Costat Ponent

La Travessa Ponent és una ruta btt que uneix la mar Mediterrània amb els Pirineus. L’altre ruta és la Franja. La Travessa Ponent discorre per les comarques catalanes del Montsià, el Baix Ebre, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Noguera, el Pallars Jussà, la Ribagorça i la Vall d’Aran i les aragoneses de la Litera i la Ribagorza. Va de les Cases d’Alcanar (Montsià) a Bossost (Vall d’Aran). Connecta amb la transpirenaica Clásica a Pont de Suert i amb la transpirenaica Axial a Bossost. La Travessa Ponent forma part de la Gran Volta a Catalunya. La transversal La Franja és una ruta pràcticament paral·lela. La Volta als Montsecs, que es descriu a la secció de rutes prepirenaiques, connecta la Franja amb Ponent .
 
 
 
 
Fitxa tècnica
Punt de sortida: Les Cases d’Alcanar
Punt final: Bossost
Distància: 412 km
Desnivell acumulat: 9.900 m
Durada: Esport: 7 dies
Dificultat: Esport
Època recomanable: Tot l’any si suportes la calor. Preferentment d’octubre a juny
 
 
  

 
 

Estacions i proposta de segmentació de les etapes de Ponent 

 
 
Estacions del recorregut
Les Cases d’Alcanar
(Mas de Barberans)
Urbanització El Mascar
Horta de Sant Joan
Batea
Almatret
Mequinensa
Raïmat
Almenar
Alfarràs
Pont de Muntanyana
Sobrecastell
Pallerol
Santorens
(Pont de Suert)
Bonansa
Castejon de Sos
Benasc
Bossost
 
 
 
 
 
Segmentació recomanada
1. Les Cases d’Alcanar – El Mascar
2. El Mascar – Mequinensa
3. Mequinensa – Alfarràs
4. Alfarràs – Pont de Muntanyana
5. Pont de Muntanyana – Bonansa
5.b. Variant Serra d’en Sis – Pont de Suert – Bonansa.
6. Bonansa – Benasc
7. Benasc – Bossost
 
 

Breu descripció de la segmentació recomanada de Ponent 

 
1. Les Cases d’Alcanar – El Mascar. 60 km, ascens acumulat, 2.000 m
Sortim de Les Cases de Alcanar pel passeig marítim fins arribar al riu Sénia, frontera natural amb Castellò. Seguim paral·lels al riu, creuem la N-340 i arribem a Alcanar (80 m). Sortim del poble pel camí de les Planes (Poliesportiu). Abandonem aquest camí (i el tram conjunt amb La Franja) pel Camí de Barranquets i desprès pel Camí de les Canals i seguim uns indicadors de cicloturisme que ens permeten creuar per sota l’autopista i ens apropan a Ulldecona. Sense arribar a entrar al poble ens dirigim per la carretera cap a La Galera, remuntem un collet i quan la carretera gira 90 graus a la dreta, nosaltres seguim recte per un camí rural asfaltat que anirem seguint fins el barranc de La Galera. Poc desprès desortir a la carretera de La Sénia al Mas de Barberans, prenem una pista a l’esquerra, asfaltada al seu inici. Deixem l’accés al complex hípic i seguim 15 km per la traça principal (hi ha una bona font al costat del refugi forestal) fins Casetes Velles. Desprès de superar la desviació del refugi del Frare, en una corba a esquerres abandonem la pista i prenem un camí que ens porta a unes feixes i anem a buscar l’esquena de la caseta d’on surt un corriol poc marcat. Seguim aquest corriol que al principi remunta però de seguida baixa a la torrentera d’on prenem una pista que amb algunes pujades intenses i un bons descens ens acabarà guiant fins la pista de Fredes al Caro. Seguim la pista a la dreta fins a l’urbanització del Mascar a on trobem un hotel i el refugi del Caro de la FCEE.
 
