Els Ports II

Aquest és la segona part de les rutes i tracks pels Ports de Betetsites dels Pirineus. En aquesta secció la majoria de tracks tenen el punt de sortida a la comarca del Bajo Maestrazgo, a pobles com Fredes.

Pel que fa a la bicicleta de muntanya els ports són un espai especialment feréstec i pedregós, en el que podem gaudir de pistes, corriols i zones de bany molt atractives, i contemplar fauna diversa sent les cabres, els cabirols i els bous braus les més representatives. Hem d’estar pendents de canvis de temps sobtats. Als Ports hi ha poques referències i no trobarem molta gent a qui preguntar. S’ha de tenir molt clar el recorregut, el mapa i el track. Si sortim de les dos eixos principals, els camins i pistes acostumen a ser bastant pedregosos. Als corriols hi ha risc de punxades i sempre invertirem més temps del que havíem calculat. No sempre es troba aigua i moltes fonts són seques a la primavera i a l’estiu: hem de portar aigua en abundància. Ens hem d’aventurar per aquest territoris amb molt de respecte i precaució.

Fredes – Coratxà – Penyaroja – Fredes. 52 km, 1.500 m desnivell positiu
El portell de l’infern. 40 km, 1.400 m desnivell positiu
Matinal per Fredes i el Boixar. 20 km, 400 m desnivell positiu
El coll d’Assucà (Casetes velles). 40 km, 1.100 m desnivell positiu
El Tossal dels Tres reis i el pic del Negrell. 45 km, 1.200 m desnivell positiu
La font d’en Ribot i el barranc de Capatx. 35 km, 1.100 m desnivell positiu
El tossal dels Tres Reis i Sant Miquel d’Espinalbà. 20 km, 550 m positiu
Fredes – Penaroja – Beseit. 63 km, 1.200 m desnivell positiu.

 

Fredes – Coratxà – Penyaroja- Fredes

Aquesta és una ruta original de dhavitet, exigent i tècnica. Sortim de Fredes (1.090 m) pel GR (trams tècnics i algun no ciclable) en direcció a la pista que uneix el poble del Boixar amb Penaroja, que prenem de baixada pel barranc fins trobar el trencant (900 m; es fàcil passarse’l!!) a mà esquerra que puja a Coratxà (1.214 m) pel Molí d’en Joaquim. Deixem el Coratxà a mà esquerra i prenem una altra pista en direcció a l’ermita de Sant Cristòfol a la qual no arribem abans ens desviem per una altra pista per anar a la recerca d’un PR que ens portarà al cingle de Sant Jaume, on tenim unes vistes magnífiques. Aqui comença un corriol (una ‘sendera’) tècnica que ens porta a Penaroja (740 m), la qual té trossos molt ràpids, trossos de pujada i trams tècnics. Ara ens queden 23 km de pujada per una pista espectacular, amb massos abandonats, vistes del Caro, parets de pedra seca i la solitud i grandaria propia d’aquestes terres fins el coll de Tombadors (1.258 m) del qual baixem fins Fredes.

Observacions: A Penaroja es pot esmorçar al bar o a l’hotel si està obert. bar restaurant a Fredes. Si el punt de sortida és a Penaroja fas la pujada de bon matí. La pujada coincideix amb Caro – Pena-roja – Caro. Exigent i tècnica. El gran atractiu es la baixada de Coratxà a Penaroja de Tastavins que disfrutaren el més tècnics.

El Portell de l’Infern

Aquesta és una ruta original de el cuiner, per a gaudi dels descenders i dels endureros i de la que es pot disfrutar si ets molt tècnic. Sortim de l’esclusa del pantà d’Ulldecona i comencem a remuntar per la pista de la Fou, en principi molt suament. A uns 980 m d’alçada trobem a la dreta el desvio de la font del Retaule (el track arriba) i desprès tambè a la dreta el desvio a la font de la Carrasca   (raja casi sempre). Poc desprès deixem el mas abandonat de Vallcaneres a on sempre hi ha caballs pasturant. Poc metres desprès de superar la segona tanca metàlica de Vallcaneres trobem el GR a la nostre esquerra. Seguim aquesta senyalització que ens ha de portar al refugi de la Font Ferrera, al Pinar Pla i a Beseit. De fet, desprès de la gran pujada comença la segona part de l’excursió para disfrute de endureros i tècnics. Sortirem de Fredes pel PR en direcció al portell de l’Infern, prestant atenció a un punt en el que el track es desvia a l’esquerra per uns bancals per evitar un tram molt pedregós. Creuem la pista del cap de la serra a on comença la llarga baixada molt tècnica del portell de l’Infern. Presteu atenció als senderistes que tenen prioritat.

