Àger – Tossa de Mar

Aquesta és una gran ruta transversal des d’Àger a la Noguera a Tossa de Mar, a la comarca de la Selva. Un recorregut fantàstic per camps de blat i orri, del mig abandonat pre pirineu a les platges encantades de Tossa. Un cant a la natura, a la Catalunya interior, a la Catalunya industrial, al Montseny i a la bicicleta tot terreny. Travessarem les comarques de la Noguera, la Segarra, Anoia, Baix Llobregat, Vallès Oriental, Vallès Occidental i la Selva.

El punt d’inici el situem a Àger, a l’extrem oriental de la Noguera. Per arribar a Àger es pot utilitzar el tren de la línia Lleida – La Pobla dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya; de l’estació al poble hi ha uns 10 km. Altre opció es començar la travessa a la mateixa estació i es retallen 10 km de la primera etapa.

El disseny del tram central de la travessa, entre Santa Maria de Meià i Collbató, el va preparar la Companya de Guies d’Escapa per la Transcatalunya 2013.

 

Proposta de segmentació de la travessa
1. Ager- Artesa de Segre. 50 km, 1020 m desnivell positiu
2. Artesa de Segre – Guissona. 34 km; 538 m
3. Guissona – Olesa de Montserrat. 85 km, 1.200 m
4. Olesa de Montserrat – Sabadell. 29 km, 700 m
5. Sabadell – Figaró. 62 km, 1625 m
6. Figaró – Arbúcies. 53 km, 1.900 m
7. Arbúcies – Tossa de Mar. 56 km, 800 m

Estacions del recorregut
Ager
l’Ametlla del Montsec
Estació d’Ager
Cellers
Baronia de Sant Oïsme
Santa Maria de Meia
Artesa de Segre
Guissona
Casal La Salle
Coll de Can Maçana
Collbató
Olesa de Montserrat
Sabadell
Sentmenat
Sant Sebastià de Montmajor
Sant Feliu de Codines
Sant Miquel del Fai
Figaró
Arbúcies
Hostalric
Tossa de Mar

 

1. Ager- Artesa de Segre
Sortim d’Ager (600 m) i ens dirigim cap a l’Ametlla de Montsec (560 m) seguint una pista balisada com a GR. Una vegada al poble baixem per la carretera d’accés a la C-12 i, en un parell de km, arribem a l’estació de FGC d’Ager (Alberg de la Federació catalana de l’Esplai obert al públic). ens dirigim cap al pantà que creuem per un pont de ferro (340 m). Poc desprès ens baixem de la bici per superar una forta pujada fins la C-13 per la que fem un parell de km fins la Baronia de Sant Oïsme (hostal -restaurant). Creuem la carretera i iniciem una forta pujada pedregosa per una pista /camí. La pista millora però desprès seguim per un corriol i travessem uns camps de blat seguint el track. Hem de tenir molta cura en aquest punt, és el tram més tècnic i dur del recorregut i és fàcil no trobar el corriol que va enllaçant els prats. Al final sortim a un camí que va millorant fins arribar a la pista franca que seguirem cap el poble abandonat de Peralba (730 m), el Coll d’Orenga (900 m) i Santa Maria de Meia (bar restaurant; 700 m). Just a l’entrada del poble agafem la pista cap a La Clua (500 m). No prenem l’accés al poble i seguim carretera avall fins la font i àrea de lleure de La Trilla (340 m) a on prenem un camí a l’esquerra. Anem fent entre camps de blat fins arriba a Artesa de Segre (300 m), encara a la comarca de la Noguera.

2. Artesa de Segre – Guissona
Sortim d’Artesa (300 m) cap a Tudela de Segre, l’Ermita de Santa Fe, seguim per camps i terres frontereres fins les afores de Florejacs (possibilitat de pernocta), el Castell de les Sitges (525 m) i Guissona (480 m). Etapa curta que possiblement combinareu amb l’anterior o la posterior.

