Eix Ponent

En aquesta pàgina trobareu els tracks i una breu descripció de les etapes de l’eix de Ponent la Volta a Catalunya de la Federació Catalana de Ciclisme. L’eix de Ponent recorre la part oest de Catalunya, des de Tortosa fins arribar a La Pobla de Segur, descrivint un itinerari quasi paral·lel als límits de ponent de Catalunya. L’itinerari comença vora el riu Ebre en el seu pas per Tortosa, vorejant el Parc Natural dels Ports i endinsant-se en la comarca de la Terra Alta, travessant la Ribera d’Ebre per arribar a les planes de Lleida. Després de travessar tota la comarca de Segrià entra a la Noguera, deixant poc a poc la plana i iniciant l’ascensió cap a el Montsec per saltar al Pallars Jussà i al típic terreny Pirinenc. Aquest itinerari, fins arribar a la comarca de la Noguera, és fàcil de rodar, amb un bon tram de via verda planera i molts quilòmetres per la plana de Lleida sense gaires dificultats. No és el cas, però, del tram de connexió entre la Noguera i el Pallars Jussà, on, desprès de pujar al Montsec, es troben terrenys de muntanya amb constants pujades força exigents física i tècnicament.

Hem introduït alguns petits canvis que us anirem comentant. Es pot evitar els mesos d’estiu però molt recomanable la resta de l’any. Els tracks són de la setmana santa de 2014.

7. Tortosa – La Fatarella. 71 km, 1.400 m desnivell positiu
8. La Fatarella – LLeida. 85 km, 800 m
9. Lleida – Ager. 75 km, 1.400 m
10. Ager – Tremp. 73 km, 2.400 m

7. Tortosa – La Fatarella

A la segmentació original, s’arriba a La Fatarella en deus etapes. Utilitzem la via verda per sortir de Tortosa i fins arribar a les afores de l’antiga estació de Bot. Circularem per un bosc de molins de vent, terrenys de secà dominats per les vinyes, els ametllers, el pi blanc, el romaní, les oliveres i les parets seques. Per alguns llocs encara ressonen les batalles de la guerra civil. Observacions: Hem fet dos petits canvis al recorregut original: ja es pot utilitzar el pont sobre el riu Ebre a Tortosa i entre Bot i Gandesa hem utilitzat pista tota l’estona i hem evitat 2 km de carretera. Desprès de Gandesa podem trobar alguns trams de fang.

8. La Fatarella – LLeida

Sortim de la Fatarella per la vall de Sant Francesc enmig de les parets seques que guarden oliveres i ametllers. Bordegem el riu Ebre i el creuem per la resclosa de Riba- Roja. Ara anem paral·lels per l’altra banda fins començar la dura pujada a Almatret. Tal com pugem els camps de secà es deterioren i són més abandonats. A Almatret inicem una llarga baixada alternant pistes amples i en bon estat amb algun tram de corriol. Ara el paisatge està dominat pels camps de regadiu i les grans extensions explotacions. A l’arribar al riu Segre el remuntem fins que a l’alçada d’Aitona ens desviem per anar a buscar el canal del embassament d’Utxesa que ens servirà de guia per anar a Sudanell, Montoliu, Albatàrrec i, finalment, Lleida. Observacions: Hem prolongat l’etapa fins Lleida amb més possibilitats hoteleres i de comunicació per autobus i tren. A Torres de Segre es pot utilitzar un alberg municipal si s’acorda amb l’ajuntament. A la sortida d’Almatret hem alterat la proposta original per evitar una gran sifonada i uns quants kilòmetres.

9. Lleida – Ager

Sortim de Lleida fent una petita volta pel parc de la Mitjana i ens dirigim per camps de regadiu cap a Corbins, Torrelameu i Castelló de Farfanya. Ara s’inicia un terreny més muntanyós i exigent que ens a d’apropar al monestir de les Avellanes i Vilanova de la Sal. Ara ja la pujada s’anima i es nota el canvi de territori, més feréstec. Arribarem a la cova gran de Santa Linya, el pobla de Santa Linya i seguirem cap a les Torres de Cas (el track les visita i torna). Per la carena seguim cap al Port d’Ager i baixem per la calçada romana a Ager. Observacions: La proposta original travessa la carretera i dona una gran volta per Millà i Agulló. No hem fet etapa ni a Vilanova de la Barca ni al Monestir de les Avellanes i hem reduït a tres etapes la proposta original de sis. El nostre track en lloc d’arribar a Vilanova de la Barca, travessa Corbins i supera el riu Noguera Ribagorzona per una passarel·la per vianants en lloc d’utilitzar el pont de la transitada C-12.

10. Ager – Tremp

Aquesta és l’etapa reina del costat ponent tant per la seva bellesa salvatge com per la seva singularitat. Sortim d’Ager per la pista asfaltada cap el coll d’Ares. Són més de 1000 m de desnivell per asfalt. A l’arribar al coll seguim per la carena cap a una zona de salt (un xiringuito ambulant ens va proveir de beguda i creps) i abans d’arribar a Sant Alins es pren una pista més trencada a cada tempesta que ens baixa a l’altre costat del Montsec, al poble de Beniure (possibilitat d’aigua). Remuntem cap al poble de Sant Esteve de la Sarga i trenquem a la dreta cap a Castellnou. Abans d’arribar prenem una pista cabanera balisada pel Camí fins El Meull i la seva torre (possibilitat d’aigua). Baixem a la carretera de Pont de Muntanyana a Tremp i, en contra de la lògica que aniria carretera avall cap a Tremp, remuntem fins el coll de Montllobar (el nostre track va a visitar les restes del petit castell de Montllobar i torna) i desprès de la costeruda recta trenquem cap a Claramunt per una pista de terra. Està clar que aquest no és el camí més curt però si el més impressionant. La soledat, el secà, les temperatures extremes i l’abandó ens apropen a aquest poble abandonat. Seguim per la carena, encara pujant, fins trobar la salvadora pista de Talarn i Gurp, tenim l’oportunitat de veure volar formacions de voltors i esquadrilles de rapinyairesens, ens desviem a la dreta cap a Sant Miquel i abans d’arribar a l’esquerra per seguir les indicacions cap a Tremp
Observacions: Es pot baixar del coll d’Ares a sant Esteve de la Sarga per la pista asfaltada seguint les indicacions; és una alternativa altament recomenamble sinó t’agraden les pistes pedregoses i si vols estalviar una  mica de temps. Track original de d’abril 2014, actulitzat al novembre de 2014 pe4r evitar la baixada per pista asfaltada cap a l’acadèmia de Talarn (que sempre pot ser una alternativa en cas de pluja i fang).

Serveis per a una aventura autònoma

Tortosa: Hostal Virgínia: 977 44 41 86
La Fatarella: La Casa ecològica. 977 41 36 05 i 606 86 73 42
LLeida: Hotel Ramon Berenguer: 973 237 345
Ager:
Tremp: La Canonja: 973 65 05 58