100 cims btt: Costabona

El Costabona

’100 cims de la FEEC’: nº 37

’100 cims de la ICC’: nº 12
Betetistes dels Pirineus: 20
Alçada: 2.465 m
Data ascensió: 13 agost 2006
Ciclable: Fins la Collada Fonda (1.900 m)

 

El Costabona (2.465 m) és un cim que per diferents circumstàncies ha estat molt present a la vida dels betetistes dels Pirineus. La seva proximitat al Canigó amb el que per nosaltres forma un conjunt, el seu caràcter fronterer, l’inici del Meridià Verd al Coll de Pal, el refugi lliure del Costabona sempre en bon estat, la pista de les Roques d’en Mercer o Collada Fonda (1.900 m), la boira i nuvolades quasi permanents, fan d’aquesta muntanya un emblema de l’esperit betetista. Descriurem tres possibles itineraris que caracteritzen aquest territori. Aquests itineraris compateixen trams amb Pirenaiques, Meridià Verd i Axial.

El Roc Colom i el Costabona des de Vallter i fins Camprodon

Aquesta és la millor proposta per fer el Roc Colom i el Costabona en una sola excursió. S’inicia a l’estació d’esquí de Vallter 2000 i començarem caminant uns 40 minuts fins la portella de Morens (2.400 m). Carenarem per un corriol que ens mantindrà per sobre dels 2.300 m d’alçada i ens deixa a la base del Roc Colom. Normalment arrossegarem la bici malgrat fent ziga-zagues és possible arribar ciclant fins el cim (2.504 m). Baixem al coll de Pal (2.320 m) i pujem al Costabona (2.465 m). En lloc de tornar al coll de Pal seguim unes fites grogues que ens porten a les mines abandonades de tungstè i seguim per la pista avall. A uns 1.520 m d’alçada deixem la pista i remuntem uns 20 min per un corriol que ens puja a la carena fronterera a l’alçada del coll de Siern. Seguim per la carena cap el coll de Maçanells, coll Pregon i collada Prats. Al coll de Pal tenim el Costabona i la coma del Tech a tocar.  Al coll d’Ares seguim per pista cap a la caserna de carrabiners (abandonada), casa rural La Costa de Molló, carretera, urbanització de Font Rubí i Camprodon. Observacions: Lineal, cal tenir un cotxe per recuperar de Camprodon a Vallter. Espectacular.

 

El Costabona des de Molló

Sortim de Molló (1.180 m) en direcció al cementeri fins arribar a la pista asfaltada cap a Espinavell. Comencem la pujada per la pista franca fins les Roques d’en Mercer (Collada Fonda 1.900 m). Pugem en perpendicular al costat de la tanca fins a un collet (2.280 m) per sobre de la Roca Blanca dels Soms.  Deixem d’arrossegar la bici i ens la posem en creu a l’esquena. Prenem a la dreta i seguim corriol balisat groc. Fent ziga-zagues arribem al cim. Baixem en direcció al Coll de Pal (2.350 m), al collet de la pujada i a la pista. Prenem la pista barrada als cotxes fins el Coll de Lliens (1.866 m) i arribem a Molló seguint el GR-11 per corriols i pistes.

Punt de sortida/ arribada: Molló. Distancia:  34 km
Altura màxima: 2.440 m. Altura mínima:  1.180 m. Desnivell acumulat:  1.550 m
Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: La baixada des del cim fins la pista del Refugi Forestal.
Observacions: Millor de maig a octubre. Circular.

 El Costabona des de Setcases

Sortim de Setcases en direcció Vallter, desprès d’una font a la dreta prenem la pista forestal que ens durà a les Roques d’en Mercer. Pugem en perpendicular al costat de la tanca fins a un collet (2.280 m) i desprès cap a l’esquerra al Coll de Pal (2.350 m). Al Coll trenquem a la dreta i arribem al cim pujant per la carena. Tornem per on hem pujat fins el Coll de Pal i allà seguim per un corriol poc marcat que continua per uns prats fins la corba de la pista a sobre del Refugi Forestal Jaume Farré. Girem a l’esquerra i baixem fins la pista que hem utilitzat per pujar i tornem fins pràcticament les Roques d’en Mercer (1900 m). Prenem la pista barrada als cotxes que surt a la nostre dreta  fins el Coll de Lliens (1.866 m) i prenem un corriol que es confon amb camins de vaques fins arribar a uns prats a on trobem una pista. La seguim però la deixem en una corba a dretes per prendre un corriol, que travessa una pista, filats, un mas i es acaba deixant a la carretera, en front de la desviació a La Roca i L’Abella, que remuntem fins Setcases.

Punt de sortida/ arribada: Setcases. Distancia:  45 km
Altura màxima: 2.440 m. Altura mínima:  1.010 m. Desnivell acumulat:  1.650 m
Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: La baixada des del cim fins la pista del Refugi Forestal.
Observacions: Millor de maig a octubre. Circular.

El Costabona des de La Preste

Sortim de la Preste, passem per davant de la formatgeria i seguim fins uns corrals a on la pista passa a ser un camí. És el camí que porta a les mines abandonades de tungstèn (2.000 m) a on arribem. Seguint un corriol desdibuixat arribem a un collet (2.280 m) per sobre de la Roca Blanca dels Soms.  Deixem d’arrossegar la bici i ens la posem en creu a l’esquena. Prenem a la dreta i seguim el corriol balisat groc. Fent ziga-zagues arribem al cim. Baixem en direcció al Coll de Pal (2.350 m) i al collet de la pujada. Al collet anem a buscar la carena que seguirem fins el Coll de Siern (1.640 m) a on trenquem a la esquerra i per un corriol al mig del bosc anem a buscar la pista per la que hem pujat.

Punt de sortida/ arribada: La Preste. Distancia:  30 km
Altura màxima: 2.440 m. Altura mínima:  1.120 m. Desnivell acumulat:  1.350 m
Exigència física: Esport. Dificultat tècnica: Tota la baixada des del cim fins la pista de pujada
Observacions: Millor de maig a octubre. Circular. Podem prolongar la carena seguint per el Coll Pregon i la Collada de Prats. Trencar a l’esquerra per anar a buscar la Tour de Mir, baixar a Prats de Mollo i remuntar per carretera fins La Preste.