3. Guissona – Olesa de Montserrat
Seguim per terres frontereres cap a sant Guim de la Plana, Portell (650 m), Pujalt (750 m) i el Casal La Salle (possibilitat de pernocta), passem al costat d’un sepulcre megalític, pugem a uns molins de vent (800 m), baixem a Maians (bar restaurant; 540 m) i prenem la pista de pujada cap el Coll del Bruc. Ens desviem a Sant Pau de la Guardia (bar restaurant; 690 m), passem per davant i anem a buscar el Coll de Can Maçana (740 m). Pugem una mica i baixem primer per corriol i després per pista fins les afores del Bruc (bars i restaurants). Ens desviem a l’esquerra, passem per davant del restaurant de la Vinya Nova, arribem a Collbató i baixem pel GR cap a Olesa de Montserrat (serveis, estació FGC; 112 m).

4. Olesa de Montserrat – Sabadell
Aquesta etapa no és la nostra favorita perquè travessem un territori molt poblat i industrialitzat. Aprofitem el GR 6, del velòdrom d’Horta a Montserrat, en sentit contrari. Hi ha altres opcions amb avantatges i inconvenients. Sortim d’Olessa i prenem una dura pista de pujada fins un coll (300 m) i resseguim el carrer principal d’una urbanització fins que ens decidim a baixar a la riera de gaià. Fem un bon tros per la riera (140 m) i remuntem fins pràcticament la carretera. Prenem un  corriol i desprès un lateral fins creur la carretera i per urbanitzacions baixar a Les Fonts de Terrassa (estació FGC), pujar a la serra i baixar a Sant Quirze del Vallès i Sabadell.

5. Sabadell – Figaró
Sortim de l’estació de Sabadell Rambla (FGC), passem al costat de Sabadell Renfe i anem a buscar el Ripoll. Remuntem el riu però ens desviem per anar a buscar Sentmenat i el seu castell. Sortim en direcció a Gualta i travessem la serra aprofitant un corriol pel que haurem de caminar. Seguim una pista sota una línia elèctrica i anem cap a Sant Sebastià de Montmajor. Sense arribar prenem una pista que baixa a la riera i remunta cap a Sant Feliu de Codines. Travessem el poble i prenem la carretera asfaltada fins a Sant Miquel del Fai. Anem a buscar la cascada de la Roca Gironella i seguim la pista fins a Sant Pere de Bertí. Prenem un petit corriol, sortim a la torre del Clascar i anem a buscar els espectaculars cingles de Bertí. Ara ja ens dirigim al Santuari del Puiggraciós i baixem a Montmany i Figaró. Aquesta etapa coincideix, excepte el final, amb La Vallesa: Sabadell – la Garriga.

6. Figaró – Arbúcies
Anem cap al ajuntament de Tagamanent a buscar la pista asfaltada que puja cap al castell de Tagamanent (980 m), el Bellver, el Parany i el Pla de la Calma. A Pedres Blanques (1268 m) girem a la dreta i baixem cap al poble de Montseny (540 m; bars i restaurants). De seguida ens enfilem per camins i corriols fins al Coll de Sesferreres (1.150 m, al costat de Sant Marçal) i baixem cap a Arbúcies (300 m; tots els serveis).
Observacions: Aquesta etapa coincideix, excepte el principi, amb la transversal del Montseny, La Garriga – Arbúcies. Es pot continuar fins Hostalric a on trobarem estació de RENFE. L’estació d’Hostalric té poca freqüència de pas de trens. Us podeu informar al bar de l’estació perquè a vegades és més convenient recular una estació, fins Maçanet, perquè s’aturen més trens (semidirectes)  o per agafar la línia de la costa que travessa el Maresme.

7. Arbúcies – Tossa de Mar

Sortim d’Arbúcies i ens dirigim cap a l’Ermita de Sant Segimon i cap a Sant Feliu de Buixalleu,  per baixar cap a Hostalric (80 m). Ens dirigim pel riu Tordera a buscar aquesta població, superem el riu Tordera per un pont amb un acarretera amb transit i ens dirigim sense dificultat cap a les afores de LLoret, superem el Coll de Palomera i ens plantem a Tossa de Mar (0 m).