Baix Empordà

Aquest és el territori de les rutes pel Baix Empordà. El Baix Empordà és una de les dues comarques en què va quedar dividit l’Empordà en la divisió comarcal de 1936. La capital de comarca i cap de partit judicial és la Bisbal d’Empordà des del segle XIX. Modernament, i més a nivell literari que no pas popular, és freqüent referir-se a aquestes terres empordaneses amb el sobrenom de l’Empordanet. Podeu trobar altres tutes pel Baix Empordà a les grans travesses Pirinexus i Mediterrània.

Volta al Baix Empordà
Nova volta al Baix Empordà
Empordà medieval

Volta al Baix Empordà

Donarem una volta al Baix Empordà i visitarem pobles com Torroella de Montgri, Fontclara, Pals, Palamós i Palafrugell. Aprofitarem part de Pirinexus i part de la nostre adaptació del GR-92 per bicicleta de muntanya (Mediterrànea) per aquesta excursió circular apta per tots els nivells.

Nova volta al Baix Empordà

En aquest cas partirem de Vilopriu i farem una volta al Baix Empordà guiats per Martí Cabestany en la que visitarem pobles con Pins, Gaüses, un tram d’una calçada romana, Colomers, Sobrànigues, Flaçà, Sant Andreu de Padrinyà, La Pera, Púbol, La Bòvila, Foixà, la reclosa de Colomers sobre el riu Ter, Colomers i Maranyà. Observacions: Sense grans desnivells i amb possibilitats de tallar a Colomers i a Vilopriu.

Empordà medieval

El principal al·licient d’aquesta excursió és conèixer pobles a om encara és possible  reconèixer el seu passat medieval. Hem fixat el punt de sortida al conjunt medieval de Monells però ho podria ser qualsevol de les poblacions per las que passem: Monells, Púbol, Rupià, Parlavà, Fonolleres, Gualta, Peratallada i Ullastret. Observacions: Està basada en una proposta de Gravel. Es pot fer en sentit invers.

Fent el tafaner …

El Baix Empordà és el sector meridional en què hom divideix tradicionalment la gran comarca natural de l’Empordà. L’Empordà es divideix en dues comarques administratives, el límit de les quals es va fixar aprofitant la línia imaginària que recorre el Massís del Montgrí i segueix entre la divisòria d’aigües de les conques del Ter i el Fluvià. Inclou doncs, els municipis compresos entre el Montgrí, just al nord per on passen les aigües del Ter, i el sector de les Gavarres i la vall d’Aro, al sud. Totalitza 36 municipis, amb una extensió total de 700,17 km2. És comarca veïna a tramuntana amb l’Alt Empordà, a ponent amb el Gironès i la Selva i a llevant amb la mar.

Llevat dels sectors de les Gavarres, del Montgrí, i de Begur, el paisatge és planer i homogeni amb petits turonets que acullen petits pobles al voltant de l’església o el castell. Un alt nombre de viles formen petits centres d’atracció de mercat i altres serveis. Dins la muntanya cal distingir el massís del Montgrí, isolat, coronat per un castell medieval, format per calcàries mesozoiques de tons clars i amb 308 m d’altitud. El massís de Begur, a llevant del corredor de Palafrugell, amb 320 m, i també amb les restes d’un castell. El punt culminant del Baix Empordà el trobem a les Gavarres amb el puig d’Arques que assoleix 531 m. El litoral, la part central de la Costa Brava, el trobem ple de contrastos: penya-segats vertiginosos als extrems nord i sud de la comarca amb cales arrecerades envoltades de pins, illes i aiguamolls que donen refugi a peixos i ocells, i també llargues platges de sorra fina.

Fer volar coloms des d’Ullastret. Pius Pujades, El Punt avui, 19 oct 2015. Havia visitat el poblat ibèric d’Ullastet coincidint amb une de les ocsions que el llac era ple a causa de les pluges persistents que el Daró havia conduït fins allà potser per fer-nos entendre la realitat de les coses. Amb les ruïnes emmirallant-se a l’aigua, era fàcil d’imaginar la possibilitat que la gran capital d’Indigècia potsrr havia tingut sortida al mar. I, posat s fer volar la imaginació, es podria creure, ves perquè no, que el nom d’Ullastret fes referència a un pas difícil que calgués navegar entre el mar i el llac. … Gabriel Prado reconeix que han estudiat el tema amb colegues alemanys el tema i que han arribat a la conclusió que és molt probable aquell accés marítim des del llac d’Ullastret fa 2500 anys.

El Baix Empordà