100 cims btt: Puigmal

El Puigmal

’100 cims de la FEEC’: nº 207

’100 cims de la ICC’: nº 71

Betetistes dels Pirineus: 19
Alçada: 2.909 m
Data ascensió: 21 agosto 2010
Ciclable: Fins els 2.382 m

El Puigmal (2.909 m) és el cim més alt del circ de Núria.   És un pic ample i arrodonit i la seva ascensió és senzilla si les condicions climàtiques no són molt adverses. Les ascensions btt al Puigmal tenen com a punt de partida la carena que uneix la Collada de Toses amb el Puigmal per on serpenteja el Camí dels Carlins o del Puigmal. Els itineraris arriben a diferents  punts de la carena. La ascensió final des del Coll de les Clotxes (2.620 m) fins dalt són uns 35 – 45 minuts amb la bici en creu a l’esquena. Al seu cim hi ha diverses creus de ferro forjat i una placa amb versos de Mossèn Cinto Verdaguer:

«De puig en puig pel coll de Finestrelles
s’enfilen del Puigmal a l’alta cima
tota la terra que el meu cor estima
des d’ací es veu en serres onejar».

Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya: Puigmal
C
omarca: Ripollès

El Puigmal des de Planoles

Aquesta ascensió es basa en la cursa del Pas del Lladres que organitzen per la festa major a Planoles. Sortim del poble en direcció a Dòrria i desprès arribem a la Creu de Meians (1.990 m). Seguim el camí / roderes que ressegueix la carena fronterera fins les pistes d’esquí de Puigmal. Per l’esquerra ens entra la pista que puja de la vessant nord. Seguim per la cresta ara reduïda a l’amplada d’un corriol fins trobar el coll que dona accés a la carena del cim. Tornem per mateix camí fins el pas de Queralbs o Pas dels Lladres (2.540 m, borna fronterera, bivac de pedres) a on trobem un corriol fantàstic que ens porta al Coll de les Barraques  (1.894 m) i poc desprès arribem a Planoles.

Observacions: Al juliol de 2017 el GR que uneix Planoles i Dòrria estava molt brut i vam anar fins Fornells per l’antiga carretera de la collada i desprès cap a Dòrria. Igualment es pot pujar a Dòrria directament per la carretera de la collada.

Punt de sortida/ arribada: Planoles. Distancia:  34 km
Altura màxima: 2.900 m. Altura mínima:  1.140 m. Desnivell acumulat:  1.850 m
Exigència física: Esport. La pujada en creu fins el cim. Dificultat tècnica: La baixada des del cim fins el pas del Lladres.
Observacions: Millor de maig a octubre. Circular.

Una variant és baixar des del Puigmal meitat corriol meitat travessant prats fins Fontalba i prendre la pista fins Queralbs (11 km).  L’avantatge d’aquesta variant és que no repetim camí, l’inconvenient és que ens perdem una de les millors trialeres naturals dels Pirineus. Altre possibilitat, si  tenim transport, és que ens deixin a la Collada de Toses (1.800 m) i iniciar l’excursió per la pista /camí que surt just al costat dret de l’hotel anem seguint intuïtivament cap el cim i ens trobarem primer la Creu de Meians i desprès la pista que puja des de Osseja. Veurem bunkers i coincidirem amb el GR-11.

El Puigmal des d’Osseja

Sortim per la pista forestal que ens durà fins la carena. Són uns km de dura pujada, asfaltada als km inicials. Seguim la pista, superem  l’aparcament i poc desprès ens entren les roderes del cantó espanyol. Seguim el camí / roderes que ressegueix la carena fronterera fins les pistes d’esquí del Puigmal. Seguim per la cresta ara reduïda a l’amplada d’un corriol fins trobar el coll que ens dona accés al cim. Tornem per mateix camí fins les pistes d’esquí i aprofitant la pista /roderes de servei baixem fins la base de l’estació i per la pista forestal asfaltada arribem a Err. Podem seguir fins la N-116 i tornar per carretera o seguir per pistes i camins trencacames fins Osseja, tal com tenim al track.

Punt de sortida/ arribada: Osseja. Distancia: 48 km
Altura màxima: 2.900 m. Altura mínima: 1.230  m. Desnivell acumulat: 2.000  m
Exigència física: Esport. La pujada en creu fins el cim. Dificultat tècnica: La baixada des del cim fins les pistes d’esqui.
Observacions: Millor de maig a octubre. Circular.

El Puigmal  des de La Molina i fins Queralbs

Sortim de La Molina (1.420 m; es pot arribar en tren, línea Barcelona – Puigcerdà de RENFE) en direcció Puigcerdà i just a la sortida del barri de l’estació, desprès de creuar el pont prenem una pista a la dreta que ens porta a la carretera de la Collada de Toses (1540 m). La creuem i seguim ara per pista asfaltada fins el pla de les Forques (1.700 m). Prenem la pista clara en direcció a la Creu de Meians però a l’arribar a una esplanada deixem el GR-11. Seguim per roderes fins el Coll de Marcer (1.980 m), deixem a l’esquerra la borna fronterera 500 i seguim per les roderes fins trobar la pista asfaltada que puja d’Osseja. L’asfalt s’acaba al pàrking, seguirem pel Camí dels carlins o del Puigmal, per la carena per costat francès un camí, que va guanyant alçada. Deixem a la dreta el Pas dels Lladres (2.540 m, borna fronterera, bivac de pedres), travessem les pistes d’esquí a s’acaba el camí i seguim per un corriol fins el coll que dona accés a l’últim esforç. Ens posem la bici a creu a l’esquena, pugem uns 40 minuts. A dalt prenem el que sembla un corriol ben marcat per es va perdent i continuem per intuïció fins trobar la pista de Fontalba (2.080 m; pàrking) i baixar a Queralbs (11 km). Es pot continuar per carretera fins Ribes de Fresser i prendre el tren per tornar.

Punt de sortida: La Molina. Punt d’arribada: Queralbs. Distancia:  41 km
Altura màxima: 2.900 m. Altura mínima: 1.420 m a La Molina i  1.230 m a Queralbs. Desnivell acumulat: 1.700  m
Exigència física: Esport. La pujada en creu fins el cim. Dificultat tècnica: La baixada des del cim fins la pista de Fontalba.
Observacions: Millor de maig a octubre. Lineal. Es pot utilitzar el tren per arribar a punt de sortida (La Molina) i per tornar de de Ribes de Freser.