2. El Mascar – Mequinensa. 114 km, ascens acumulat, 1840 m
Tornem enrere fins trobar una desviació a la dreta (si hem dormit al refugi podem preguntar com seguir el GR fins trobar el track), primer per les cases de la urbanització i desprès per una pista cap el Pla de les Foies (ull als braus!). Per anar a Terranyes i al refugi no guardat del Mas Torrero (de nou, ull als braus) seguim camí i roderes i davant d’una petita bassa deixem el camí i prenem un corriol poc marcat balissat esporàdicament amb fites de pedra fins tornar al camí pel que veníem havent evitat molt desnivell i un tram pedregós. Una vegada superat el refugi anem seguint les roderes fins el final, a on trobem un corriol senyalitzat que ens porta a una petita esplanada (coll) a on prenem el corriol de l’esquerra fins la pista del Coll de Miralles (el corriol de la dreta ens portaria a la mateixa pista passant per dos arbres monumentals famosos a la comarca, el Pi Ramos i el Pimpoll però hauríem de caminar més estona). La pista ens porta a l’àrea de lleure del Mas de la Franqueta. Poc desprès de superar el monument al guarda forestal trobem un àrea de pàrking senyalitzada a on prenem el corriol dels estrets d’Arnes. Quan sortim dels estrets trobem un camí que torna a la pista per la que veníem i que ens conduirà a la Farinera al costat d’Horta de Sant Joan. A la Farinera agafem una pista que ens portarà fins el centre d’Horta.
 
Pedalar pels Ports sempre és lent i més en aquest cas que hem de seguir tres trams de corriols i vigilar els braus però, sobre, tot són sensacions difícilment oblidables. És freqüent trobar cabirols a Terranyes. Podem fer nit a Horta de Sant Joan però ens queda una etapa una mica curta (la resta de l’etapa és molt més rodadora).
 
Sortim d’Horta per l’accés a la Via Verda. A l’antiga estació de tren prenem el camí rural que ens porta a la mateixa estació de Bot (la Via Verda també ens portaria). Busquem la carretera en direcció Gandesa i prenem el segon carrer a l’esquerra que passa pel cementiri i marxa cap a Batea. Anem seguint la pista ampla, fins desviar-nos a la dreta per un camí que ens farà travessar la N-420 i, desprès de baixar, ens deixa a la C- 221 que seguim a l’esquerra fins el poble. Travessem Batea i prenem la carretera cap a Nonasp (alternativa en cas de pluja), la deixem per la dreta i seguim unes indicacions de vies per bicicleta de la Terra Alta fins el camí rural asfaltat que porta a La Pobla de Massaluca desprès d’un tram de carretera. A la Pobla seguim la carretera cap el Faió i ens desviem a l’esquerra per un camí semiasfaltat molt aeri, que canviem per un camí a l’esquerra que travessa el Mas de Vallmala i surt a la carretera al Faió, molt a prop del pont que creua el pantà (hi ha un corriol balissat GR-99 poc després de creuar el pont però està molt brut). Seguim la carretera fins la benzinera del poble. Prenem una pista al costat de la benzinera per seguir remuntant. Pràcticament seguirem el balissat del GR-99 fins Mequinensa (març de 2011 hi ha obres per instal·lar una conducció d’aigua). Hem de creuar la carretera, passar per l’ermita Sant Jordi, tornar a creuar la carretera, seguir una camí pels plans, sortir a la carretera de Nonasp a Mequinensa (alternativa en cas de pluja), abandonar-la per anar a Mas Borbó, seguir una trialera inoblidable cap el riu (nucli de l’Aubera) i arribar a Mequinensa flanquejant el riu per una pista asfaltada i la carretera de Nonasp a Mequinensa.
 
Observacions: Per distància ens aniria millor dormir a Faió però no hi ha lloc. La propera etapa es més curta i plana i podrem recuperar.
 

