol que les pluges i l’aigua estan espatllant, font del Franxo, pista del barranc de la vall d’Uixó, mas del Quintet, mas de la Franqueta, corriol encissador vora del riu, mas del LLiberrós i pista que ens porta al punt de sortida. Observacions: Podem escurçar l’excursió sinó deixem la pista del mas de les Eres i trobarem de nou el track a l’alçada de la bassa d’aigua a on ens prendrem, en aquest cas a la dreta, per pujar al coll d’en Pujol. Si hem sortit d’Arnes podem tornar al poble pels Estrets tal com fem a la ruta ‘Les roques d’en benet i els estrets d’Arnes’.

Les Roques d’en Benet i el riu dels Estrets d’Arnes

Aquesta ruta coincideix en bona part amb l’anterior però evita el tram de pujada arrossegant la bici i visita els espectaculars estrets d’Arnes. Sortim d’Arnes en direcció a la pista que puja cap al mas de la Franqueta. Trencarem a l’esquerra per agafar la pista del mas de les Eres fins trobar una entrada a la dreta que ens porta a una bassa d’aigua contra incendis d’on surt una pista molt malmesa que puja fins el coll d’en Pujol. Baixem per un corriol que les pluges i l’aigua estan espatllant, font del Franxo, pista del barranc de la vall d’Uixó, mas del Quintet, mas de la Franqueta, corriol encisador vora del riu i entrem als estrets d’Arnes, famosos per les seves aigües transparents per banyar-se i les parets que els emmarquen. Quan sortim seguim el track per la pista que ens porta a Arnes. Observacions: Podem trobar nens i adults als estrets que són els que tenen prioritat.

Els rius Estrets i Algars pels colls de Miralles i Monfort

Aquesta excursió està basada en la ruta ‘Els ports d’Arnes’ del llibre vermell ‘Itineraris per btt per Catalunya’ de 1994. Coneixerem dos rius emblemàtics del ports , el riu dels Estrets i el riu dels Algars i pujarem fins el coll de Miralles i el coll de Monfort. Altres al·licients d’aquesta ruta són l’arbre monumental de l’auró den Josepó, el mas Pau i el toll del Vidre. Sortim d’Arnes en direcció als Estrets, mas de la Franqueta (zona d’esbarjo), ens desviem uns metres per visutar la marbrera del barranc del carrer ample, auró de Josepó (arbre monumental), coll de Miralles (870 m), coll de Monfort (930 m), corriol degradat pels aiguats, mas Llosero (ruïnes) , riu Algars, mas de Pau (635 m) (font i dos roures que bé podrien ser monumentals), riu Algars, toll de lVidre i Arnes. Enfin, una excursió plena d’alicients que us farà gaudir de la natura.

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/detalls/Article/Arbres-monumentals

Els rius Estrets i Algars pels plans de Foies i Terranyes
i el coll de Monfort

Aquesta excursió està basada en la variant de la ruta ‘Els ports d’Arnes’ del llibre vermell ‘Itineraris per btt per Catalunya’ de 1994. Afegeix a l’original considerable dificultat i trams de remuntada per sendera. Coneixerem dos rius emblemàtics del ports , el riu dels Estrets i el riu dels Algars i pujarem al pla de les Foies i el coll de Terranyes i baixarem al coll de Monfort. Al·licients d’aquesta ruta són els plans de Foies i Terranyes, el mas Pau i el toll del Vidre. Sortim d’Arnes en direcció als Estrets, mas de la Franqueta (zona d’esbarjo), auró de Josepó (arbre monumental), coll de Miralles (870 m), coll de Monfort (930 m), corriol degradat pels aiguats, mas Llosero (ruïnes) , riu Algars, mas de Pau (635 m) (font i dos roures que bé podrien ser monumentals), riu Algars, toll de lVidre i Arnes. Enfin, una excursió plena d’alicients que us farà gaudir de la natura.

