Vallès Oriental II

En aquesta pàgina trobaràs rutes circulars amb el punt de sortida a poblacions del Vallès Oriental com Caldes de Montbui i Sentmenat dels Betetistes dels Pirineus. En conjunt tindrem una perspectiva molt amplia de llocs com el Puig de la Creu, el pic del Vent, el Farell, Sant Sebastià de Montmajor, la riera de Caldes, les canteres de llambordes (adoquines), massos com can Catafal, can Canyelles, les Elias, el castell de Sentmenat i el del Gualta i pobles com Caldes de Montbui i Sentmenat.

Les rutes del Vallès Oriental que transcorren pel  Montseny i pel Parc del Montnegre i el Corredor les trobareu als territoris respectius.

– Un puig i un pic: Caldes de Montbui – Sentmenat – Castellar del Vallès – puig de la Creu – pic del Vent – Sant Feliu de Codines – Caldes de Montbui
– Les llambordes: Caldes de Montbui – Sentmenat – Castellar del Vallès – coll de Sant Sebastià – ermita de Sant Sebastià de Montmajor – riera de Caldes – camí del Foment – Caldes de Montbui.
– Millor al revés?: Caldes de Montbui – Sentmenat – ermita de Sant Sebastià de Montmajor – riera de Caldes – Sant Feliu de Codines – Caldes de Montbui.
– Pedalada Sentmenat
– Explorant: Caldes – Sentmenat – Castellar del Vallès – coll Canyelles – ermita Sant Sebastià – el farell – les Elias – Torre Nova – Caldes

Un puig i un pic:
Caldes de Montbui – Sentmenat – Castellar del Vallès – puig de la Creu – pic del Vent – Sant Feliu de Codines – Caldes de Montbui

Des de Caldes de Montbui sortirem a fer una circular molt complerta en la que pujarem al puig de la Creu (per la banda difícil) i, pràcticament, fins el pic del Vent a la serra del Farell. Passarem a tocar els pobles de Sentmenat, Castellar del Vallès i Sant Feliu de Codines. De pas visitarem el castell de Sentmenat i el golf de Caldes. Pistes, trialeres, vent i esforç. Observacions: El punt de sortida es pot situar igualment a Sentmenat i a Castellar del Vallès.

Segons del diccionari, un puig és una elevació del terreny, més o menys rosta, formant cim, que sobresurt del terreny circumdant i un pic és el cim agut d’una muntanya.

Les llambordes:
Caldes de Montbui – Sentmenat – Castellar del Vallès – coll de Sant Sebastià – ermita de Sant Sebastià de Montmajor – riera de Caldes – camí del Foment – Caldes de Montbui

Sortirem de Caldes de Montbui i farem una circular molt interessant per visitar  l’ermita de Sant Sebastià de Montmajor i la riera de Caldes. Passem pels pobles de Sentmenat i Castellar del Vallès, enfilem el coll de Canyelles i anem al coll de Sant Sebastià. D’aquí baixem rectes per una mala trialera (uns 600 m a peu) fins l’ermita de Sant Sebastià de Montmajor (restaurant obert dissabtes i diumenges). Tirem uns 1.000 per l’asfalt i ens desviem per anar a buscar la riera de Caldes i mas Les Elies, seguim riera avall i comencem a descobrir antigues pedreres de granit d’on es treien les llambordes (adoquines).  La pista es converteix en corriol en mal estat per riades i ventades fins arribar a una pista i al camí del Foment, què és com una autopista de llambordes en mig de la selva. Observacions: El punt de sortida es pot situar igualment a Sentmenat i a Castellar del Vallès.

Millor al revés?

Sortirem de Caldes de Montbui en direcció a Sentmenat i a can Padrò ens enfilarem primer per pista i desprès per una trialera que ens obligarà a caminar una estona. Passarem per una font (i poc desprès sinó han netejat els arbres caiguts per la ventada tindrem dificultats per seguir el corriol) i tram caminant arribarem a la pista que fa cap a la carretera BP-1241 que uneix Gallifa amb Sant Llorenç Savall però abans d’arribar ens desviarem per un camí que ens porta directament al castell de Gallifa (600 m) i comencem a baixar cap el torrent de Sant Sebastià, mas Les Elias, riera de Caldes, creuem la carretera de Sant Feliu de Codines a Caldes de Montbui i per una urbanització i un camí apareixem a la ermita del remei de Caldes. Observacions: El punt de sortida es pot situar igualment a Sentmenat i a Castellar del Vallès. Apta sinó t’importa caminar una estona: si la fem en sentit contrari podrem fer la trialera de baixada però, a canvi, tindrem una bona estona remuntant fins el castell de Gallifa.

Pedalada Sentmenat

Excepte el principi i el final aquest recorregut coincideix amb una pedalada del poble de Sentmenat, en la que passarem pel termes municipals de Castellar del Vallès, Sant Llorenç Savall, Gallifa i Caldes de Montbui. Observacions: El punt de sortida es pot situar igualment al castell de Sentmenat. Les rampes després de castell i restaurant de Gualta són molt dures.

 Explorant:

Caldes – Sentmenat – Castellar del Vallès – coll Canyelles – ermita Sant Sebastià – el farell – les Elias – Torre Nova – Caldes

Aquesta sortida ens la vam plantejar en format exploració. Vam baixar per altre trialera a Sant Sebastià de  Montmajor i vam sortir de l’ermita restaurant (obert dissabtes i diumenges) pel PR (s’ha de caminar) per pujar novament cap el Farell, baixar a la riera de Caldes i anar a visitar un petit embassament seguir cap a les Elias i entrar a caldes per la Torre Nova.  Observacions: El punt de sortida es pot situar igualment a Sentmenat i a Castellar del Vallès. Es pot evitar fàcilment el tram del PR després de l’ermita anant 1.000 m per la carretera fins recuperar el track.

 Fent el tafaner …

Sant Sebastià de Montmajor. Del poble n’hi ha constància des de 1.065 i formava part de la llarga llista de llocs que depenien del Monestir de Sant Cugat; justament fou una decisió de l’Abadia aixecar l’església romànica on s’honorava a Sant Sebastià. En ocasió de la exposició Universal de 1828-1929 es reproduí aquest singular temple per l’anomenat Poble Espanyol. El nucli de població principal i més antic, es troba en una fondalada tot baixant del Farell, anomenat primerament Montmajor; des d’aquí se’ns obre una vall que amb l’única excepció del castell de Gallifa que sobresurt dins d’un mar de verd arriba fins als cingles; escassament deu cases distribuïdes en un parell de minúsculs carrers, que coincideixen formant un angle recte. La plaça que dona accés a l’església, ho fa també en la seva part inferior al restaurant La Rectoria, que obre les seves portes els divendres, dissabtes i diumenges. La part més elevada del poble es justament el petit cementiri. En el camí comú, des de Castellar del Vallès, Sentmenat i Sant Llorenç de Savall, s’arriba al poble per l’anomenada baixada del rellotge, actualment només una torre sense senyalització, en la que ens confirmen que hi ha havia un rellotge.

Sembla ser que només en els pobles pobres s’han conservat – forçosament – les esglésies romàniques. En els llocs en que ha estat econòmicament possible, el gòtic , el barroc  o el modernisme han substitut enderrocant-les i fent-les de nou i més grans, les petites esglésies romàniques.