Observacions: Ens van explicar al bar de la Colònia Europa que els descenders venen amb furgonetes i que els ciclistes arriben al pantà d’Ulldecona pel portell abans que el cotxe per la carretera; poden fer una parell o tres baixades en un matí. Pel portell de l’Infern es pujaba el peix i es baixaba la fusta. El portell de l’Infern és un reserva de flora. Ens hem d’assegurar tenir aigua en abundància per la dura pujada perquè la font de l’area de lleure de la Fou i la font de Retaule poden estar seques. Un punt alternatiu de sortida és Fredes.

Matinal per Fredes i el Boixar

Es tracta de donar-nos una volta per Fredes i el Boixar. Sortim de Fredes cap a la urbanització Colonia Europa, prenem la pista asfaltada cap el Boixar però ens desviem per la pista del mas Colletetà per baixar a la pista que uneix el Boixar amb Penaroja. A diferència de la Fredes- Coratxà -Penyaroja- Fredes aquesta vegada baixem tota l’estona per pista. Abans de començar la baixada, anem i tornem al mas de la Faixa per temptar a la sort i buscar algùn cabirol. A l’arribar a la pista a l’alçada de l’Hostalet remuntem fins el Boixar i seguim per la pista asfaltada, amb dures rampes, fins la Colònia Europa. Podem baixar per la carretera a Fredes però anem pel cap de la serra fins l’entrada al portell de l’Infern. Prenem el PR a l’esquerra per baixar a Fredes, prestant atenció a un punt en el que el track es desvia a la esquerra per uns bancals per evitar un curt tram molt pedregós.

El coll d’Assucà (Casetes velles)

A nosaltres ens agrada molt el coll d’Assucà o Casetes Velles perquè és un dels primers llocs per a on ens vam aventurar als Ports als anys noranta. I sembla que no han canviat gens!! Arribes al final de la pista i s’obren, que nosaltres sabem, cinc possibilitats per corriols. Tenim el corriol que ens baixa a l’inici del barranc de Capatx  des del que podem per una pista secundària arribar a la pista de Fredes – Caro o continuar per corriol fent tot el barranc fins trobar una pista en mal estat que ens deixa uns kilòmetres desprès a la mateixa pista. Avui explorarem el PR que ens porta a al Faig pare i a la font del Retaule i el GR i Estels del sud que ens porten a la pista que puja del pantà en direcció al Refugi de la Font Ferrera i el coll de la Creu. Altre opció es dormir a la part lliure del refugi del mas del Frare o demanar la clau a centre excursionista d’Amposta per accedir a la part tancada que sembla més còmoda i amb aigua.

Hem situat el punt de partida al coll de la Creu (1. 240 m) al que podem arribar des de Fredes (10,7 km),  des de Caro (21 km) en el dos casos utilitzant la pista Fredes- Caro o des de Beseit (15,5 km). Remuntem en direcció al Refugi de la Font Ferrera (1.150 m) que podem visitar, el mas del Sargento (1.200 m), mas de la Vallcanera (1.140 m; abans hem passat una tanca metàl·lica i després hem deixat a l’esquerra el corriol pel que tornarem) i més tard una pista protegida per una cadena). Prenem la pista (1.000 m) cap a la font del Retaule, el Faig pare (1.080 m) i el mas de Pataques (1.180 m). La pista es va convertint en corriol, arribem a una clariana verda en mig del bosc i comencem a caminar fins cota 1.260 m i arribem al coll d’Assuca (1.200 m) i les Casetes velles passant pel mas d’Andresito. Sortim a la pista però de seguida la deixem per buscar el mas del Frare, baixar per bancals i seguir pel GR i el camí d’Estels del sud pel corriol (ciclable a trams) pel que anem a sortir a la pista per la veníem (1.200 m) desprès de superar una cota màxima de 1.260 m. Podem tornar al punt de partida pel mateix camí però proposem una variació igualment per pista. Si heu sortit del peu del caro no fa falta que arribeu al coll de la Creu. Observacions: S’ha de caminar abans i desprès del coll de l’Assuca. La distància recorreguda dependrà del punt de sortida. Es pot combinar amb altres excursions, sent la més evident La font d’en Ribot i el barranc de Capatx

