Barcelonès Extreme

Aquest recorreguts són la proposta de Betetistes dels Pirineus per unir poblacions llunyanes com Tarragona, Girona, Vic, Sant Celoni o Igualada en jornades btt d’un sol dia. Són perfectament assumibles a l’hivern (millor amb llum), perfectes per la primavera i la tardor i evitables a l’estiu.

La normativa de Renfe permet viatjar amb la bicicleta els caps de setmana i festius, sempre sota l’autorització del cap de tren i sense molestar als altres passatgers. Renfe ofereix els caps de setmana un servei freqüent i sense complicacions si sabem evitar les aglomeracions per anar a la platja a l’estiu. A la pràctica no hem tingut mai problemes però ens podrien demanar no pujar al tren si estigués ple. No s’ha de pagar cap suplement.

Barcelona – (Vilanova i la Geltrú) – Tarragona
Barcelona – (Vilanova i la Geltrú) – Tarragona, 2016
Girona – Vallgorguina – Barcelona
Barcelona – Sant Celoni
Barcelona – Viladrau
Barcelona – Castellolí – Igualada
Barcelona – La Pobla de Claramunt – Igualada
Barcelona – Gelida – coll Bruc – Castellfollit del Boix – Cogulló (centre geogràfic de Catalunya) – Rajadell – Manresa, 2016

 

Barcelona – (Vilanova i la Geltrú) – Tarragona

Una gran excursió que ens marca l’objectiu d’arribar a Tarragona en una jornada de btt per camins de muntanya. Inspirada en el GR-92 que uneix cap de Creus amb el riu Sènia. Hem senyalat l’inici al centre de Barcelona. L’aproximació fins arribar al riu Llobregat és molt urbana.

Punt de sortida: Barcelona. Punt d’arribada: Tarragona
Distancia: 120 km. Altura màxima: 450 m. Altura mínima: 5 m. Desnivell acumulat:  2.200 m
Nivell físic: Extrem. Dificultat tècnica: 12 minuts de pujada per corriol no cicable de pujada al coll de can Riera
Observacions:  Lineal.
Punts de pas: Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, Begues, Plana Novella, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú – embassament de Foix – L’Arboç – Albinyana – Bonastre – Tarragona.

Barcelona – (Vilanova i la Geltrú) – Tarragona, 2016

Aquesta es la versió actualitzada per la sortida Probike – Tarragona, de març de 2016. En relació a l’edició 2014 hi ha canvis a partir de Vilanova i la Geltrú. El primer quan baixem al Castellet i al pantà de Foix passant per Torrelletes en lloc de seguir el Gr-92, i el segon desprès d’Albinyana, quan pugem a l’ermita de Sant Antoni i baixem directament cap al Castell de Montornès i la Riera de Gaià sense passar per Bonastre. El tercer és baixar cap a Mas Cosidor i anar a l’urbanització dels Boscos de Tarragona tot evitant la darrera pujada (actualitzat desprès de la sortida). Finalment entrem a Tarragona per la platja en lloc de per la Via Augusta.

Punt de sortida: Barcelona. Punt d’arribada: Tarragona
Distancia: 126 km. Altura màxima: 450 m. Altura mínima: 5 m. Desnivell acumulat:  1.500 m
Nivell físic: Extrem. Dificultat tècnica: 12 minuts de pujada per corriol no ciclable de pujada al coll de can Riera
Observacions:  Lineal.
Punts de pas: Barcelona, Sant Vicenç dels Horts, Begues, Plana Novella, Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú – embassament de Foix – L’Arboç – Albinyana – Riera de Gaià – Tarragona.

