100 cims btt: Comabona

El Comabona

’100 cims de la FEEC’: nº 33

’100 cims de l’ICC’: nº 10
Betetistes dels Pirineus: 32
Alçada:  2.554 m
Data ascensió: 7 juliol 2013
Ciclable: aprox fins als 2.300

Per pujar al Comabona (2.554 m) tenim dues opcions, de fet la pujada des del coll és la mateixa, només varien les aproximacions i la forma de donar la volta. El Comabona es un del 100 cims del repte de la FEEC.

Comarca: Berguedà
Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya: Comabona

Sortim del Refugi del Gresolet (1.240 m) a on podem trobar senderistes de Cavalls del Vent i ens dirigim cap el Coll de la Balma (1.577 m) per pistes en bon estat. Girem a l’esquerra i anem cap a la Font Cerdana (en una ziga-zaga de la pista) al Coll de Torn (1.919 m) i una pista abandonada a la dreta. Anem remuntant per aquesta pista/camí fins a uns prats i, per un corriol ciclable al seu començament, a un coll (creiem que es diu la bretxa de Cortils, a uns 2.400 m) que ens dona accés a la Serra Pedregosa. Seguim per l’únic corriol fins uns prats i seguim unes fites que ens porten a altre corriol. El corriol no arriba al Comabona, el deixa a l’esquerra; hem d’estar amatents al track per fer la darrera pujada per alguna de les opcions balisades amb fites de pedra. Tornem pel mateix camí cap a la bretxa de Cortils i la pista. ara seguim cap al Collell i, de seguida, abandonem la pista i ens endinsem al Torrent de Mulleres. Al principi, el corriol ni és clar ni ciclable, desprès és ciclable si tens força tècnica (ull amb la mega rel! i amb el tros de corriol que s’ha emportat l’aigua) i desprès és una pista que l’última vegada estava força malmesa, que ens deixa als peus del refugi. La pujada des del Gresolet es fa enmig d’un bosc molt agradable, desprès entrem en una alçada que permet els prats pel bestiar i boscos de pi negre i a partir de 2.300 m aquests prats pedregosos poc aptes pel bestiar.

La segona opció varia en el plantejament de l’aproximació. Pots sortir de Gressolet i fas la mateixa aproximació però es torna per la mateixa pista. Pots sortir de Saldes, passar pel Mirador i per sota del Refugi Lluís Estasen i poc desprès del Collell, prens la pista abandonada que ara trobaràs a la teva esquerra. Per fer això has de seguir el track en direcció contraria. Per últim, pots fer la volta completa i, per evitar donar una gran volta i 1.000 m de carretera, baixar de Saldes al Molí Ferrer pel corriol de la Font del Faig que utilitza la Núria – Queralb.