Alt Empordà – Vallespir

En aquesta pàgina trobareu tres rutes transfrontereres per l’Alt Empordà i el Vallespir. La primera és una volta per l’Alt Vallespir amb el punt de partida a Maçanet de Cabrenys. La segona és una versió reduïda de l’anterior i uneix Maçanet de Cabrenys amb Céret i és una ruta circular. La tercera uneix Mauriellas, al Baix Vallespir, amb l’estació de RENFE de Figueres i és una ruta lineal.

L’Alt Vallespir des de Maçanet de Cabrenys
Maçanet de Cabrenys – Céret – Amélie les Bains – Maçanet
Mauriellas – Figueres

 

L’Alt Vallespir des de Maçanet de Cabrenys

Sortim de Maçanet de Cabrenys (370 m) en direcció a l’ermita i restaurant de la Mare de Deu de les Salines, un kilòmetre abans d’arribar (1.050 m) ens desviem a l’esquerra per buscar la pista encimentada que puja al fronterer Coll dels Pous (1.238 m) i anem a buscar el Roc de Frausa (1.440 m) . Iniciem la baixada per la pista principal i prenem una desviació a l’esquerra. Anem fent per aquesta pista emboscada fins arribar a unes urbanitzacions i per pistes asfaltades arribem a les inmediacions de la D-115 que uneix Amèlie les Bains i Ceret. Prenem una antiga via verda i arribem a Amèlie (240 m; tots el serveis). Iniciem la pujada asfaltada direcció Montalbà. Al salt d’aigua ens desviem a la dreta cap al Molí de la Paleta (gite d’étape). Desprès de la gite seguim pista principal fins  Mas Boadella (gite d’étape). Al Coll del Noell, deixem la pista principal i anem a la dreta a buscar Saint Laurent de Cerdans al que arribem per un petit corriol balisat per la FCC. De Saint Laurent anem a buscar una pista que ens puja en permet travessar la serra i arribarem a Serrallongue (bar restaurant) per la pista de Mas Palet. Ara prenem a l’esquerra en direcció a Lamanère per la carretera. Travessem Lamanère (760 m; font) i ens dirigim a buscar els seus boscos per pujar al Coll de Falgueres (1.130 m). Trobem un encisador corriol pràcticament tot ciclable ,per sobre dels cingles, que ens portarà al Coll del Llistonar (1.030) i, finalment, al naixement del riu Muga. Anem a petar a un camí per sobre del golf de Falgos. El seguim a la dreta i en una corba a esquerres entrem al bosc d’una propietat particular que travessarem amb respecte fins les immediacions de Vilaroja. Anem a buscar la pista que ens porta a Coustouges. Travessem el poble (font i bar). Remuntem al Coll Noell per l’altre banda i aquesta vegada anem a buscar una pista que es dirigeix als fronterers Coll de Faig (959 m) i Coll del Perilló (1.087 m). Iniciem els descens i en mig d’una forta pendent prenem una pista que ens entra per la esquerra. Creuem el riu, remuntem fins un mas i prenem una pista que desprès de creuar un torrent ens portarà a la pista per la que iniciàvem la volta.

Observacions. El punt de sortida pot ser Maçanet de Cabrenys, Amèlie les Bains, Saint Laurent de Cerdans, Serrallongue, Lamanère o Coustouges.

Maçanet de Cabrenys – Céret – Amélie les Bains – Maçanet

Sortim de Maçanet de Cabrenys (370 m) en direcció a l’ermita i restaurant de la Mare de Deu de les Salines, un kilòmetre abans d’arribar (1.050 m) ens desviem a l’esquerra per buscar la pista encimentada que puja al fronterer Coll dels Pous (1.238 m). Iniciem la baixada per la pista principal que acaba sent una pista asfaltada i ens porta a Ceret (160 m). A l’inici de l’asfalt podem buscar els corriols balisats groc per fer un descens més tècnic. A Ceret anem a buscar l’antiga via de tren, propera al riu Tech que utilitzarem per arribar a Amélie les Bains. Iniciem la pujada asfaltada direcció Montalbà. Al salt d’aigua ens desviem a la dreta cap al Molí de la Paleta (gite d’étape) i dos kilòmetres desprès deixem la principal, remuntem fins que prenem un corriol no ciclable a mà dreta per superar l’últim desnivell fins el Coll del Perillò (1.087 m). Iniciem els descens i en mig d’una forta pendent prenem una pista que ens entra per la esquerra. Creuem el riu, remuntem fins un mas i prenem una pista que desprès de creuar un torrent ens portarà a la pista per la que iniciàvem la volta.

Variant: Desprès de la gite del Molí seguim pista principal finsi Mas Boadella (gite d’étape). Al Coll del Noell, deixem la pista principal i ens dirigim als fronterers Coll de Faig (959 m) i Coll del Perilló (1.087 m) a on connectem amb l’itinerari principal. Aquesta variant és més llarga però no s’ha d’arrossegar la bici.

ORIGINAL

VARIANT

 

Fitxa tècnica
o Punt de sortida i final: Maçanet de Cabrenys/ Ceret/ Amélie les Bains/Gîte d’ètape de la Palette
o Distància: 67 km. Variant: 75 km
o Desnivell acumulat: 2.000 / 2.450 m
o Durada: d’un a dos dies
o Època recomanable: tot l’any, excepte els dies més crus de l’hivern
o Dificultat tècnica: Cap
o Exigència física: Si tallem cap el Coll del Perillò tenim un curt tram de corriol no ciclable
o Observacions: Circular. Bona ruta d’hivern. Ceret i Maçanet són pobles molt atractius

Segmentació turista: Dos dies. Podem dormir a Maçanet de Cabrenys, Céret, Amélie les Bains o a la ecogite
Segmentació esport: Un dia. Maçanet de Cabrenys – Céret – Maçanet

 

Mauriellas – Figueres

Aquesta transfronterera és una linela que enllaça Mauriellas- las – Illas, al Baix Vallespir, a prop de Céret amb l’estació de RENFE de Figueres a l’Alt Empordà. Des del Coll de Panissars aprofitem un dels ramals de Camí de Sant Jaume. El track comença a Maureilles però  és pot fer en sentit contrari, patint una mica per superar el Coll de Panissars. Són estacions del recorregut: Maureilles, Riunoguès, Las Carbonères, Coll de Panissars, La Jonquera, L’Estrada, Biure, Pont de Molins, Vilabertran i Figueres. La part entre Maurielles i el Coll de Panissars ens obre territoris habitualment poc explorats.

Serveis per una aventura autònoma

Cartografia
Carte de Randonnée Céret Amélie les Bains Palalda. 1: 25.000. 2449 OT

Maçanet de Cabrenys: tots els serveis. Oficina de Turisme: 972 54 42 97; turisme@massanet.org

Hotel Els Caçadors: 972 54 41 36. http://www.hotelelscassadors.com/
Can Mach (Tapis): 972 543 311; 972 544 221
La Quadra 972 54 40 32
Restaurant Alberg: Les Salines 662 051 965; http://www.myspace.com/lessalines; lessalines@vodafone.es (a uns 14 km del poble per pista)

Ceret: tot els serveis

Amèlie les Bains: Gite d’étape: l’écogite de la Palette. 04 68213724 (reserves); a la gite: 04 89 81 61 46; ecogite.delapalette@orange.fr (sur le GR-10 a uns 10 km del poble)

Serrallongue:
Chambre d’hôtes Casa Guillamo: 04 68 39 60 50.
Chambre d’hôtes Arc en ciel: 06 49 68 90 31. http://www.arc-en-ciel-serralongue.com/