Girona – Barcelona

Sortirem de l’estació de RENFE de Girona. La primera part de l’excursió fins Tordera discorre per pendents suaus i curtes, amb tendència a planejar i passa per Fornells de la Selva, Riudellots de la Selva, Caldes de Malavella, Vidreres i Tordera. El ferm son i camins rurals en bon estat o asfaltats. La segona part s’enfila des de Tordera cap a Hortasavinyà, es manté carenant per Coll de Sant Benet i Sant Martí de Montnegre per baixar finalment cap a Vallgorguina (utilitzarem la drecera del GR-92). A la tercera part pujarem al Santuari del Corredor (bar – restaurant) (632 m) i ens mantindrem carenant i travessant colls de carretera. El primer és el coll de Can Bordoi (315 m). Bordegem la masia i passem per darrera fins trobar la pista que porta a la carretera BV-5103, seguim fins el Coll de Parpers (295 m, C-1415, Granollers- Mataró) i anem seguint fins un corriol pel que remuntem la cantera i que ens porta al Coll de Sant Bartomeu (385 m; carretera BV- 5106) anem seguint la pista cap a la Creu de Can Boquet, les rodalies de Sant Mateu i el Coll de la Font de Cera (270 m) a la carretera de Granollers – El Masnou. Entrem al Parc de la Serralada de la Marina, es puja fins el coll de Galzeran (410 m) i el Coll de Montalegre (295 m). Només travessar la carretera trobem l’antic seminari menor de la Conreria, actualment un alberg de la Generalitat, i del que surt una pista de terra cap el Coll del Fra Rafel; seguim remuntant i desprès baixem per anar a buscar el Coll de la Vallençana i ens dirigim cap el Poblat Ibèric del Puig Castellar (monòlit dedicat al GR-92) per una pista que es transforma en corriol per uns metres. Poc desprès trobem un corriol que, quan comença a fer-se impracticable, tenim sort de poder abandonar per la esquerra fins una pista que ens porta a la carretera BV- 5001 (Sant Adrià – La Roca). La travessem al costat de la porta d’entrada de Ferrolan i darrera d’uns grans pins baixem pel terraplen fins la pista/ via verda de la riba esquerra del riu Besòs que seguim fins el pont de Santa Coloma que prenem a la dreta per creuar el riu Besos i entrar a Barcelona.

Observacions. Un final alternatiu és baixar directament cap a Santa Coloma de Gramenet poc després de creuar la carretera de la Vallensana. Només has de seguir el track en sentit invers de la Transmaresme 2014.

Punt de sortida: tren des de Barcelona, en bici des de Girona
Punt d’arribada: Barcelona
Horari: tot el dia
Distancia: 140 km. Altura màxima: 640 m. Altura mínima: 14 m. Desnivell acumulat: 2.800 m
Nivell físic: Molt exigent
Observacions:  Lineal
Punts de pas: Girona, Tordera, Caldes Malavella, Vallgorguina, Parc i santuari del Corredor, coll de Can Bordoi, Parc de la Serralada de la Marina, La Conreria, Santa Coloma, Barcelona

Barcelona – Sant Celoni

Unirem Sant Celoni i Barcelona per una pista amb clara intenció carenera travessant el Parc del Corredor, el Parc de la Serralada del Litoral i el Parc de la Serralada de Marina. La travessa pren com a punt de partida el tram Vallgorguina – Barcelona, de la Volta a Catalunya. El recorregut té una llargada d’uns 70 km i s’han de superar uns 1.500 metres de desnivell positiu.

Sortim de la Plaça Catalunya i ens enfilem per Rambla Catalunya fins trencar a la dreta a Còrsega i continuar per la Diagonal en direcció al Besos fins arribar al carrer Consell de Cent pel que tallem fins arribar a la Meridiana. Al superar l’Hipercor prenem el carrer Concepció Arenal, busquem Torres i Bages i girem a la dreta per superar el Besos pel Pont de Santa Coloma. Just superat trenquem a la esquerra i poc després dreta i esquerra per superar les dures rampes que donen accés al barri de Singuerlin. Prenem una pista senyalitzant l’entrada al Parc de la Serralada de Marina. Anirem seguint el track superant diferents colls fins arribar al Santuari del Corredor a on buscarem corriols i camins per baixar (si els voleu evitar no teniu més que seguir la pista principal fins recuperar el track).

