100 cims btt: Taga

El Taga des de Ribes de Freser

’100 cims de la FEEC’: nº 254

’100 cims de la ICC’: nº 20
Betetistes dels Pirineus: 17
Alçada: 2.040 m
Data ascensió: 4 desembre 2011
Ciclable: Fins coll de Jou a 1.630 m

L’objectiu d’avui és pujar al Taga des de Ribes de Fresser. Ens dirigim cap a Bruguera (1.200 m) per la carretera. Continuem pujant per la pista emporlanada fins el coll de Jou (1.630 m). Al coll comencem a caminar seguint el corriol clàssic de pujada al Taga (2.039 m), uns 40 -50 minuts d’arrosegar la bici o porta-la en creu a l’esquena. Una vegada al cim retornem pel mateix corriol fins l’últim coll a on canviem de vessant. Seguim el corriol fins trobar una pista que seguim cara avall fins Cal Sastre (casa rural). Deixem la pista principal per una secundària que ens porta a Pardines (1.220 m) desprès de connectar amb la pista que baixa de la Collada Verda. Sortim del poble per la carretera però a uns 200 m trenquem a la dreta per la pista/camí a Can Nofre. La seguim fins Ribesaltes i la pista de Tregurà. Seguim la pista amunt fins que en una corba pronunciada a dretes prenem una pista en mig del bosc bastant planera. Abans d’arribar al refugi, abandonem la pista per un corriol en baixada, creuem el torrent i pugem fins el poble de Serrat (1.340 m). Tirem avall per la carretera d’accés però la deixem per una pista emporlanada que passa per un par de masies i una casa de turisme rural per arribar a la carretera que seguim cara avall fins Ribes. Aquesta és una excursió complerta amb pujades per pistes en bon estat que travessa camps de pastura i un bosc per passejades romàntiques.

Punt de sortida/ arribada: Ribes de Freser. Distancia: 40 km
Altura màxima: 2.030 m; Altura mínima: 900 m. Desnivell acumulat: 1.360 m
Observacions: Podem retallar l’excursió baixant directament des de Pardines a Ribes per la carretera. També es pot  buscar la carena des del Taga i baixar pels camps fins Ribes. Els caps de setmana la pista esta força transitada. Circular. De maig a desembre. Pots passar un cap de setmana de luxe si la combines amb la pujada al Balandrau.

Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya: El Taga

El Taga des de Ribes de Freser per Pardines

En aquest cas pujarem al Taga per la vessant nord. Sortirem de Ribes de Fresser cap a Pardines per pistes i roderes (igualment es pot pujar per la carretera) i anirem a buscar una pista que va pujant cap a serra Cavallera. poc desprès de passar un refugi de pastors (barraca de l’Orri vell) i abans d’una bassa pel bestiar deixarem la pista i seguirem un corriol que va a buscar uns prats (tram no ciclable) i la carena. Passem un coll (a l’esquerra baixaríem cap a Ogassa) i seguim carena amunt fins el Taga (aproximació final amb la bici a l’esquena). Seguim recte pel corriol al costat del filat i anem baixant per corriol i finalment pista fins Ribes de Fresser.

Observacions: Aquesta és una alternativa força interessant si t’agraden les baixades trialeres; tembé et pots les dues rutes al teu gust.