100 cims btt: Cometa

El bonys i els tucs: Estanyeso, Bony, Altars i Cometa

 

Tuc del Cometa

‘100 cims de la FEEC’: nº 284

’100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 6
Alçada: 2.445 m
Data ascensió: 4 setembre 2016
Ciclable: si, el final és fora pista

 

Bony d’Estanyeso

’308 cims de la FEEC’: no catalogat
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1026
Alçada: 2.417 m
Data ascensió: 4 setembre 2016
Ciclable: si

Tossal dels Altars

’308 cims de la FEEC’: no catalogat
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1027
Alçada: 2.456 m
Data ascensió: 4 setembre 2016
Ciclable: si, el final és fora pista

Cap de la Muntanya de Seurí

’308 cims de la FEEC’: no catalogat
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1028
Alçada: 2.494 m
Data ascensió: 4 setembre 2016
Ciclable: si

El Bony

’308 cims de la FEEC’: no catalogat
‘100 cims de l’ICC’: no catalogat
Betetistes dels Pirineus: 1029
Alçada: 2.449 m
Data ascensió: 4 setembre 2016
Ciclable: si

Pujarem a tots els bonys i tucs de la serra: Bony d’Estanyeso (2.417 m), Tossal dels Altars (2.456 m), Cap de la Muntanya de Seurí (2.494 m), El Bony (2.449 m) i el Tuc de la Cometa (2.446 m; vèrtex geodèsic caigut). Observacions: L’excursió pertany al projecte ‘Esa vida loca’ i els cims ciclables més alts de Catalunya.

Sortim del poble d’Espui i ens enfilem cap el famós coll del Triador que per nosaltres serà un aperitiu del que vindrà. Baixem cap a les instal·lacions de les antigues pistes d’esquí de Llesui i comencem la pujada cap a la part alta de l’estació per la pista que donava servei. A dalt anem a buscar els tucs i els bonys, sobre tot el Cometa (2.445 m) al que arribarem desprès d’un forra pista. Baixem per la pista que cada dia està més malmesa fins el coll de Sant Quiri i des d’aqui cap a Pobellá i Monrós i la carretera que ens porta a Espui. Aquesta és una de l’excursions més espectaculars dels 100 cims.

El tuc de la Cometa des de La Bastida (Sort)

La ruta comença al poble de la Bastida, situada a 2 km de Sort on disposarem de lloc per aparcar i una font al mig de la plaça. Iniciarem la ruta pujant per carretera direcció Llessui. Passarem de llarg el poble de Sorre, on us recomano el sopar que fan a la festa major, és un festival. Abans d’arribar a Llessui, agafàrem una pista per enfilar fins arribar a la pista que ens portarà al coll del triador. La pista es deixa fer, però reserveu forces ja que les rampes més fortes estan al final. Passarem el coll del triador i anirem cap a les pistes abandonades de Llessui. Hem d’anar amb compte ja que ens trobarem bestia pasturant. Des de peu de pistes ja podrem visualitzar el Tuc de la Cometa. La pujada al Tuc de la Cometa s’ha de prendre amb calma, la pista, no està trepitjada i rodarem sobre herba tota l’estona, és autèntic velcro fent-se llarga i dura, tindrem opció de visitar els turons per gaudir de les vistes.

Al Tuc de la Cometa ens sorprendrà veure la fita tombada, però les vistes cap a Torre de Capdella per un costat i la vall d’Assua cap a l’altre son espectaculars. El descens el farem pel mig de les pistes i després pista fins Llessui, agafàrem un conjunt de corriol i pistes magnífiques passant per Saurí i pel Serrat de Sant Josep on tindrem les últimes vistes del dia cap a La Bastida i a Sort. Continuarem el descens fins arribar al punt de sortida.

Observacions: Per gentilesa de Jordi Enduro Fernàndez.

Vídeo de la ruta per  Jordi Enduro Fernàndez

Fent el tafaner …

Espui és un poble de la Vall Fosca, pertanyent al municipi de la Torre de Cabdella. Està constituït en entitat municipal descentralitzada. Està situat en el terç septentrional del terme municipal, a la dreta del Flamisell, una mica enlairat damunt del riu i de la carretera. L’any 2005 tenia 85 habitants, i 179 en el total de l’entitat municipal descentralitzada. L’església parroquial d’Espui és romànica: Sant Julià d’Espui. A més, a prop del poble hi ha també l’ermita de Santa Maria i al sud-sud-oest, hi ha l’ermita de la Mare de Déu del Far reconstruïda el 1892.

Les Cobles del Peyrot, el rodamón originari de la Rua que va deixar tot de cobles sobre els pobles pirinencs, parlen d’Espui:

“Les d’Espui i els de Cabdella,
no poran ja conllogar.,
Diu que passen tanta gana
que se’ls mor tot lo bestiar”