Aquesta excursió és possible adaptar-la a diferents nivells perquè es pot baixar a buscar el tren a Badalona, Masnou, Vilassar i Argentona, amb senyalització del Parc de la Serralada Litoral estan indicades les pistes a Argentona (per arribar a Mataró) i, a la Creu de Can Boquet, a Vilassar.

Observacions: Track actualitzat a desembre de 2013. Trobareu el track Sant Celoni – Barcelona a la pàgina del Vallès Oriental; coincideixen en bona part amb aquest però excepte petits trams en que hem donat preferència als corriols de baixada i a les pistes de pujada en funció del sentit de la marxa.

Punt de sortida: Barcelona. Punt arribada: Estació de Renfe de Sant Celoni.
Tornada: Amb tren
Distancia: 70 km. Altura màxima: 627 m. Altura mínima: 20 m. Desnivell acumulat: 1.460 m
Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Cap
Observacions:  Lineal. Aèria amb bones vistes. Uneix el Barcelona amb el Vallés Oriental i el Parc de la Serralada de Marina i el Parc del Montnegre – Corredor.
Punts de pas: Barcelona –  La Conreria – Coll Parpers – Santuari El Corredor – Sant Celoni

Barcelona – Viladrau

Una gran recorregut. Sortirem de Barcelona, pel riu Llobregat i seguirem pel riu Ripoll fins Granollers, La Garriga (240 m). Agafem un corriol fins El Figarò (320 m) i mantenint el riu Congost fins Tagamanent (340 m). Creuem la carretera per sota i comencem a remuntar per una pista asfaltada fins el Castell de Tagamanent (980 m), el Pla de la Calma, el Collet de la Font del Ginebre (1.260 m), El Cafè i Coll Formic (1.144 m). Travessem la carretera i pugem cap a l’ermita de Sant Segimon. Just abans d’arribar a l’ermita prenem el corriol que baixa a l’oratori i a l’ermita de l’Erola. Passem per Can Gat, baixem i, sense arribar a la carretera, pugem per  arribar a Viladrau (830 m).

Punt de sortida: Barcelona. Punt d’arribada: Viladrau
Distancia: 80 km. Altura màxima: 1.340 m. Altura mínima: 15 m. Desnivell acumulat: 1.600 m
Nivell físic: Esport. Dificultat tècnica: 30 minuts de baixada per corriol no practicable des del monestir de Sant Segimon fins l’ermita de l’Erola
Observacions:  Lineal. en aquest cas per agafar el tren hem de baixar a l’estació de Tona – Seva – Balanya per carretera o seguint alguns dels nostres tracks pel Montseny.
Punts de pas: Barcelona, Santa Coloma, Montcada, Canovelles, La Garriga, Figaró, Tagamanent, Pla de la Calma, coll Formic, monestir de Sant Segimon, ermita de l’Erola.

Barcelona – Castellolí – Igualada

De Barcelona a Igualada, remuntant el riu Llobregat i passant per el pont del Diable, Olesa de Montserrat, les afores d’Esparraguera, Collbató, el Bruc, coll del Bruc, Castellolí i entrant a Igualada per un polígon industrial. Observacions: trobarem bastant asfalt entre el coll del Bruc i Igualada.

Barcelona – La Pobla de Claramunt – Igualada

De Barcelona a Igualada, remuntant el riu Llobregat i passant pel pont del Diable, Olesa de Montserrat, les afores d’Esparraguera, Collbató, el Bruc, coll del Bruc, La Pobla de Claramunt i entrant a Igualada per l’antic rec. Observacions: amb una mica més de desnivell que l’anterior.

Barcelona – (Gelida) – coll del Bruc – Castellfollit del Boix – Cogulló (centre geogràfic de Catalunya) – Rajadell – Manresa, 2016

Un bon recorregut per visitar un dels punts que es disputen ser el centre geogràfic de Catalunya. Sortirem de Barcelona i passarem per Martorell (Pont del diable), afores de Gelida, afores de Piera, coll del Bruc, urbanització Montserrat Parc, Castellfollit del Boix, Rajadell i Manresa (estació de Renfe). Observacions: És el track que vam utilitzar a la Probike – centre de Catalunya a l’abril 2016.