El Faig Pare té una majestuosa arrel descoberta plena de formes capricioses que fa que sigui un dels arbres més bells del Parc Natural dels Ports. Declarat arbre monumental per l’ordre del DARP de 3 de desembre de 1992, està situat dintre de la reserva natural parcial de les Fagedes dels Ports. És un dels molts racons meravellosos i desconeguts que ens ofereix el Parc Natural. Se li calcula una edat aproximada de 250 anys.

El tossal del Tres reis i el pic del Negrell

L’objectiu d’avui és pujar a un tossal (elevació del terreny, petita, no gaire ampla ni de pendent gaire rost, en una plana o aïllada d’altres muntanyes) i a un pic. Sortirem de Fredes  (1.090 m) cap al coll de Tombadors (1.260) a on deixem la pista principal. Pugem al tossal, reculem i ens dirigim cap al mas i l’ermita de Sant Miquel d’Espinalvà (1.150 m), la bordegem i baixem cap al riu del Racó d’En Patorrat que desprès ens tocarà remuntar. Arribem a l’eix La Sénia – Beseit, remuntem però deixem la pista principal per un trencant a ma esquerra i anem fent per camins i corriols cap al refugi de la Font Ferrera i la pista d’accés al pic Negrell (1.350 m) amb un punt de guaita i unes antenes. Reculem i podem tornar pel mateix camí però fem una mica de volta fins trobar l’eix Fredes – Caro.

El Tossal dels Tres Reis és una muntanya de 1.350 metres, punt més alt del Montsià i punt de confluència de Catalunya, País Valencià i Aragó. Els municipis que hi termenegen són La Sénia (Montsià),  Fredes (Baix Maestrat) i Beseit (Vall de roures) (Matarranya). Anualment es celebra un aplec al que acudeixen gent dels tres regnes. Sant Miquel d’Espinalvà és una ermita i caseria del municipi de Vall-de-roures (Matarranya), al sur del terme, al cim d’un encinglerat tossal (contrafort septentrional del tossal dels Tres Reis) que separa el riu de la Pena del seu afluent per la dreta, el riu del Racó d’En Patorrat.

 La font d’en Ribot i el barranc de Capatx

Visitarem la cabalosa font d’en Ribot, la font d’en Seneca, el coll d’Assucà i el barranc i riu de Capatx. El track comença a Fredes però es pot sortir de Fredes (a 11 km per l’eix Fredes – Caro). Sortim de Fredes per l’eix Fredes- Caro (1.090 m), coll de Tombadors (1.260 m), mas del Ric de Fredes, coll de la Creu (1.240 m) fins trobar la pista indicada a la Fou. Superem la tanca metàl·lica (1.210 m), visitem el que queda del mas del Sargento, reculem, baixem al mas de Vallcanera i poc desprès trobem una pista a l’esquerra protegida per una cadena que seguim. Passarem per la font del Ribot (bona aigua), la font de Seneca (bassa d’aigua) i la pista es va perdent. Veureu que el track va a buscar el corriol del coll d’Assuca i torna (1.225 m). Seguim la pista que es transforma en un corriol i que té uns 50 m amb molta pendent cara avall. Sortim a uns bancals i sota del refugi del Mas del Frare seguirem el track per buscar un corriol que primer puja i desprès va baixant fins arribar a la pista del barranc. En lloc de remuntar la seguim avall fins que s’acaba a una clariana. Ara ens queda baixar de la bici i caminar per un corriol abalisat amb fites de pedres, clar però brut. Al final arribem a les restes d’una pista que seguim fins l’eix Fredes- Caro a l’alçada de Millers. Per tornar a Fredes, aquesta vegada, passem pel refugi forestal de la Casa del rei i desprès seguim per l’eix. Observacions: El tram de font d’en Ribot fins Casetes Velles és un dels nostres favorits dels ports (juntament amb Terranyes i el pla de les Foies). El barranc del Captx (a peu) ha estat un descobriment recent.

