Andorra – Blanes

D’Andorra a Blanes. Aquesta és una travessa transversal amb un plantejament similar a les anteriors. Primeres etapes pirinenques i prepirinenques per acabar al mar. El punt de sortida el situem a Sant Julià de Lòria, a Andorra, desprès travessarem  la Serra del Cadí, una de les grans serres prepirinenques, la Serra del Catllaràs el Lluçanès, el Moianès, el Montseny i arribarem al mar seguint, en aquest cas, el riu Tordera.

Fitxa tècnica

o Punt de sortida: Sant Julià de Lòria (Andorra)
o Punt d’arribada: Blanes
o Distància: 340 km
o Desnivell acumulat: 8.500 m
o Punt més alt:  Collada de Pimes (2.140 m) i Collada Sarsot (2.140 m)
o Durada: 5 – 7 dies
o Dificultat física: Mitja alta (esportiva)
o Època recomanable: La primera etapa no es pot començar fins l’estiu
o Tracks: 2012 i 2013

Proposta de segmentació
1. Sant Julià de Lòria – Martinet
2. Martinet – Baga – Guardiola de Berguedà
3. Guardiola de Berguedà – Olost
4. Olost –  Moià – La Garriga
5. La Garriga – Arbúcies
6. Arbúcies – Blanes

 

Punts de pas
Sant Julià de Lòria
La Rabassa
Arànser
Martinet
Refugi dels Cortals
Refugi Sant Jordi
Baga
Guardiola de Berguedà
Sant Julià de Cerdanyola
Olost
Moià
La Garriga
Arbúcies
Hostalric
Tordera
Blanes


Observacions: Un dels reptes d’aquesta travessa, igual que passa amb altres transversals, és que no es poden començar a l’hivern a causa de la neu dels Pirineus i que a l’estiu ens hem d’aixecar d’hora per evitar la calor, tan aviat com deixem els Prepirineus.

 

1. Sant Julià de Lòria – Martinet

Sortirem de Sant Julià per la carretera de la Rabassa; l’únic problema que té es passar dels 900 m de Sant Julià als ‘dos mil i pico’ de l’estació d’equí en 18 km. Si ja coneixes la pujada, pots agafar un taxi per guanyar temps. Quan vam prendre el track estaven fent obres a l’estació de la Rabassa i pot-ser has de variar una mica el camí però no té pèrdua, fins trobar la pista bona que va a la frontera, a la Collada de Pimes (2.140 m) i a la Collada Sarsot (2.140 m). Anem baixant i ens intentem mantenir al marge de contrabandistes de tabac, guardia civil i les seves roderes. Al travessar el riu Bescaran arribem a una pista que remuntem cap el Coll de Midòs (deixem el refugi a baix a la dreta), el coll de la Font d’Aristot i, finalment, el Refugi de Cap de Rec ( des de la Collada Sarsot coincidim amb la transpirinenca Axial). El que fem és tirar avall cap a Arànser (1.465 km), Músser i Martinet (960 m), buscant alternatives a la pista asfaltada i a la carretera. Aquesta etapa és igual que la primera etapa de la transversal Andorra – Barcelona.

 

2. Martinet – Baga – Guardiola

Per sortir de Martinet (960 m) creuem el riu Segre i prenem un corriol que el remunta. Desprès de superar un torrent prenem una pista per la que arribarem a Vilella (1.090 m). Poc desprès comencem a remuntar el riu de Santa Maria i el Torrent d’Ingla per la pista que ens porta al Refugi dels Cortals (1.600 m; possibilitat de pernocta) i al Coll del Pendís (1.780 m). Prenem el corriol que baixa al Refugi Sant Jordi (1.560 m; possibilitat de pernocta). Un nou corriol ens porta al Mas d’Escriu (1.320 m) abandonat) i al Coll d’Escriu (1.509 m) i baixem al nucli privat de Gréixer. Seguim fins Baga i Guardiola evitant la carretera. Observacions: Etapa curta que podem combinar amb l’anterior. La dificultat radica en superar el Coll del Pendís (1.780 m) i el d’Escriu (1.509 m).

