Bossost Bagneres Luchon

En aquesta excursió unirem la vall d’Aran amb l’Alta Garona. Sortim de Bossòst (700 m) per la carretera al Coll del Portillon, al km 4,5 just després del mirador sobre la vall ens desviem a la dreta per la pista de Saubaga (1.026 m). Continuem per aquesta pista, la mateixa que s’utilitza a la Pedals d’Occitània, fins el Coll de Portillon (1.290 m) al que arribem baixant. Des del coll baixem 350 m per la carretera cap al costat espanyol fins trobar una pista (1.270 m) que ens porta al segon coll fronterer, el Coll de Barèges/ Baretga (1.750 m), amb un refugi de pastors i en el que molt probablement trobarem cavalls pasturant. Saltem a França per un corriol que ens porta a la pista que puja a les cabanes de Bargueres i Campsaure. Una vegada a la pista baixem a la dreta un km  i prenem una pista menys important a la dreta. Quan la pista s’acaba seguim al recte un corriol  fins arribar a la carretera D-125. La seguim cara avall 3,5 km fins Bagnères de Luchon (640 m).

El segon dia, de Luchon  remuntem per carretera fins el poblet d’Artigue (1.220 m) i per una pista/camí  (GR-10) fins una font, desprès de descansar a la Cabane de Saunères (1.680 m). A la font (1.960 m) acaba la pista i hem de remuntar un curt tram a peu  fins el Coll de Vacanera o Col dels Taons de Bacanère (1.976 m) a on trobem les restes d’un telefèric. És el punt més alt de l’excursió (hem remuntat més de 1.300 m des de Luchon) i el tercer coll fronterer de l’excursió.  Baixem pel camí malmès que donava accés al telefèric) i anem a buscar el Prat de Montmajor (1.772 m). Al costat del tancat per bestiar trobem una pista de baixada molt pronunciada. Arribem al poble de Bausen (900 m; hi ha un bon restaurant) i seguim fins la N-230 que uneix la Vall d’Aran amb França que seguim cara avall. Ens desviem a la dreta cap a Canejan en el que serà la nostre ultima pujada. Deixem a l’esquerra la desviació cap a Canejan i poc desprès la de Sant Joan de Toran i arribem al Refugi dera Honeria (1.015 m; bar restaurant i pernocta) per pista asfaltada. Seguim ara per pista de terra fins els prats per sobre de Bordius mantenint pràcticament l’alçada fins arribar a la pista asfaltada (1.345 m) que dona accés als Corraus de Portet. Prenem aquesta pista en franca baixada fins les afores de Les i continuem pel camí Ral fins Bossòst.

 

Fitxa tècnica:
o      Punt de sortida i d’arribada: Bossost o Bagnères de Luchon
o      Distància: 94 km
o      Desnivell acumulat: 3.550 m
o      Durada: 2 dies
o      Dificultat tècnica: La baixada des del Coll de Vacanera a la pista.
o      Exigència física: La pendent de la pista fins la font sota el Coll de Vacanera ens manté al límit de la ciclabilitat
o      Observacions: Circular.  Època aconsellable de juny a octubre. Trams verges per la btt. Podem evitar l’última part de l’excursió si quan arribem a la N-230 en lloc de dirigir-nos a Canejan anem a buscar directament el Camí Ral cap a Les i Bossost.

Cartografia
Carte de Randonnée Bagnères de Luchon. 1: 25.000. 1848 OT
Vall d’Aran. 1:50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya

Serveis per una aventura autònoma


Bossost

Múltiples possibilitats d’allotjament. Ajuntament de Bossòst. Tel: +34 973 647279. http://www.bossost.es/guide/accommodations.asp . Entre d’altres:
Hostal Suley: 973 648 363; suley.hostal.rest@gmail.com
Hostal Batalla. Tel. 973 64 81 99

 

Bagneres de Luchon. Múltiples possibilitats d’allotjament. Oficina de Turisme de Luchon: http://www.luchon.com/accueil/luchon/hebergement.aspx

Refugi dera Honeria. Obert tot l’any. 660777835 – refugiohoneria@gmail.com