Del delta de l’Ebre al del Llobregat

Aquesta ruta transversal uneix els deltes de dos grans rius catalans: l’Ebre i el Llobregat. Anirem creuant trams de la Mediterrànea i de la volta a Catalunya explorant camins i corriols, pujant a les carenes i creuant les rieres. La part central del recorregut va ser dissenyada per la companya de guies d’Escapa per la Transcatalunya 2014.

Proposta de segmentació

1. Delta de l’Ebre – Tortosa
2. Tortosa – Tivissa
3. Tivissa – Albinyana
3. Albinyana – castell d’Olèrdola – Sant Vicenç dels Horts
4. Sant Vicenç dels Horts – Delta del LLobregat – (Platja de Castelldefels)

Variant. Albinyana – Castell d’Olèrdola per Coma-ruga

 

Delta de l’Ebre – Tivissa

Sortirem del Delta de l’Ebre al mirador de fusta i començarem a remuntar el riu pel seu marge esquerra fins el poble de Deltebre a on podem creuar el riu pel ‘passador’ un  modern pont que ha substituït a l’antic servei de barca. No arribem a entrar al Sant Jaume d’Enveja perquè de seguida comencem a remuntar per la marge dreta per una zona que s’ha fet una actuació per recuperar el bosc de ribera. Així arribem a Amposta, la travessem per la zona de l’antic castell i remuntem per un camí de servei del canal de la dreta de l’Ebre, deixem la torre de La Carrova a l’esquerra i seguint aquest mateix camí de servei entrem al poble de Roquetes i anem a buscar la via verda: podem entrar a Tortosa si volem pernoctar i sinó enfilem via verda amunt. La via verda travessa el poble de Xerta i s’endinsa en túnels però nosaltres l’abandonem per baixar a l’Ebre. Veiem el poble de Benifallet a l’altre banda del riu,  creuem el riu per un pont i agafem una pista paral·lela al GR-7, sortim de nou a la C-12, agafem una pista asfaltada i deixem el poble de Rasquera a la dreta, anem a buscar camins fins el poble de Ginestar i la pujada al poble de Tivissa (320 m).

Tivissa – Albinyana

Sortirem de Tivissa per la carretera cap a Vandellòs i a l’arribar al Coll de Fatxes ens desviarem cap a Pratdip. Poc desprès deixarem la carretera i anirem a buscar pistes cap al poble de Llaberia, al que casi arribarem per carretera asfaltada. Podem arribar al poble però el track es desvia cap a la dreta per una pista i anem a buscar un mirador i la pujada al radar al cim de la Miranda de LLaberia. Tornem pel mateix camí i anem a buscar el corriol tècnic que baixa de la rasa pel Portell. Passem per sobre del Colldejou i ens dirigim cap a coll Roig, el parc eòlic de Trucafort, seguim per la pista i un corriol, el coll de las Teixeta, un nou par eòlic, el collet del Feixos,  l’ermita de Puigcerver (bar restaurant), baixem una bona estona, les Borges del Camp, Castellver del Camp, la Selva del Camp, Vilallonga del Camp (bar restaurant), pantà de Gaià, Salamó i desprès d’una dura pujada arribem a Albinyana.

 

Albinyana – Castell d’Olèrdola – Sant Vicenç del Horts -Delta del Llobregat

Des d’Albinyana ens dirigirem cap al castell d’Olèrdola passant per Santa Oliva i l’Arboç, el pantà de Foix, Torrelletes i el Puig de l’Aliga. Del poble d’Olèrdola anirem cap a l’Arboçar de Dalt, la urbanització de Can Mitjans, Olesa de Bonesvalls, remuntem a Begues (375 m), baixem a Sant Climent de Llobregat (75 m), pugem a la creu, baixem a Sant Vicenç dels Horts i, finalment, prenem la pista al costat del riu Llobregat que ens portarà fins la desembocadura, passant per Parc Agrari del Sant Boi del Llobregat (obres al desembre de 2014). De la desembocadura podem tornar cap a Sant Boi o anar cap a el Prat de Llobregat per agafar trens. Observacions: L’etapa es pot tallar a Sant Vicenç dels Horts o a Sant Boi de Llobregat amb estacions dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; d’aquesta manera podrem gaudir millor del final fins el riu i tornar cap un poble amb comunicacions. A passar per Sant Boi connectem amb la Barcelona – Platja de Castelldefels que podem utilitzar per prolongar la ruta i arribar a l’estació de RENFE.

 

Variant. Albinyana – Castell d’Olèrdola per Coma-ruga

Des d’Albinya baixarem a Coma-ruga a on tenim més possibilitats d’allotjament i tocarem de nou el mar. Anirem pel passeig marítim de Calafell i Segur de Calafall fins Cunit a on comença la pujada cap el pantà de Foix. Bordejarem el pantà per un corriol i començarem la dura pujada cap el Puig de l’Aliga i el castell d’Olèrdola a on connectem amb l’itinerari original.

Serveis per a una aventura autònoma

Albinyana
Hotel Rural L´Olivera. c/ Nou, 14. 977 68 70 76 / 660 44 67 18. www.lolivera.com/
Cal Ganso. c/ Quintanes 24. 675607602. cal-ganso@hotmail.com