El Tossal dels Tres Reis i Sant Miquel d’Espinalbà

L’objectiu d’avui és fer una matinal pels voltantas de Fedes. Pugem al Tossal dels Tres Reis (Catalunya, Aragó i País Valencià), reculem i ens dirigim cap al mas i l’ermita de Sant Miquel d’Espinalvà (1.150 m). Entre la desviació al mas i el mas trobem un corriol que puja per la dreta. Aquest corriol l’habien utilitzat a pedals dels ports fins la temporada 2014. És un corriol molt entretingut pel mig del bosc, trencat per arbres caiguts i que acaba al mas del Ric de Fredes, a l’eix Fredes – Caro pel que tornem a Fredes. Observacions: El Parc  natural dels ports ha prohibit el pas de les bicicletes per aquest corriol. Una alternativa per tornar a Fredes es passar pel barranc del Patorrat i remuntar fins trobar la pista de l’eix Fredes – Caro.

Fredes – Penaroja – Beseit – Fredes

Aquesta és una circular pistera que ens permet visitar tres pobles emblemàtics dels ports: Fredes a la comarca de Benifassà i Pena-roja i Beseit al Matarranya i el pantà del riu Pena. El recorregut no té cap dificultat tècnica però és exigent físicament. Observacions: el track comença a Fredes però qualsevol dels tres pobles ens serveix com a punt de partida.

Serveis per a una aventura autònoma

Horta de Sant Joan: Alberg els Olivers 977 435 360 i 619 594 175. Botigues, bar-restaurants, caixer automàtic

Paüls. Ca les Barberes (Montse i Enric). 977 492 330. 669 832 930.
Alberg dels Ports:  670 686 905

Prat del Compte: Ca l’Àngels. 977 42 83 09

Urbanització el Mascar (al peu del Mont Caro)
Hostal Pensió Els Ports: 977 267 143 i 607 852 376
Nou Refugi Caro: Guardes María i Mario.  977 267 128. 617 808 816
Refugi Mont Caro (UEC). 977 58 00 63. 609 790 321.

Penyarroya de Tastavins
Hotel: 978 89 66 42
Mas de Aragonés (a 2 km): 978 76 90 48, 637 11 58 14
Hospederia Virgen de la Fuente: 978 090 261, 673 546 067
Mas de Salvador (se alquila casa completa)

Fredes: Casa Rural Nuri i restaurant La Taberna: 977 729 152
Bar restaurant Colonia Europa: 977 72 90 43

Boixar: Casa Refugi el Boixar. 660 40 18 22

Arnes
Botigues, bar-restaurants, caixer automàtic
Lo corral d’Arnes: 977 435 629 / 628 344 201. locorral.arnes@telefonica.net ; web: www.locorraldarnes.com
Càmping Els Ports: 977 435 560. Carretera de Tortosa T-330, km.12. info@campingelsports.com; web: www.campingelsports.com
Hostal Can Barrina: 977 435 137 / 608 035 412. noeliabb1@hotmail.com;  www.canbarrina.net
 Corachar. Hostal Sant Jaume.  650755774. http://www.lahostatgeria.com/
Vallibona: bar restaurant hostal La carbonera: 964 172 000
La Pobla de Benifassà
Hotel La Tinença. 977 729044.
Alberg La Font Lluny. 977 72 91 25.
Molí de l’Abad: 977 713 418 (al pantà d’Ulldecona)
Refugi Font Ferrera. Guarda el Guti. 977 588 668/ 647 847 105. Cal telefonar per reservar i confirmar que està obert; molts dies el guarda no puja.