Els Ports IV

Aquest és el territori de rutes i excursions btt pels Ports. En aquesta secció la majoria de tracks tenen el punt de sortida a la comarca del Matarranya, a pobles com Beseit. Aqui entendrem la comarca dels Ports en un sentit ampli a cavall entre Catalunya (Montsia i Baix Ebre),  Aragó (Matarranya) i el País Valencià (Bajo Maestrazgo). De fet al tossal del Tres Reis estarem al vèrtex d’aquest triangle. Formen part dels Ports pobles com Beseit i Penaroja de Tastavins al Matarranya, Fredes i Pobla de Benifassà al Bajo Maestrazgo i Paüls i Tortosa a Catalunya. Aquest massís calcari, de relleu escarpat i abrupte, ha estat humanitzat des de temps prehistòrics malgrat que ha patit una forta despoblació a finals del segle XX. Així, el territori dels Ports se’ns presenta avui com un espai natural feréstec i ple de vida salvatge. Als Ports trobem el Parc Natural dels Ports, a Catalunya i el Parc Natural de la Tinença de Benifassa, a Castelló. Els Ports són  un massís que s’estén per les Terres de l’Ebre i s’endinsa a Terol (Aragó) i Castelló (País Valencià).

Visita a Sant Miquel d’Espinalbà i als masos Roig, Frare, Maçanera, Bernat i Formenta
Nova visita a Sant Miquel

Visita a Sant Miquel d’Espinalbà
i als masos Roig, Frare, Maçanera, Bernat i Formenta

Pujarem a Sant Miquel d’Espinalbà (o Espinalbar). Sortim de Beseit (560 m) seguint les indicacions del pantà de Pena que rodejarem per l’esquerra. Desprès de creuar el pont començarem a remuntar el barranc del riu de Pena. Hi ha moments en que la pista es confon amb el riu fins que la deixem a l’alçada del mas Roig (800 m; si seguíssim per la pista arribaríem al mas Gubió després de flanquejar una porta de ferro verda; la pista sembla que s’acaba uns 800 m després de mas però sembla que es podria continuar a peu per la senda Caterina que en forta pujada ens hauria de portar a la pista que uneix el poble de Penaroja amb el coll de Tombadors però decidim deixar-ho per altre dia). Ens enfilem durament per un corriol balisat de groc i blanc que ens porta al Mas Frare (960 m). El corriol es transforma en un camí que ens acaba pujant fins Sant Miquel d’Espinalbà (1.152 m), a on la gent dels masos s’arreplegava per les festivitats. En aquest punt coincidim amb una ruta que visita Sant Miquel i el tossal del Tres reis des de Fredes (veure Els Ports II). Donem una volta i anem a buscar el PR per baixar a la cruïlla. Seguim avall per la mateixa pista però ens desviem a la dreta per un camí que es transforma en sendera. Arribem al coll de la Maçanera i coincidim amb un camí que seguim a la dreta en baixada (si seguíssim el PR blanc i groc arribaríem a la mateixa pista del riu Pena per la que hem pujat). Creuem el riu del racó del Patorrat (780 m; afluent del riu Pena) i comencem una dura pujada fins superar el mas Bernat i un collet a 940 m. Baixem al barranc del riu Formenta, mes o menys a l’alçada del mas Formenta i mas Platero i seguim el barranc cap l’esquerra, pel dit camí de la Sénia, en el que sembla que serà una descansada baixada però en la que ens toca pedalar durament perquè entrarem a Beseit seguint el riu Matarranya, tot i havent deixat l’entrada a les gúbies del Parrisal.

Nova visita a Sant Miquel i al tossal dels Tres Reis

En aquest cas visitarem de nou Sant Miquel d’Espinalbà (o Espinalbar) però farem el recorregut en sentit contrari i afegirem la pujada al tossal del Rei o dels Tres Reis. Sortirem de Beseit (560 m) per pista asfaltada en direcció al Parrisal i 3,5 km després ens desviarem a la dreta, es travessa el riu Matarranya, es fa una ziga-zaga i es remunta fins a un collet que té una bona vista sobre ambdues vessants: la vall del Prat i els relleus abruptes de los Garrigons, a llevant, i el barranc de Formenta, al sud, per on es continuarà. Es gira al sud i es baixa al pla de Riquet travessant els espectaculars estrets de Marraixa. Es deixen desviacions a esquerra (Mas Formenta) i dreta, es continua en pujada, es deixa a la dreta una desviació que ens duria  a Sant Miquel d’Espinalbar travessant el riu Racó de Patorrat i seguim recte fins el coll de la Creu (1.234 m). S’és a dalt del Port, a l’eix Fredes – Caro. Es continua a la dreta, baixant en direcció sud, cap a Fredes, es supera el Pinar Pla, es deixa un trencall a l’esquerra que du al refugi de Font Ferrera (senyals del sender GR-7) i se segueix la pista principal, que gira a la dreta (O), fins al coll de Tombadors (1.259 m). Es deixa la pista principal i es gira cap la dreta (N), en direcció contrària a la que es duia i s’arriba a un collet situat al sud del tossal del Rei (1.320 m). Aquest és el punt més alt del recorregut. Pugem al tossal i comença una baixada suau per una zona de boscos i conreus que s’estén fins ben bé l’ermita de Sant Miquel. (1.150 m). Sant Miquel d’Espinalbar. L’ermita i el conjunt d’edificis que l’envolten estan pràcticament en runes, però té una panoràmica molt extensa sobre el Matarranya i el Port de Beseit.  Busquem un corriol balisat groc i blanc que ens porta a una bifurcació per la que baixem per  la carena que separa els barrancs del riu del Racó de Patorrat i del riu de la Pena, cap a on es dirigeix l’itinerari. Superem el mas del Frare (967 m) i es continua pel corriol cap al senyalitzat que surt en direcció sud i després gira al nord. Es dona la volta al promontori on s’aixeca el mas Roig (840 m), abocat damunt del riu de la Pena i envoltat de conreus i arbres fruiters; es deixa a l’esquerra i, per la pista d’accés al mas, es baixa, amb trams de fort pendent fins al fons de la vall (777 m) a on es troba la pista que baixa del mas de Gubió. Es gira a la dreta i mig pel llit del riu, mig per fora, se segueix la vall en una llarga baixada, seguint tothora la pista principal i deixant trencalls secundaris a banda i banda, fins l’embassament del riu Pena. Es gira a la dreta deixant, a l’esquerra, un túnel, es travessa el riu per un pont, i seguim fins a Beseit. Observacions: Podem plantejar una excursió semblant sortint de Penaroja de Tastavins tal com la tenim descrita a la Circular dels Ports i connecta al coll de Tombadors.