Curiosa volta per Horta, Prat del Compte i Bot

Amb el punt de sortida a Horta de Sant Joan anirem a fer el tafaner fins arribar a Prat del Compte des d’on tornarem a Horta per la via verda. Sortim de Horta de Sant Joan per pista asfaltada i anem a visitar el convent de Sant Salvador d’Horta i la cova i la font de Sant Salvador. Tornem pel mateix camí, passem per una font, seguim cara avall per la pista principal fins trobar una desviació a la dreta que ens porta al mas del Sanxet. La pista s’acaba i seguim per un corriol pel que arribem (a peu) a un estret collet de pedra. Baixem una mica i al segon collet trobem una pista que ens baixa a la carretera, la seguim a l’esquerra fins el camí dels Masos. El seguim cara amunt i molt a prop de connectar amb la pista que puja al coll i a la bassa de la Refoia trobem el GR- 7. El seguim cara avall fins Prat del Compte. Per arribar a l’estació de la via verda remuntem per la carretera i ens desviem a la dreta per seguir el corriol que s’utilitza per la romeria al santuari de la Fontcalda. El camí dona una volta per evitar un camp d’oliveres d’un veí que deu està  enfadat amb l’ajuntament o amb ell mateix però nosaltres l’atravessem per evitar la pujada. Seguim la via verda fins l’estació d’Horta i la pista asfaltada fins Horta.

Horta – Pauls per la sensata
(mas del Sanxet, camins dels Masos i de les Vinyes)

Aquesta és la ruta sensata per anar d’Horta a Paüls en bicicleta. Sortim de Horta de Sant Joan per pista asfaltada, passem per una font, seguim cara avall per la pista principal fins trobar una desviació a la dreta que ens porta al mas del Sanxet. La pista s’acaba i seguim per un corriol pel que arribem (a peu) a un estret collet de pedra. Baixem una mica i al segon collet trobem una pista que ens baixa a la carretera, la seguim a l’esquerra fins el camí dels Masos. El seguim cara amunt fins connectar amb la pista que puja al coll i a la bassa de la Refoia. Al coll girem a l’esquerra i anem cara avall pel camí de les Vinyes i Paüls. Observacions: Aquesta és una alternativa clara a la volta ‘Paüls – Horta – Paüls’ que trobem a Els Ports III.

Fent el tafaner …

El convent de Sant Salvador d’Horta és un convent franciscà  construït el 1543 al peu del puig de Sant Salvador, que s’aixeca a l’est d’Horta de Sant Joan, a la Terra Alta. Arquitectònicament, es tracta d’una sèrie d’edificis de diverses èpoques, entre els segles XII i XVII, disposats al voltant d’un claustre renaixentista. L’església és un edifici del gòtic aixecat durant el domini templer de la zona i és precedit d’un atri i ampliat amb capelles laterals al segle XVII. Té una sola nau coberta d’una armadura de cabirons i teula que descansa sobre arcs de diafragma i la capçalera forma un absis semicircular cobert de volta nervada tardoromànica. És el millor exemple d’arquitectura religiosa templera a Catalunya. L’església es conserva sencera i amb culte, però el convent és en ruïnes. El 1985 el conjunt de muntanya i Convent van ser declarats Monument històrico-artístic.

Quan l’església passà a l’Orde de l’Hospital de Jerusalem al segle XIV, la nau va ser prolongada amb un cor elevat, una galilea porticada i es va obrir l’actual porta principal, d’espectacular estructura aixamfranada i contorn ogival. Està decorada per dotze arquivoltes amb les corresponents columnetes i capitells de temàtica floral. L’absis és semicircular i segueix la tradició romànica, amb una gran finestra i contraforts verticals, mènsules i ornaments que es repeteixen als murs laterals. Sota els arcs de la galilea hi ha diversos sarcòfags, un d’ells clavat a la dreta de la porta i decorat amb escuts relacionats amb el gremi de constructors. És probable que hagués contingut les restes de Bernat d’Alguaire, mestre picapedrer, fill d’Horta, que va projectar i dirigir l’obra de la catedral de Tortosa. A la dreta de l’església s’estén l’antic convent i claustre renaixentista. El convent esdevingué famós pel fet d’haver-hi residit Salvador d’Horta, que va obrar grans miracles i ara és conegut i venerat. Les masses que cada dia visitaven Horta de Sant Joan en busca de guariment, i que no dubtaven en tractar de sant a Salvador, va despertar els recels i enveges de jerarquia eclesiàstica, que el va obligar a traslladar-se a Reus. A vint-i-cinc minuts del convent, a la part septentrional del puig, hi ha la cova i la font de Sant Salvador. Entorn del convent es veuen encara les restes de les antigues ermites de Sant Pau, Sant Onofre, Sant Antoni i Santa Bàrbara, on residien antigament frares fent vida eremítica. El convent era un lloc de recés i residència de frares ancians que el 1830 tenia 41 membres. Actualment el Convent és lloc de culte i pelegrinatge, i en els darrers anys han estat restaurats els dos altars barrocs, així com les dependències que acullen les sales d’exposicions.

arbres monumentals dels Ports de Tortosa: http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/detalls/Article/Arbres-monumentals