3. Mequinensa – Alfarràs. 66 km, ascens acumulat, 580 m.
Ens dirigim cap a la Granja d’Escarp. Abans d’arribar al poble la Granja d’Escarp abandonem la pista asfaltada per la nostre esquerra i seguim per una pista molt propera al riu fins arribar al pont vell que creuem. Ens dirigim cap a la carretera nova a Seròs però abans d’arribar prenem una pista al costat del canal d’Aragó i Catalunya. Utilitzarem la pista de servei del canal per creuar el Segrià fins el Pla de Fenollet. En dos ocasions ens haurem de separar del canal perquè es soterra. A la primera sortirem a una petita comarcal que prendrem a la dreta, creuarem la C-242 i allà mateix a l’esquerra. La segona vegada remuntarem un desnivell per una pista asfaltada que seguirem fins trobar de nou el canal. La única població que travessarem serà Raïmat (dos bars restaurant). Al Pla de Fenollet creuarem el canal per un pont en mig de camps de cereals i prendrem la primera pista a l’esquerra que ens durà a Almenar. Creuarem Almenar per la N-230 i a les afores del poble ens desviarem a la dreta per prendre el Canal de Pinyana a l’esquerra fins Alfarràs. 
 
Observacions: La travessa de la comarca del Segrià ha estat una etapa per camps de fruiters, raïm a Raïmat i cereals al Fenollet, guiada pels canals, amb poc desnivell i molt rodadora.
 

4. Alfarràs – Pont de Montanyana. 62 km, ascens acumulat, 1990 m.
Sortim d’Alfarràs per la C- 148 i ja utilitzem el pont vell rehabilitat per creuar la Noguera Ribagorçana. Immediatament prenem una pista entre la L-803 i el riu que ens conduirà a Ivars de Noguera. De fet, fins el Pont de Muntanyana el que farem es remuntar el riu. Una pista principal ens conduirà fins el pantà de Santa Anna, el poblet abandonat de Boix, i just abans d’arribar a Alberola prendrem altre bona pista cap els Masos de Marco i els Masos de Millà. Canvi sobtat de registre, de pista important a camí pedregós per anar a Millà.Les pedres de la pujada donen pas al possible fang de la baixada. No cal entrar a Millà i ens dirigim per la pista asfaltada a Agulló i seguidament a Corçà i l’ermita de la Pertusa. Som a les portes del Congost de Montrebei. Fins l’àrea de lleure tenim unes dues hores de corriol tendència baixada però haurem de remuntar uns 200 m de desnivell en dues tandes. El paisatge és estremidor, paradís d’escaladors i del penya-segats de 150 m de caiguda lliure. Extremem les precaucions i el respecte als vianants. Desprès del pont penjant seguim per un camí al costat del pantà fins l’àrea de lleure. No hem de fer res mes que seguir la pista asfaltada fins Pont de Muntanyana.
 
Hem travessat la comarca de la Noguera guiats per la seva aigua per creuar el Montsec d’Ares. Si tenim vertigen o sinó volem arrossegar la bicicleta, l’alternativa és a anar a Àger des d’Agulló i prendre la pista asfaltada que porta a l’Observatori del Montsec que utilitzen els parapentistes i els ala delta. Això si, són uns 1000 m de desnivell. Una vegada a dalt seguim al recte cara avall fins trobar una pista asfaltada que prenem a l’esquerra i que desprès d’Alzamora ens durà a l’àrea de lleure del Congost.

 
5. Pont de Montanyana – Bonansa. 53 km, ascens acumulat, 1.860 m.
Sortim de Pont de Muntanyana i seguirem remuntant la Noguera Ribagorçana esquivant la transitada N-230 que segueix el mateix propòsit que nosaltres. Ens mantindrem sempre per la esquerra del riu i de la carretera alternant pistes, camins, corriols i roderes fins arribar ben bé a l’alçada de Sobrecastell. Creuarem el riu per un pont nou i desprès d’uns metres de N-230 prendrem la carretera a Sobrecastell a l’esquerra. Abandonem la l’A-2614 i ens dirigim per una pista asfaltada a l’inici cap una granja coneguda com la Casa del Nen. Abans d’arribar-hi, ens desviem a la dreta i remuntem el dur coll i baixem fins Pallerol. Per la pista asfaltada anirem a buscar Santorens i remuntarem fins la Collada del Prat d’Estaso. Seguim pels turons de la Serra d’en Sis fins trobar la pista que ens baixarà a Bonansa. A la Collada podem baixar a Pont de Suert per acabar la travessa, fer nit o, encara millor, seguir cap a Cap de Creus per la Travessa Clàssica
 
Observacions: Hem entrat a la Franja, a la comarca aragonesa de la Ribagorça. Hem guanyat el desnivell en dos llargues tacades. Hem arribat als Pirineus.
 
