Alt Empordà III

Aquest és el territori de les rutes per l’Alt Empordà i el Rousillon, per pobles com Llança, Port Bou, Colera, Roses i Cadaqués.  Com moltes de les rutes de Alt Empordà són rutes transfrontereres connecten amb les rutes que comencen a la comarca històrica catalana del Roselló. Walter Benjamin i Antonio Machado, per la part intel·lectual, les vinyes i el vi de Banyuls per la terra, les fortificacions Vauban i la fabrica de les Paulilles per les construccions militars i, sobre tot, la mar Mediterrània, li donen un encant sobrenatural a aquestes rutes.

Volta pel cap de Creus
Roses – cap de Creus
Benjamín – Machado

Volta pel cap de Creus

Es tracta d’una volta curta pel cap de Creus. Connecta amb l’última etapa de l’Axial.

Roses – cap de Creus

Roses Cadaques Roses

L’al·licient d’aquesta fantàstica excursió és visitar el cap de Creus i Cadaqués i fer una bona colla de corriols rocallosos. Sortim des de Roses en direcció a cala Montjoi per pista asfaltada. Al cap de una estona desprès de unes vinyes agafem el camí a l’esquerra i puguem per pista ample i puguem cap al Pani. Un cop finalitzada la pujada, agafem ja camins més estrets amb molta pedra (com a tota la zona) per baixar fins la carretera de Roses a Cadaqués que seguim fins la rotonda. Es en aquest punt (Perafita) prenem una pista cap el mas Bufadors, corriols fàcils i el camí de la mina fins seguir cap a la dreta fins sortir a la carretera que porta al cap de Creus. Anem i tornem i seguim per la carretera, entrem a Port Lligat i a Cadaqués. Sortim de Cadaques per l’Hotel Rocamar i comencem a pujar per pista i al coll prenem un corriol que ens porta a cala Joncols. Seguim per la pista fins cala i Montjoi i més endavant agafar un corriol a l’esquerra de baixada a les cales per seguir fins a Punta Falconera, on seguim fins Almadrava, Canyelles i Roses.

Benjamín – Machado

Aquesta excursió pensada er fer en dos dies és un homenatge a tots exiliats personificats en un poeta espanyol Antonio Machado i un filòsof alemany d’origen jueu, Walter Benjamín. Els seus camins es van creuar, un fugint de la barbàrie franquista i l’altre fugint de la barbàrie nazi uns pocs anys desprès. Macahado va morir a Colliure i Benjamín es va suïcidar a Port Bou i podem visitar les seves tombes, la primera en un cementiri absolutament urbà i l’altre a un dels cementiris marins més impressionant de la Mediterrània. Sortirem de Port Bou per carretera en direcció al coll del Frare (200 m) i per pista al pla del Ras (540 m) i ens apropem al coll de Rumpissa. Aquest és el coll per a on va entrar Walter Benjamín a Catalunya. En lloc de seguir el seu camí en sentit contrari que és un flanqueig en el que es fa dur carregar la bicicleta, prendrem un altre corriol (el camí dels soldats de Lister?) que sempre baixa i que ens porta a una pista que seguirem fins un primer coll (d’on surt un altre corriol que es va utilitzar per fugir dels nazis) i pràcticament arribarem al coll de Banyuls (350 m), a on trobem diferent memorials de la retirada republicana. Per una pista que en flanqueig arribarem al coll de Ballaury (400 m) i al coll de Gascons (400 m) i pujarem a la tour de la Madeloc (640 m), coll de Tallaferro i pist asfaltada (ens podem estalviar la pujada a la torre seguint per la carretera). i seguim cap a Colliure. Per tornar de Colliure tenim diferents sorpreses con un far i una antiga fàbrica de dinamita i poc a poc ens aproparem a Port Bou pel coll de xxx.