100 cims btt: Balandrau

El Balandrau des de Ribes de Freser

’100 cims de la FEEC’: nº 33
’100 cims de l’ICC’: nº 13
Betetistes dels Pirineus: 18
Alçada: 2.585 m
Data ascensió: 9 octubre 2011
Ciclable: Fins el coll dels Tres Pics als 2.400 m

Sortim de Ribes de Freser (1.000 m) i anem a buscar la pista que porta a l’hotel Bellresguard i a Casa Rural La Ventaoila. Superada aquesta trobem una pista encimentada que ens ajuda a guanyar alçada. Seguim pujant sense pràcticament descans fins la Collada Meianell (2.000 m) a la que tornarem de baixada. La pista ara és planera, superem el refugi forestal i desprès d’una corba a dretes trobem un corriol que es transforma en roderes. La pendent és salvatge en alguns trams. Trobem aigua a la Font Lletera i fem el penúltim esforç per arribar al coll dels Tres Pics (2.400 m) que dona accés a Núria. Nosaltres acabem de pujar al Balandrau (2.580 m). Per baixar ens dirigim cap el sud al principi per un corriol en mal estat balisat en vermell. Ens dirigim cap a la Collada dels Llenyasers en la que divisem una tanca de filferro i unes roderes que l’acompanyen. Poc desprès les roderes es transformen un camí fins la Collada Meianell (2.000 m). Baixem uns metres per la pista que hem pujat però a la corba  prenem un camí planer a l’esquerra que seguirem fins un plans. Deixem les roderes i anem a buscar un corriol que al principi planeja i que ens portarà al costat d’una tanca de filferro fins la Collada Verda (1.611 m). Prenem la pista que baixa a la dreta fins el poble de Pardines i seguim la carretera d’accés fins Ribes.

Punt de sortida/ arribada: Ribes de Freser. Distancia: 50 km
Altura màxima: 2.580 m; Altura mínima: 900 m. Desnivell acumulat: 1.730 m
Dificultat tècnica: Els trams de pujada de la pista de la Collada Fonda al Coll i trams de la baixada fins la Collada Verda.

Comarca: Ripollès
Fitxa del Institut Cartogràfic de Catalunya: Balandrau

Observacions: Recordeu que en aquesta zona van perdre la vida un grup de excursionistes per culpa del torb i uns ciclistes per culpa d’un allau. Es pot passar del paradís a l’infern molt ràpidament. Els caps de setmana d’estiu la pista esta força transitada. En cas de problemes es pot seguir la pista principal cap a Tregurà (quatre cases i un hotel-restaurant acollidor). Circular, en vuit. De juny a octubre.

Vídeo gentilesa de Jordi Enduro Fernández