6. Bonansa – Benasc. 53 km, ascens acumulat, 1.500 m
De Bonansa remuntem per carretera fins el Port de Bonansa, seguim avall la carretera fins que just desprès de creuar el riu Blanco prenem una pista asfaltada que ens porta a Espès, Espès alto i cap a Abella. A Abella prenem un corriol/ camí balisat PR que ens porta fins la Muria, i per una pista clara cap a San Martin de Veri. Aqui prenem la pista asfaltada cap a Bisaurri i per pista cap a Castejón de Sos. De Castejón a Benasc anem pel fons de la vall cap a Sos i remuntaem fins Eresué i seguir per la pista asfaltada fins la carretera. La seguim uns 800 m i ens desviem cap a la petita presa de Linsoles que bordegem fins arribar a Griest (Eriste). Seguim per dintre cap a Anciles i Benasc.
 

7. BenascBossost. 44 km, ascens acumulat 1700 m.
És l’etapa reina. Pugem fins el circ de Benasc al principi darrera del riu i desprès per una pista que dona accés al càmping Ixea, travessem una zona d’acampada municipal i seguim fins trobar la pista asfaltada als banys de Benasc. Als banys (1.702 m) seguim una pista que ens aboca a la carretera que puja al circ. Seguim la pista asfaltada, superem l’hotel de l’Hospital de Benasc i abans de finalitzar- la ens desviem a l’esquerra per un corriol buscant el Port de la Picada. Ara si que no ens queda més remei que arrossegar la bici cara amunt,uns 550 m de desnivell. És menys dur del que sembla i, com portem poc equipatge i estem en forma, en 45 minuts som al Port de la Picada. Baixem cap el Port de  Montjoia però no baixem directament cap a la Vall d’Aran per l’Artiga de Lin que ens abocaria a la transitada N-230. El que fem és tornar a França per la pista de la Cabana de Campsaure, Poc desprès de la cabanya de pastors prenem un corriol a la dreta que ens remuntarà fins al coll fronterer de Baretge i seguirem la pista avall fins la carretera del Port del Portillòn. Iniciarem el descens cap a Bossost, final de la Travessa Ponent i inici/final de les Travesses Axial, Francesa, Route des Crêtes et des Vallées i Itaca. El track segueix, en part, una de les rutes BTT de la Vall d’Aran per un parell de trialeres divertides.
 

 Variant Ponent

Aquesta variant de la Travessa de Ponent comença la Serra d’en Sis i arriba fins a Bossost. La seva raó de ser principal és evitar la dura pujada a peu al Port de la Picada per entrar a la Vall d’Aran  Discorre pràcticament en la seva totalitat per terres catalanes i, poc desprès de Pont de Suert, segueix el traçat de la Pedals de Foc fins Viella i va a buscar el Camí Ral per entrar a Bossost. La podem dividir en quatre etapes però la seva segmentació dependrà molt de si la feu en plan travessa (motxilla, borsa ‘trek’ o alforges  o si teniu un cotxe de suport.