3. Guardiola de Berguedà – Olost

Sortim de Guardiola (740 m) i ens dirigim per carretera cap a Sant Julià de Cerdanyola (970 m). Travessarem el Catllaràs pel Collet Llobató, la Collada del Pla de l’Orri (1.695 m) i baixarem a l’Ermita de Sant Romà de la Clusa (1.357 m) i el poble de Castell de l’Areny (950 m; possibilitat de pernocta; bar) i al de Sant Jaume de Frontanyà (1.080 m; possibilitat de pernocta; bar). Anem a buscar la Riera de Merles que seguim però la deixem per una pista a l’esquerra (800 m) que remunta un nou collet (uns 1.080 m), el mas de Serrallonga, anem a sortir a la carretera i baixem cap a Alpens. Abans d’entrar al poble (900 m), prenem la pista de Santa Eulàlia de Puig Oriol (740 m), fem carretera fins Sant Martí i, per pista, anem a Olost (600 m)

4. Olost – Moià – La Garriga

Sortim d’Olost i passem pel Castell d’Olost, tan senyorial com indefensable, i arribem a Oristà (500 m). Sortim per carretera i la deixem per una pista a la dreta, creuem l’eix i arribem a L’Estany (880 m; bar restaurant; possibilitat de pernocta), desprès del Collet de Sant Pere; hem coincidit una estona amb el Camí de Sant Jaume en sentit contrari. Sortim per la carretera de Moià però preferim una pista per arribar-hi (720 m). Sortim de  Moià per una pista amb trams en  mal estat,  creuem un parell de torrents, sortim a una pista ampla, la deixem per l’esquerra, creuem la Riera de Fonts Calentes (700 m) i anem a petar al Mas  Montserrat, seu d’una empresa d’aliments vegetals. Prenem la pista cap a Castellcir però abans d’entrar trenquem a l’esquerra cap a Can Roca. No arribem perquè prenem un corriol amagat a la dreta que ens baixa a una pista. Seguim fins un coll i prenem al front un corriol mig amagat entre tanta pista. Arribem a una pista important la prenem a la dreta i poc desprès la deixem per un camí a l’esquerra que s’acaba transformant en un corriol tècnic. Passem per Mas Pou (800 m) a on coincidim amb la Matagalls –  Montserrat, creuem la carretera i seguim cap a Sant Miquel de Seperxes, l’Ermita del Clascar, l’impressionant Grau Mercader, el Santuari de Puiggraciós (700 m) i baixem per una de les moltes possibilitats cap a La Garriga (260 m).

5. La Garriga – Arbúcies

Sortim de l’estació de tren de La Garriga i ens dirigim cap al Figaró per un divertit corriol que juga amb la via del tren, el riu i la carretera. Anem cap a Tagamanent a buscar la pista asfaltada que puja cap al castell de Tagamanent (980 m), el Bellver, el Parany i el Pla de la Calma. A Pedres Blanques (1.268 m) girem a la dreta i baixem cap al poble de Montseny (540 m; bars i restaurants). De seguida ens enfilem per camins i corriols fins al Coll de Sesferreres (1.150 m, al costat de Sant Marçal) i baixem cap a Arbúcies (300 m; tots els serveis). Observacions: Aquesta etapa coincideix amb una de les nostres transversals del Montseny. A La Garriga tenim estació de Renfe.

6. Arbúcies – Blanes

Sortim d’Arbúcies en direcció a l’Ermita de Sant Segimon (500 m) i Sant Feliu de Buixalleu (400 m) i baixem a Hostalric (80 m). Creuem un pont sobre el riu Tordera, anem per un polígon, passem al costat d’una urbanitzacio, sempre circulant per pistes amples en bon estat, passem al costat d’una estany protegit, sortim uns metres a una carretera però de seguida ens apropem al Tordera i a una mena de via verda que ens porta al poble de Tordera. Per creuar el riu pel pont hem de fer uns metres de carretera, passem a l’altre costat del riu i per les pistes dels camps de conreu ens dirigim a Blanes (nivell del mar). Observacions: A Hostalric i Blanes tenim estació de Renfe.

 

Serveis per a una aventura autònoma

Andorra
Sant Julià de Lòria. Hotel Fòlch. 376 735 200
La Rabassa. Bar- restaurant.

Aransa. Hostal Pas de la Pera. 973 51 50 01. www.pasdelapera.com

Martinet. Hostal Cadí. 973 51 50 25

Refugi Sant Jordi. 619 239 860

Baga
Ca l’Amagat. 93 824 40 32
Cal Batista. 93 824 41 26

Olost. Fonda Sala: 938 88 01 06

La Garriga. Tots els serveis. Estació Renfe.

 

Fent el tafaner …

El Castell d’Olost està situat en una fondalada –per tant en una situació poc estratègica– al costat de la riera d’Olost i al sud del poble d’Olost i ben a prop del seu nucli principal, tot i que pertany al municipi d’Oristà. El castell sorgí el segle XI després de la desaparició del castell d’Oristà. Començà sent només una torre de vigilància de planta rectangular. Més endavant, esdevingué un castell, si bé no fou mai una fortalesa de defensa sinó més aviat una residència senyorial aglutinadora de possessions feudals. De l’edifici antic, se’n conserva actualment la torre i la capella gòtica.