100 cims btt: Orri

’100 cims de la FEEC’: nº 263
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 10
Alçada: 2.440 m
Data ascensió: 17 i 22 agost 2014
Ciclable: si

Pujada al pic de l’Orri des de Rubió

Aquesta és un track curt que forma part de la trilogia de pujades al pic o tosseta de l’Orri, en aquest cas des de l’est. Sortim del poble de Rubió a la carretera del port del Cantó (1.660 m), passem pel refugi Comes de Rubió (1.980 m) i arribem al pic de l’Orri (2.440 m), sempre circulant per pistes en bon estat. Observacions: Líneal. La podem combinar amb altres rutes pel massís. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001. Pallars Sobirà.

Pujada a l’Orri des del refugi de la Basseta

En aquesta cas pujarem a la torreta o pic de l’Orri des del refugi de la Basseta (1.720 m). Ens dirigim a Sant Joan de l’Erm Vell, busquem una pista que arriba a l’estació d’esquí de Port Ainé, a uns 2.000 m d’alçada sense tocar l’asfalt i per les pistes de l’estació seguim guanyant alçada bordejant el Tossal fins arribar, al mirador i les antenes (2.440 m). Baixem cap el coll de la Culla i el refugi pel camí més ràpid. Observacions: Circular. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001.

Pujada a l’Orri des de Castellbò

En aquest cas pujarem a l’Orri des de Castellbò (820 m). Sortirem de Castellbò i com he fet altres vegades i per evitar l’asfalt, ens dirigim cap als massos de Cercèdol i Castellnovet (1.020 m), el poble de Carmeniu (1.120 m), coll de Pou, font, coll de Leix (1.700 m), Roca Senyada i el tossal (2.440 m). Observacions: Líneal. La podem combinar amb altres rutes pel massís. A la torreta del l’Orri podem trobar-hi el vèrtex geodèsic 266077001.

La torreta de l’Orri des de Sort

Farem una pujada a la torreta de l’Orri des de Sort, per la banda meridional del port del Cantó, passant per Puiforniu, Soriguera i Llagunes, creuem la carretera del port del Cantó i ens dirigim cap al refugi de Rubió i la torreta de l’Orri (2.438 m). Baixarem fent molts trams d’enduro cap a Sort.

Començarem a baixar pel llit del Noguera i començarem a pujar per una carretera asfaltada, que cada vegada tindrà pitjors condicions direcció Saverneda i Puiforniu. De Soriguera a Llagunes, agafàrem un corriol on haurem de empènyer la bicicleta. Val la pena fer aquesta variant ja que el corriol ens passa per la mola del sastre, una antiga construcció on antigament havia estat una molí fariner i posteriorment una central elèctrica que subministrava corrent a la vall de Siarb, actualment esta en ruïnes. Al sortir de Llagunes, agafàrem la pista per començar a atacar la part final del Port del Cantó. Aquí podem escollir continua per la pista i agafar la carretera fins a Rubio o la proposta del track, més dura però més autèntica on tornarem a caminar 5 minuts per un corriol que queda amagat per agafar una pista molt poc utilitzada fins dalt del port, aquest serà el punt més dur de la ruta.

Continuarem la ruta fins el refugi de Rubió on podrem agafar forces, ja que tenen servei de cuina o agafar aigua a l’última font del camí. Reprendrem el camí cap al pic de l’Orri on les vistes cada vegada seran més espectaculars. Una vegada al cim, farem el descens pel mig del prat fins trobar l’entrada al famós camí de la forestal, un corriol llarc, on tindrem mil i una alternativa que es van entrellaçant fins arribar a Sort. Podeu veure vídeos a YouTube d’aquest espectacular corriol.

Observacions: Per gentilesa de Jordi Enduro Fernàndez. La torreta de l’Orri és un cims emblemàtic de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, forma part del nostre repte dels 100 cims btt i dels 14 cims per sobre de 2.000 m. Per si no voleu fer el cim, podeu agafar el camí de la forestal prop del refugi de Rubió, esta perfectament indicat.

Aquí teniu un resum fotogràfic de la ruta