8. Pont de Montanyana – Pont de Suert.  53 km, ascens acumulat, 1.350 m.
La primera part de l’itinerari, fins poc desprès de Santorens és el mateix que el de la etapa 5 Pont de Montanyana- Bonansa. Sortim de Pont de Muntanyana i seguirem remuntant la Noguera Ribagorçana esquivant la transitada N-230 que segueix el mateix propòsit que nosaltres. Ens mantindrem sempre per la esquerra del riu i de la carretera alternant pistes, camins, corriols i roderes fins arribar ben bé a l’alçada de Sobrecastell. Creuarem el riu per un pont nou i desprès d’uns metres de N-230 prendrem la carretera a Sobrecastell a l’esquerra. Abandonem la l’A-2614 i ens dirigim per una pista asfaltada a l’inici cap una granja coneguda com la Casa del Nen. Abans d’arribar- hi, ens desviem a la dreta i remuntem el dur coll i baixem fins Pallerol. Per la pista asfaltada anirem a buscar Santorens. Comencem la pujada però a uns 1.600 m prenem una pista que ens fa canviar de vessant i ens dirigim cap a l’ermita de la Mare de Deu de la Mola, el llogarret de Buira i per l’asfalt fins a Pont de Suert. Una vegada a Pont de Suert podríem remuntar cap a Bonansa (utilitzant un tram de la transpirinenca Clàssica, hem afegit el track) per la dreta del Barranc de Sires i pel poble abandonat de Gavarret per arribar a Bonansa creuant la carretera A-1605.
Pont de Suert. Tots els serveis. Hostals i hotels

9. Pont de Suert – Espui.  51 km, ascens acumulat, 1.900 m.
Passarem per Gotarta, Malpàs, Coll de Fades, Erta, Sas, Sentís, Les Iglesies, a tocar de Buira, Coll de l’Oli, Guiró, a tocar d’Oveix, Astell i La Torre de Cabdella.

Espui. Casa Sastre

10. Espui – Alt Àneu. 71 km, ascens acumulat, 2.350 m.
Per el Coll de Triadó, Coll de la Portella, cabana de pastor, Espot, Jou, Son, Sorpe, a tocar de Boren i Isil.

El municipi d’Alt Àneu està constituït per 8 nuclis de població que es distribueixen al llarg de les valls formades per la Noguera Pallaresa i el riu de la Bonaigua, ocupant una superfície de 193,79 km2, a la part més septentrional del Pallars Sobirà, amb un total poblacional de 450 habitants. Des d’un punt de vista administratiu, l’Alt Àneu és fruit de la fusió, a finals dels anys 60, dels antics ajuntaments d’Isil, Son, Sorpe i València d’Àneu, amb els seus respectius agregats: Alós, Àrreu, Borén, Isavarre, Isil, Son, Sorpe i València d’Àneu. En l’actualitat, compta amb dues entitats municipals descentralitzades de recent creació: la d’Isil i Alós, i la de Sorpe. Aquestes són algunes possibilitats de pernocta, pels pobles del municipi sobre la ruta.

Serveis
Refugi Casa Masover (Son) 973 62 63 83
Refugi El Gerdar (Sorpe) 645 208 552
Casa Pagès Casa Fuster (Isil) 973 62 61 96
Casa Pagès Casa Armengol (Sorpe) 973 62 61 69

11. Alt Àneu – Bossost. 66 km, ascens acumulat, 1.150 m.
Remuntem el riu Noguera Pallaresa, Alòs d’Isil, Bordes de Perosa, Montgarri, Pla de Beret, Bagergue, Unha, Gessa, Arties, Betrén i Viella. Pel Camí Ral, trobem Gausac, Es Bordes i Bossost.
Bagergue és el poble habitat més alt de la Val d’Aran, situat a 1490 metros d’altitud, a l’Alt Aran, i a més del seu bell entorn de parets verticals i excel·lents prats de pastura, allotja l’única formatgeria de la Vall, on es pot visitar el procés d’elaboració. En un dels edificis històrics de la població s’ubica també l’interessant museu ETH CORRAU, que allotja més de 2500 peces que mostren la vida quotidiana i l’artesania del passat més rústic aranès.

 


 

Serveis per una aventura autònoma de Ponent 

Transport
Autocars HIFE
Barcelona- Alcanar
Barcelona- Tortosa- Horta Sant Joan
www.hife.es. 902 119 814
 
Autocars Alsa (Alsina Graells)
Barcelona- Alfarras – Pont de Muntanyana – Pont de Suert – Viella – Bossost
 
RENFE
Estació entre la Pobla d Massaluca i Faió.
 
Les Cases d’Alcanar
Restaurant Casa Jesús. 977-73-50-79.
Telefonar per reservar taula.
 
Mas de Barberans
Casa turisme rural Mario: 977 739 033
Bar restaurant
 
El Mascar
Hotel, bar, restaurant
Refugi FEEC:977 267 128,617 808 816
Fonda dels Ports: 977 26 71 43
 
 
Ports de Tortosa/Beseit
 
Arnes
Botigues, bar-restaurants, caixer automàtic
Cal Badat: 639 584 814 / 977 435 690
c/e: calbadat@calbadat.org ; web: www.calbadat.org
 
Cal Gorro: 977 435 164 / 660 590 101
c/e: calgorro@calgorro.com; web: www.calgorro.com
 
La Premsa: 977 435 392 / 630 439 058
c/e: lapremsarnes@hotmail.com ; web: www.lapremsacasarural.net
 
Lo Celler:  977 435 139 / 629 070 081
c/e: cellerclua@avired.com; web: www.cellerclua.cat
 
Lo Corral d’Arnes: 977 435 629 / 628 344 201
locorral.arnes@telefonica.net ; web: www.locorraldarnes.com
 
Sant Roc: 977 435 155 / 608 697 898
santroc_arnes@eresmas.com ; web: www.alternativarural.com
 
Càmping Els Ports. Carretera de Tortosa T-330, km.12.Tel: 977 435 560
info@campingelsports.com ; web: www.campingelsports.com
 
Hostal Can Barrina: 977 435 137 / 608 035 412
noeliabb1@hotmail.com; web: www.canbarrina.net
 
Hotel Hort de Fortunyo: 977 263 028 / 667 488 527/ 977 435 155
hortdefortunyo@gmail.com ; web: www.alternativarural.com
 
Hotel Vilar Rural d’Arnes: 977 435 737 Fax. 977 435 076
 infoarnes@vilarsrurals.com ; web: www.vilarsrurals.com
 
Horta de St. Joan
Bars, caixer, botigues,
AlbergELS OLIVERS. 977 435 360. www.elsolivers.cat
Hostal Miralles: 977 435 114 end_of_the_skype_highlighting
 
 
La Pobla de Massaluca
Bar-restaurant cal porredon: 977 43 99 29, jeaj.capo@hotmail.com
Turisme rural: Los trulls d’Auligué: 977 439 806, 606 087 172
 
 
Mequinensa
Tots els serveis. Hotels.
Hotel Zaytum
Carretera Fraga, s/n. 974 46 41 09
 
Raïmat
Bars, restaurants
 
Almenar
Bars, restaurants, botigues, farmàcia, bancs
 
Alfarras
Bars, restaurants, botigues, farmàcia, bancs. Línea autobús Alsina- Graells
Hostal  Florida: 973 760 015
Alsina Graells
 
Pont de Muntanyana
Bars, restaurants, queviures
Casa Antonio Ferro Español: 974 542 059
Posada Chaumet: 974 34 72 77 y 675 45 75 10
Hostal Isidre: 974 542 155
Pensió Llarc:974 55 21 69
Sobrecastell
Turisme rural. Casa Bernat: 696 535 319
Bonansa
Turisme rural. Casa Lluís (Marisa): 974 55 40 53; 690 22 03 64. www.ecoturismoaragon.com. Conmo en casa.
Bar restaurant Bonansa:
Castejon de Sos
Hostal Casa Juan: 974 55 35 42; 686 75 92 87
Hotel Plaza: 974 553 050
Hotel Pirineos: 974 55 32 51
Albergue el Pájaro Loco. 974 553 516. www.pajaroloco.net/
Laspaúles
Camping Laspaúles: 974 553 320; 675 501 076; camping@laspaules.com
Benasc
Hotel Avenida (Pepita Lafón, Gabriel Abad y sus hijos ciclistas): 974 55 11 26; 974 55 15 15 15. Desayunos especiales
Bossost
Hostal Suley: 973 648 363; suley.hostal.rest@gmail.com (mitja pensió econòmica; amables).
Hostal Batalla. Tel. 973 64 81 99.
Oficina de Turisme de Bossòst. Tel: +34 973 647279. Email: torisme@bossost.es